fbpx

-

Naslovna Autorski članci Kolumne i članci Neodoljiva lakoća digitalnog doba - DIY-POMOZI SAMOM SEBI

Neodoljiva lakoća digitalnog doba – DIY-POMOZI SAMOM SEBI

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

DIYInformatička era donela je mnoštvo inovacija koje su u potpunosti promenile međuljudske odnose. Iz dana u dan nastaju razne aplikacije, softveri, spravice (gadgets) koje, na neki način, olakšavaju bitisanje. Naravno, olakšica je za one koji znaju/ukapiraju kako sve to radi i ne odnose se prema tehnologiji kao Ćopićev djed prema satu u „Čudesnoj spravi“.

Nove tehnologije dotakle su skoro sve sfere života. Ni muzika nije mogla biti zaobiđena. Nastali su novi stilovi, stari su oplemenjeni, mnogo toga je postalo lakše, dostupnije…Pa ipak, mnogi bendovi u Srbiji i dalje se „voze jugom 45, dok svet vozi mercedes“. Neki se i ne voze već ostaju ušuškani u toploti svog sobička, večito rastrgnuti između snova o bavljenju muzikom i realnosti koja je obojena setnim akordima i teškim krugovima dima poludogorele cigarete, kompaktno nataloženim po zidovima njihovog kaveza…

Oni koji se odluče da se vozikaju jugićem, upuštaju se u pohod nazvan DIY.
„Nova era“ je čitavu filozofiju DIY (Do It Yourself, prim. aut.) iliti po srpski “uradi sam”, podigla na jedan viši nivo. Sve je sada mnogo brže i lakše. Danas postoje računari sa pratećom opremom, odgovarajući softveri za snimanje i obradu audio fajlova kojima se, pored „sečenja“ i „lepljenja“, mogu i izvoditi različite varijacije sa snimkom (a to, opet, zavisi od opcija samog softvera).

Nekada je snimanje demo-a bio čitav jedan mali ritual. Analogni kasetofon, po mogućstvu sa dva deka, bio je glavna sprava za snimanje muzike. Montaža je rađena tako što je snimljena traka sečena makazama i suvišni ili loši delovi su izbacivani. Nakon toga je sve spajano u celinu lepljivom trakom a zatim presnimavano na drugu kasetu.

Neodoljivost digitalnog doba ogleda se u pojednostavljenju čitavog procesa izrade demo-a. Recept je i dalje isti: „Uradi sam“. Samo što je analogno zamenjeno digitalnim.

Neke stvari se nisu promenile. I dalje je teško naći izdavača koji bi objavio album anonimnog benda. Zato bend može sam da snimi svoj album, u sopstvenoj produkciji i prodaje ga na svirkama ili ga eventualno ponudi nekom CD shop-u.

p.s. Hvala svima koji mogu stati pod jedno zajedničko M na neizmernoj inspiraciji. Bez vaše neodoljive muzike nijedan novi dan digitalnog doba ne bi bio vredan življenja.