-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciNeodoljiva lakoća digitalnog doba - Free Download!

Neodoljiva lakoća digitalnog doba – Free Download!

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

Neodoljiva lakoća digitalnog doba

Pre nekoliko dana, pregledajući bulletin-e na My Space-u, spazim jedan u kome se obaveštava syber pučanstvo da će novi album Ritma Nereda moći da se slobodno download-uje sa njihovog sajta. Rešili ljudi da poklone publici novi album. Super!

Trend ili vid borbe protiv pohlepnih izdavača? Ipak je ovo drugo. A i zašto bi se neko maltretirao da proizvodi nosače zvuka kada će se taj materijal ionako naći u mp3 formatu? Long live the pirats! Long live the Internet!

Ceo taj muzički lanac ishrane u svetu funkcioniše daleko bolje nego kod nas. Internet je dosta potkopao celu muzičku industriju. Borba za opstanak na muzičkom nebu krvavija je nego ikad. Svi su svesni činjenice da će opstati samo najjači i najprilagodljiviji. Ostali jednostavno neće biti primećeni (a to je kao da ne postoje).

Hiperprodukcija i sajtovi tipa MySpace dodatno doprinose razaranju muzičke industrije. Mada, neki su već uvideli pogodnosti World Wide Web-a. Tako neke izdavačke kuće već sad pružaju mogućnost kupovine putem Interneta. Cena je nešto povoljnija (ako se ne računa dostava).

Kako je samo bilo teško nekada doći do novog albuma omiljenog benda. Najpre su to bile ploče koje su se nabavljale preko prijatelja u inostranstvu i predstavljale su pravo malo bogatstvo. Nakon toga su se pojavile kasete i sve je nekako bilo mnogo dostupnije.
Pojava diskova napravila je kratkotrajnu revoluciju da bi Internet svojom bezgraničnošću nabavku novih albuma ili pesama sveo na par klikova mišem. Ja prva ne bih mogla da priuštim sebi originale ni polovine albuma koje posedujem u mp3 formatu. Jeste žalosno da se količina muzike koju neko poseduje meri gigabajtima ali to je činjenica.

Često se na MySpace-u mogu naći pesme za free download. Mahom su to pesme demo bendova što je odlično. Nema boljeg načina promovisanja. To je idealno rešenje posebno za mlade domaće bendove. Jer ko zna gde će završiti taj njihov snimak. U milionima personalnih kompjutera sigurno. A možda i u nekoj izdavačkoj kući.