-

Neodoljiva lakoća digitalnog doba – MYSPACE, ERGO SUM!

Neodoljiva lakoća digitalnog doba

Pre nekih 20-30 godina, snimiti rok album skoro da je bilo u rangu nekog od Herkulovih podviga. Bilo je to nešto o čemu su mnogi mogli samo da sanjaju.Sada, na pragu XXI veka, snovi polako prelaze maglovitu granicu i postaju stvarnost. Kompjuteri su u velikoj meri ušli u naš život i u potpunosti su izmenili suštinu globalne komunikacije. Internet je izmenio tradicionalne vremenske i prostorne dimenzije tako da je sve postalo sada i ovde.

Virtuelni prostor postao je nova dimenzija života naročito za bendove kojih danas ima više nego ikada pre i njihov broj vrtoglavo raste iz dana u dan. Tome je u velikoj meri doprinela popularizacija sajtova kakvi su MySpace, Facebook i sl.MySpace je 2006. godine postao najpopularniji sajt na planeti sa više od 100miliona korisnika i blizu 39 biliona pregleda profila mesečno. Ovaj sajt omogućava korisnicima da postavljaju audio i video fajlove, fotografije, da bloguju, komentarišu, šalju buletine… Sve te mogućnosti (kao i podatak da prosečni korisnik ima 20 – 30 godina) stvorile su pogodno tle za efektan marketing onih koji se bave muzikom, filmom, slikanjem, izdavaštvom, malim biznisom (npr. vođenje barova i noćnih klubova)…

Za mnoge bendove i njihov rad ne bi se ni znalo da nemaju svoje MySpace prezentacije. Tako se publika, ali i potencijalni izdavači mogu upoznati sa radom nekog benda, videti spot, čuti pesme, pročitati biografiju, videti gde taj bend svira…

Danas je ideja vodilja svakog benda koji želi nešto da uradi parafraza one Dekartove „Cogito, ergo sum“ i ona glasi: „MySpace, ergo sum“. U slobodnom prevodu to bi bilo: Imam MySpace prezentaciju, dakle postojim.

Najaktuelniji primer u korist toga je naš bend Rapid Force. Oni su svoj novi album izdali za inostranog izdavača koji ih je pronašao preko MySpace-a. Tačnije, izdavač je na preporuku Dejana Ilića – Ilketa potražio Rapid Force na MySpace-u, preslušao njihov materijal i kontaktirao ih. Ostalo je istorija.

Iako neki tvrde da je domaća scena jača nego ikada (jer gotovo da ne postoji grad u Srbiji a da nema nekoliko bendova), ipak je stanje na njoj (sceni) haotično.

Napraviti prezentaciju je tek vrh ledenog brega na nemirnoj površini virtuelnog prostora. Postojati je nužan ali ne i dovoljan uslov. Pored toga je bitno i aktivno delanje a to je onaj najveći deo ledenog brega sakriven ispod površine neodoljive lakoće digitalnog doba.