-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciNa ivici ludila: Nacionalizam je zaklao rokenrol

Na ivici ludila: Nacionalizam je zaklao rokenrol

Pre svega, tenk nacionalizma je uništio poslednje bunkere rock’n’rolla, a ne turbofolk, kako to pomodarski voli da se brblja. Ista ta stupidna relativizacija odgovornosti je usmerena prema biračima koji glasaju za vladajuću koaliciju u Srbiji, a ne prema onih ostalih 50% koji nisu ni izašli na izbore, jer im je politika passe.

Slično tome je i zaborav da je 1990. godine, u Srbiji, za rat “glasalo”, otprilike, oko pet i po miliona ljudi, a danas je za to petogodišnje krvoproliće kriva CIA, masonerija, i, razume se, zlokobni & mračni Zapad.

Nego, da se vratim na prvu rečenicu, nije rock’n’roll propao jer su se pojavile Cece, Karleuše, Snežane, Miće, Ane i Raste, niti ostala bulumenta, već je dekadentno ronuo u govna sa tobože benignim flertovima narodnog veselja.

Onog trenutka kada je Bora Čorba snimio duet sa Bajom Malim Knindžom, rock zvezdom Republike Srpske; one sekunde kada su Oliver Mandić i Prele krenuli da budu simpatizeri Arkanovih Tigrova; kada na koncertu Partibrejkersa nosiš majicu Vladimira Putina i Majčice Rusije, uz koju dižeš tri prsta u nabujalom zanosu; kada na susedne pevače, koji neće da dođu u Beograd da pevaju, reaguješ: “Ma, ne moraju, nećemo ni mi kod njih!” – zna se, to je bio početak kraja.

Ovde rock’n’roll, nažalost, nije uspeo da se odupre establišmentu, te je usled toga potpao pod kompromisne uticaje Događanja naroda. Jer, upravo onaj, mitologizovani Džoni Štulić je odraz rock poraza, kada se navodno javi, poput natprirodnog bića iz severnih zemalja, u svakojakim tabloidima, gde on, kao – podvlačim kao – priča kojoj nacionalnosti pripada, pa se desničarski manijaci izubijaju ovde na Balkanu, svojatajući ga.

Zato nam namučeni Goran Bare predstavlja poslednjeg živog templara, koji simbolizuje Ona Lipa Vremena. I zbog svega toga je Sinan Sakić bio mnogo veći rock’n’roll, nego devedeset odsto regionalne scene. Jer je pevao iz otkopčane duše.

Ma, nije nacionalizam uništio rock’n’roll – i ja ga ublažavam, ne znam koji mi je – on ga je bestidno uhvatio za kosu, pljunuo ga u oči, zabacio mu vrat na gore i krvnički zaklao.