-

Naslovna Autorski članci Kolumne i članci Neodoljiva lakoća digitalnog doba - BIG IN JAPAN iliti PRERASTANJE SVOG SELA

Neodoljiva lakoća digitalnog doba – BIG IN JAPAN iliti PRERASTANJE SVOG SELA

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

Neodoljiva lakoća digitalnog doba

Internet i nepregledni cyber world (virtuelni svet) odavno su izbrisali sve barijere i granice koje nas dele u realnom svetu. Naša realnost omeđena je prostorom i vremenom a često i nekom drugom stvarnošću (onom u našim glavama).

Online komunikacija, koliko povezuje ljude toliko ih i udaljava. Zato je tu muzika, jedinstvena čarolija i razlog više da ujutru ustanem iz kreveta.

Nedavno sam upoznala mladog muzičara punog entuzijazma. Razgovarajući o muzici (a o čemu drugom) i lokalnoj sceni, dotaknemo se i Interneta (MySpace-a, raznih foruma…) i njegovog značaja za mlade bendove. Moj sagovornik je relativno skoro oformio svoj bend i planirao je da napravi prezentaciju na MySpace-u. Fino. Zna čovek pravila igre. No, njega ne interesuje da svira u našoj zemlji, već bi hteo da radi u Japanu.

Japan je specifično tržište i opšte je poznato da mnogi vodeći metal bendovi izdaju albume namenjene isključivo japanskom tržištu. Dakle, momak reče da ne vredi svirati u lokalu jer nema kome. Ok, slažem se da naša zemlja nije nešto mnogo zahvalna za bavljenje muzikom (osim ako nije u pitanju turbo-folk, mada svrstati to pod pojam muzika je skrnavljenje tog plemenitog pojma). Ali u startu otpisati domaće tržište je pomalo lakomisleno.

Hm, kad malo bolje razmislim, mnogi bendovi već godinama sviraju pa nisu uspeli da naprave proboj u inostranstvo. A nije da nisu hteli.

Činjenica je da od muzike pristojno može da živi jako malo muzičara. Većina muziku mora da zameni nekim drugim zanimanjem kojim će zasigurno obezbediti egzistenciju. U stvarnosti je granice malo teže preći. Preko ekrana sve deluje mnogo lakše. I Japan je tako blizu i nije 50 godina ispred nas (dobro, možda sam malo preterala… 30 godina ispred nas).

Svako je, makar jednom u životu, poželeo da svira u rock bendu. Kako se danas granice cyber world-a sve više prepliću sa ovim „realnim“, moguće je imati svoj bend, makar virtuelno. Ali nije dovoljno samo izgledati kao muzičar, potrebno je da se radi na tome.

Ako neko želi da se bavi muzikom onda najpre mora da se dokaže u okviru svog sela. Digitalizacija je izbrisala „absolute beginer“ kategoriju i povećala standarde. Prvi uslov prerastanja svog sela je kvalitetno odrađen album u DIY produkciji. Samo sa takvom vizit-kartom se može ozbiljno dalje.