-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članci#NakonKorone (bendovi) - Kriza je šansa da se posao učini inteligentnijim

#NakonKorone (bendovi) – Kriza je šansa da se posao učini inteligentnijim

#NakonKorone - Bendovi

Došli smo do trećeg čina naših razgovora sa svim članovima muzičke industrije u doba korone. U toku prethodne dve nedelje razgovarali smo sa organizatorima koncerata, kao i izdavačima i booking agencijama, a sad na red dolaze i sami muzičari. Ono što razgovore u ovom poglavlju čini daleko ličnijim od prethodnih jeste to što muzičarima, kao autorima i stvaraocima, ovo nije samo biznis, već strast i način da se izraze. S obzirom da su oni kamen temeljac cele ove priče očekivali bismo da sve ostale institucije zavise od njih, ali u nastavku teksta videćemo da to baš i nije slučaj. 

Želimo iskazati zahvalnost na iskrenosti i vremenu koje su za potrebe ovog teksta izdvojili Nikola Vranjković, Bojan Slačala (Artan Lili, Stuttgart Online), Nikola Hajduković (Dogs in Kavala, Klotljudi, Krava 22), Luka Matković (Quasarborn), Rambo Amadeus, Daniel Kovač (Jarboli, Jesenji orkestar) i Luka Racić i Zoran Zarubica (Buč Kesidi). 

Naredne nedelje očekujte još jedan tekst iz serijala #NakonKorone. Na red su došli producenti, jer želimo da saznamo kako trenutna situacija utiče na njih i kakva je njihova uloga u prevazilaženju ove krize. No, sad se posvetimo onima bez kojih nijedan drugi posao muzičke industrije ne bi imao smisla – bendovima.

Uticaj izolacije na produktivnost i status muzičara

Internet već neko vreme pruža jednako šansu i  novim i starim autorima, korona tu ne utiče. Produkcija pesama će biti veća, zbog više slobodnog vremena. Za nova zanimljiva dela uvek je bilo mesta, a u nepreglednom moru interneta mesta ima neograničeno.

Na osnovu prethodnih intervjua sa izdavačima, koncertnim agencijama i organizatorima koncerata/festivala zaključili smo da će doći do ogromnih promena i pomeranja u okviru njihovog posla, pa je logično pitanje bilo i kako će sve ovo uticati na status samih bendova. Muzičari u Srbiji ne mogu sa sigurnošću reći kakav im je trenutni status i teško im je da „izračunaju“ koliko je cela ova situacija, usled otkazivanja koncerata i stagnacije, uticala na njih. Koliko god poznatiji muzičari smatrali da im je status nepromenljiv, čak i oni razmišljaju o tome šta će se desiti ukoliko ova pandemija i njene posledice potraju.

Rambo Amadeus Kombank dvorana Beograd
Rambo Amadeus

Status mi je vjerovatno  isti, ali posao prilično drukčiji, zbog odsustva koncerata težište sam prebacio na audiovizuelne sadržaje po narudžbini, reklamne kampanje, oglase, himne preduzeća, zatim škola jedrenja koja počinje uskoro – odlično je interesovanje. Ako mjere potraju, vjerovatno će mi se i status promjeniti. Nadam se na bolje, rekao je Rambo Amadeus

Trenutnom situacijom pogođeni su i mlađi sastavi. Pančevački duo Buč Kesidi otkazao je brojne nastupe širom Srbije, čime je obustavljen zalet koji su uhvatili. Bend Quasarborn otkazao je promociju drugog albuma u Domu omladine Beograda, kao i nastup na zagrebačkom Vallhala festivalu, dok su Dogs in Kavala uspeli da održe beogradsku promociju svog debi albuma, neposredno pred početak vanrednog stanja, ali su im nastupi u Hrvatskoj i Sloveniji otkazani. 

Iako su zbog samoizolacije fizički razdvojeni muzičari koriste moderne tehnologije u svoju korist. Uprkos tome što su koncerti otkazani oni pronalaze utehu u višku slobodnog vremena koje planiraju da većinski iskoriste na radu na novom materijalu. To vide kao, verovatno, jedinu pozitivnu strana ove situacije. 

Quasarborn Dom omladine Beograd
Luka Matković (Quasarborn)

U višku slobodnog vremena, počeli smo rad na novim pesmama, i mogu reći da smo za sad jako zadovoljni. Imamo dosta ideja, razmenjujemo ih, snimamo demoe kod kuće, i čim ovo prođe, počećemo da nadograđujemo i vežbamo pesme koje smo smislili. Ipak, sa socijalnim distanciranjem, vrlo je teško uopšte i operisati kao bend, ukoliko nemate nekakvu osnovnu studijsku tehnologiju kod kuće, rekao je Luka Matković (Quasarborn). 

Ova situacija na neke muzičare nije baš delovala motivišuće da nastave s radom iako su imali puno slobodnog vremena, jer kako tvrdi Daniel Kovač, stvaraoci ne treba da budu na dugme i da odmah kao Pavlovljevi psi skaču na svaki poticaj spolja:

Osim što sam napisao pesmu „Vesnik turizma u Borči“, nakon posete Borči posle gotovo tri nedelje provedene u stanu, kriza nije delovala poticajno na mene. Verujem da teme stvaralaca treba da dolaze iznutra, a ne spolja. Malo je ponižavajuće programski raditi po nužnosti i komandi situacije. Neka se prvo sve slegne, pa ćemo onda videti.

Kako je situacija pred nama specifična, moguće su promenama na domaćoj i svetskoj muzičkoj sceni. Dolaziće do pojave novih pesama, albuma ili čak bendova koji će možda izmeniti trenutnu sliku na regionalnoj sceni. Većina muzičara se nada da će se pojaviti nešto novo i da će korona da preore Beograd i Srbiju i da će da krene da klija nešto divlje (Nikola Hajduković, Dogs in Kavala). Ipak neki su i malo suzdržaniji i smatraju da će biti novih proizvoda, ali da je šansa za sve već dugo, zahvaljujući internetu, jednaka i da korona tu ne utiče mnogo.

Internet već neko vrijeme pruža jednako šansu i  novim i starim autorima, korona tu ne utiče. Vjerujem da će produkcija pjesama biti veća, zbog više slobodnog vremena. Za nova zanimljiva djela uvijek je bilo mjesta, a u nepreglednom moru interneta mjesta ima neograničeno, smatra Rambo Amadeus.

S obzirom da ova situacija direktno udara na organizaciju društvenih događaja, muzičari čija zarada direktno zavisi od koncerata i prodaje „mercha“ predstavljaju jednu od najugroženijih grupa, zajedno sa drugim umetnicima i kulturnim radnicima čija umetnost zahteva javno okupljanje. 

Jarboli
Daniel Kovač (Jarboli, Jesenji orkestar)

Muzičari su u dosta sličnoj poziciji sa ljudima iz pozorišta. Oni programi kojima prisustvuje puno ljudi, pogotovu u zatvorenom prostoru su najviše pogođeni. Ljudi će sa razlogom da budu nepoverljivi i da se uzdržavaju od javnih mesta. Moraće da se gradi poverenje, kaže Daniel Kovač. 

U ovim trenucima solidarnost među muzičarima definitivno postoji. Neki smatraju da se ona ogleda u prijateljskim pozivima, moralnoj podršci ili pak materijalnoj. Ovakva situacija prosto tera muzičare, kao i ljude iz cele industrije, da rade zajedno.

Solidarnost nameće situacija. Iz ove situacije, makar na realnoj sceni na ulici (ne govorim o državnoj estradi kojoj će se uvek dotirati novac poreskih obveznika) neće biti moguće da se samo neko spasi. Bilo koje inovativno i dobro rešenje koje neko primeni će biti dobro za sve. Mislim da su mladi bendovi dovoljno OK i da pomažu jedni druge, dodaje Daniel Kovač.

Ne preterana žal za otkazivanjem festivala i odbojnost, ali nužnost, streamovanja

Stream je dosta slabija interakcija nego pravi koncert. Kao što i sami imate iskustva sa prijateljima na fejsbuku i muvanjem preko instagrama, to mogu da budu ok stvari, ali teško da može da se poredi sa onim lice-u-lice kada dođe do toga. Stream može biti zabavan, ali to i dalje nije baš najbolji medij za živ koncert

Bendovi i muzičari ne žale mnogo zbog otkazivanja festivala, iako je većini propao određeni broj nastupa. Svi ističu kao veći problem otkazivanje solističkih koncerata i koncertnih promocija. 

Artan Lili
Bojan Slačala (Artan Lili, Stuttgart Online)

Ako želi nešto da napravi, ozbiljan bend se ne sme oslanjati na festivale. Svi koncerti koji su nama otkazani su solistički uz par časnih izuzetaka. Za kulturnu emancipaciju mnogo je značajnija domaća klupska scena svih muzičkih orijentacija, rekao je Bojan Slačala (Artan Lili, Stuttgart Online).

Slično mišljenje ima i Daniel Kovač koji je već neko vreme duboko protiv brendiranja i festivalizacije kulture:

Poslednjih par godina svoje delovanje sam ustrojio po modelu piratske družine ili TAZ-a (Temporary Autonomous Zone, po Hakimu Beju). To znači da se svira naprasno, iznenadno, u raznim postavama, bez prethodnog planiranja i biznis planova. To je način da moje bavljenje muzikom ostane živo i nezavisno. Možda je prednost mog modela ta da je prilagodljiviji na bilo koju situaciju, pa će se nastupi dogoditi kad bude vreme i na prikladan način. 

Trenutno u nedostatku drugih mogućnosti kao nužni vid interakcije sa publikom pojavljuju se streaming svirke, međutim, prema svemu sudeći muzičarima nije najprivlačniji ovaj vid kontakta. Veliki broj muzičara na sceni smatra ovo poprilično usiljenim i veštačkim.

Buč Kesidi
Luka i Zoran (Buč Kesidi)

Nažalost to je dosta slabija interakcija nego pravi koncert. Kao što i sami imate iskustva sa prijateljima na fejsbuku i muvanjem preko instagrama, to mogu da budu ok stvari ali teško da može da se poredi sa onim lice-u-lice kada dođe do toga. Što ne znači da je loše, bilo nam je zabavno na streamu i jedva čekamo da uradimo sledeći, ali to i dalje nije baš najbolji medij za živ koncert, kažu Luka i Zoran  (Buč Kesidi).

Ova negativna mišljenja zasnovana su najčešće na utiscima iz perspektive publike gde su muzičari doživeli streaming svirke kao slab placebo koji sem nekog kratkotrajnog moralnog ohrabrenja ne pruža ništa više (Bojan Slačala). Nikola Hajduković kaže da je u početku sve to izgledalo zanimljivo, ali se ubrzo ispostavilo tužno i besmisleno i da bolje sedeti kući i raditi nešto za sebe nego strimovati neke užasne lajvove. Jedinu vrednost ovoga neki muzičari vide u video zapisu koji će ostati za budućnost (Daniel Kovač). 

Ipak neki u ovom vidu promocije vide svetle tačke, jer je, kako kaže Luka Matković, ovo zanimljiv način da se animira publika i ostane u žiži javnosti u ovom periodu i najavljuje da od Quasarborna možemo očekivati ne baš live stream, jer uslovi to ne dozvoljavaju, ali svakako neki vid izmontiranog snimka. Takodje, Rambo Amadeus iako nije probao ovakav vid nastupa želi da ga isproba iz prve ruke, ukoliko nađe način da naplaćuje streaming, i tvrdi da je to sigurno udobnija varijanta nego putovati na svirke: 

Pravo je vrijeme za online svirku, iz našeg studija – na primer za okupljene u nekom klubu u Vankuveru, Tokiju, Johanesburgu, gdje je realno da ih se skupi pedesetak ljudi, što je nedovoljno za užasne troškove puta, ali sasvim kul ako plate streaming ulaznicu, a mi iz Beograda zasviramo specijalno za njih tu svirku. Meni takva ideja djeluje realno, i privlačno. Takvim sistemom teoretski bi mogli da sviramo svakog vikenda na nekoj drugoj tački svijeta, da virtualno obidjemo čitav svijet, sa najboljim mogućim soundom, produkcijom, bez cimanja po carinama i aerodromima, džet legovima,  dobro raspoloženi, naspavani, svirali bi neuporedivo više, putovali neuporedivo manje, što je čini mi se san svakog muzičara koga je prošla mladalačka euforija hipersocijalizovanja.  

Muzičari većinski smatraju da se ova kriza ne može preokrenuti u njihovu korist i da sve mnogo bolje funkcioniše u normalnim uslovima, kada se ljudi mogu okupljati. Neki nemaju nikakve strategije, dok drugi smatraju da je aktivnost na društvenim mrežama od esencijalnog značaja za održavanje u oku javnosti, iako nikako neće preokrenuti situaciju. Luka Matković navodi veliki broj izazova koji su se pojavili na internetu kao način da muzičari promovišu međusobno jedni druge: 

Za mene je vid promocije bio i moj odgovor na javni Facebook izazov Craiga Locicera, gitariste Forbiddena, da se snimi cover neke njihove pesme. U kućnim uslovima sam odsvirao i otpevao „Through Eyes of Glass (možete ga videti na YouTube kanalu Citadela Sound Production), i on je to podelio na svom profilu. Sigurno je bar nekolicina ljudi tako saznala i za Quasarborn.

Nikola Vranjković pak smatra da suština nije preokretati situaciju, već ostati što psihički neoštećeniji, da bi umetnici i ljudi opšte imali snage da se bave nečim kasnije. Savetuje svima koji žive u velikom gradu i u zgradi, a ne moraju, da pod hitno napuste taj grad i presele se u manji grad ili selo gde postoji dvorište.

Rambo Amadeus je optimističan i tvrdi da ova kriza neće trajati večno i da će moći normalno da se svira već od avgusta:

Do tada ću izbaciti još 2 – 3 pjesme, uglavnom se promovišem na FB i YT , malo ću vježbati i sebe i gitaru, više ću proizvoditi nove muzike. Već sam iskoristio slobodno vrijeme da napravim nekoliko komada , moram da kažem da mi ova višemjesečna koncertna pauza prija, ako apstrahujemo finansijske izazove.

Prilika da se muzičari izvuku iz mašinerije i postanu nezavisni

Muzička industrija, pogotovo kada je u pitanju svirana muzika, a da ne govorimo o roku, ili najgore metalu je u ozbiljnom padu u poslednjih desetak godina. Benodvi mogu da se oslone samo na sebe same i eventualno razumevanje okoline. Moraju stisnuti zube i sami progurati kroz ovu situaciju.

Harvo Jay Dogs in Kavala Kvaka22
Nikola Hajduković (Dogs in Kavala, Klotljudi, Krava 22)

U kriznim situacijama, kao što je ova, muzičari čiji prihodi zavise skoro isključivo od koncerata nalaze se u problematičnoj poziciji. S obzirom na veoma malu količinu kupovine diskova, ploča ili online albuma muzičarima kao jedini alternativni izvor prihoda mogu biti organizacije kao što su SOKOJ i OFPS, ali se postavlja pitanje da li one u ovakvim situacijama vrše svoje dužnosti. Veći broj muzičara istakao je da je SOKOJ počeo isplaćivanje prve pomoći muzičarima, u skladu sa svojim pravilnikom, i da to smaraju vrlo korektnim. Nažalost, među mlađim muzičarima prisutna je pojava da svoju muziku uopšte nisu ni prijavili kod ovakvih organizacija, tako da nikakvu pomoć ne mogu očekivati, kako tvrdi Nikola Hajduković. Naravno, izdvajaju se i oni koji ne polažu nade i smatraju da su u pitanju vrlo neozbiljne organizacije kojima su potrebne radikalne promene kako bi autori mogli da ih smatraju sigurnim i redovnim izvorom prihoda.

Sva udruženja (dodali bismo i PI) već desetinama godina imaju svu priliku da uozbilje svoj rad, da se digitalizuju i prikažu transparentno svoju računicu i način raspodele tantijema, ali biraju da to ne čine. Generalni utisak je da se radi o vrlo neozbiljnim organizacijama i da su potrebne radikalne promene da bi autori mogli da posmatraju na njih kao na siguran i redovan izvor prihoda, kako bi i trebalo da bude, kažu Luka i Zoran iz benda Buč Kesidi.

Danas uz pomoć interneta brojni samostalni umetnici svoj spas našli su u vidu takozvanih crowdfunding sajtova kao što su Patreon, Kickstarter i GoFundMe koji im omogućavaju da novac dobijaju od svojih fanova i ljudi koji žele da pomognu i podrže njihovo stvaralaštvo. Muzičarima u Srbiji, iako su upoznati sa ovim načinom zarade, nije im preterano blizak. Postoji skeptičnost prema ovakvom vidu finansiranja s obzirom da su kod nas propuštene brojne informatičke revolucije i da je onlajn prodaja muzike na vrlo nezavidnom nivou (Daniel Kovač). Ipak većina ne smatra da muzičari u Srbiji mogu da žive isključivo od muzike, već da se moraju baviti nekim delatnostima nevezanim za muziku, što može imati i indirektno pozitivan uticaj na njihovo stvaralaštvo. Veterani kao što je Rambo Amadeus smatraju da moramo biti pripremljeni na krize, s obzirom da njegovoj generaciji ovo nije prva. Nikola Vranjković smatra da manji bendovi mogu lakše da prebrode ovu krizu:

Nikola Vranjković Kombank dvorana Beograd
Nikola Vranjković

Mislim da manji bendovi mnogo lakše mogu da istrpe ovakve udare nego etablirani bendovi pogotovo danas kada im za stvaralaštvo više znači slobodno vreme, volja i kompjuter nego izdavač i novac kojih svakako nema na vidiku. Nemam niša protiv takvog načina finansiranja ako muzičari od toga na kraju imaju koristi zvalo se ono crowdfunding ili paraglajding.

S ovim se slaže i Bojan Slačala koji tvrdi da  je neophodno učiniti sve kako bi se uspešno bavio muzikom, da se muzičari moraju učlaniti se u sva udruženja, svuda prijaviti kompozicije i na taj način imati veliki broj manjih izvora prihoda. Luka Matković izdvojio je i primer prijateljskog benda Nemesis koji je baš crowdfundingom skupio novac za snimanje svog albuma. On smatra da je za ovako nešto neophodno imati dobru prezentaciju kako bi zainteresovao ljude i ističe da će se i oni možda oprobati u ovome ukoliko osmisle dobru kampanju. Momci iz benda Buč Kesidi smatraju da ovakav vid finansiranja može dovesti do novog načina rada bendova:

Jutjuberima, onlajn strip crtačima, malim studijima za video igre možda polazi od ruke da na taj način opstanu, ali to ima svoja pravila, uglavnom ide sa tim da generišeš mnogo sadržaja u malim komadima. Možda može da pomogne i bendovima, možda i definiše nov način rada bendova, istina je da nismo nikada previše razmišljali o tome.

Nažalost muzičari uopšte ne smatraju da se mogu osloniti na institucije i ustanove kulture, pogotovo ne u kriznim situacijama kao što je ova. Svako na sebi svojstven način prolazi kroz ove neobične događaje, ali se svačije mišljenje poklapa u jednom stavu, da se muzičar ili bend može osloniti samo na sebe samog i na svoj rad i stvaralaštvo. Dom omladine Beograda, kao institucija koja bi trebalo da bude uporište kulture, veoma malo polaže na mlade stvaraoce, pogotovo kada se uporedi sa onima u Ljubljani ili Skoplju (Nikola Hajduković). U proteklih desetak godina podrške za rok i metal muzičare, takođe, je sve manje: 

Muzička industrija, pogotovo kada je u pitanju svirana muzika, a da ne govorimo o roku, ili najgore metalu je u ozbiljnom padu u poslednjih desetak godina. Ne mislim da i na koga možemo da se oslonimo osim na sebe same i eventualno razumevanje okoline. Moramo stisnuti zube i sami progurati kroz ovu situaciju, tvrdi Luka Matković.

Ono što se smatra krucijalnim za prevazilaženje ovakvog nedostatka mogućnosti za rad jeste pronalaženje neke nove metodologije ili novog pristupa celom poslu. Nove strategije mogu da pomognu da se održi komunikacija između benda i publike, uz to i same pesme moraju da budu drugačije, da znače nešto publici (Daniel Kovač). Naravno, pored prodaje i distribucije muzike neophodno je i uživo izvođenje, koje je trenutno muzičarima predstavlja najveći problem. Rambo Amadeus smatra da će muzička industrija svakako naći način da zaradi, ali da je trenutno idealna prilika da se muzičari izvuku iz te mašinerije i postanu nezavisni: 

Vjerujem da će najveći koncetni operatori napraviti neku streaming platformu, ali siguran sam da će raditi starom metodom – u kojoj za sebe uzimaju najveći dio sada prilično smanjenog kolača. Logičnije je osloniti se na sopstvene ideje, individualni show bussines preko interneta.  Baš kao i indivudualni poljoprivredni proizvodjači, kad su im zatvorili pijace, počeli su direktno da razvoze hranu, bez nakupaca, tako  sada i muzičari imaju šansu da napokon otkriju mogućnost da rade nezavisno od muzičke industrije. Zašto neki bend, ako ne može da svira u prepunom klubu, ne bi svoju svirku strimovao istovremeno u nekoliko, zbog uvedenih mjera, praznjikavih klubova ili stanova sa privatnim zabavama? Ova kriza je zapravo i šansa da se posao učini inteligentnijim. Klasične turneje ne razlikuju se suštinski od putovanja srednjevjekovnih zabavljača, možda je vrijeme da se poslije 700 godina to promjeni. 


Globalnom pandemijom pogođeni su svi. Ništa ne funkcioniše isto kao što jeste pre par meseci i to najveći uticaj ima na ljude čija egzistencija zavisi isključivo od kulturnih događaja i javnih okupljanja. U centru najugroženije grupe nalaze se muzičari, koji pokušavaju na razne načine da pronađu alternativu u kontaktu sa publikom. Niko ne može sa sigurnošću da predvidi šta će se odigrati u budućnosti i kako će ova situacija uticati na dalji rad umetnika. Neki su zabrinuti, neki se nadaju najboljem, a neki koriste ogromne rupe u svojim kalendarima napravljene usled ove krizne situacije kao priliku da stvaraju. 

Naravno, veliki saveznici u ovoj situaciji jesu društvene mreže, portali i onlajn platforme za plasiranje proizvoda i kontaktiranje potrošača, kojima bi muzičari ostajali u oku javnosti ili čak razvijali svoju karijeru dalje. Ono što usporava ovu seobu u virutelni svet jeste činjenica da su muzičari kreativci koji zavise od ljudske interakcije i povratne informacije, tako da smatraju većinu ovih metoda sterilnim i nedovoljno efikasnim.

Umetnici su najčešće okrenuti isključivo kreativnom delu, dok formalni deo posla često prepuštaju drugim institucijama. Možda je ova situacija ta prelomna tačka u razvoju modernog društva gde će muzičari, i umetnici uopšte, preuzeti na sebe sve odgovornosti, uneti inovacije u poslovanje i konačno postati nezavisni.