-

Na današnji dan rodila se Amy Winehouse

Amy WinehouseNa današnji dan prije 32 godine u Southgateu u Londonu rodila se Amy Winehouse. Bila je poznata po svom vrlo snažnom glasu i povezivanju muzičkih žarnova R&B-a, soula i jazza.

Amy Winehouse je iza sebe ostavila dva službena albuma: „Frank“ iz 2003. i njeno najuspješnije izdanje „Back To Black“ iz 2006. godine, koji joj je donio šest nominacija za nagradu Grammy i čak pet ‘gramofona’ – od čega tri u ‘velikoj četvorci’: Najbolji novi izvođač, album godine, pjesma godine.

Posthumno je objavljen „Lioness: Hidden Treasures“ iz 2011. godine. Neki od najvećih hitova dolaze uglavnom s njenog drugog studijskog albuma i to su već dobro poznate pjesme „Rehab“, „Back To Black“, „Love Is A Loosing Game“ i druge.

Prije četiri godine kao bomba je odjeknula vijest o smrti slavne britanske pjevačice Amy Winehouse. Umrla je u dobi od samo 27 godina i muzički je svijet zavila u crno. Brojni slavni gmuzičari preminuli su u 27. godini života te se zbog toga u javnosti pojavio izraz ‘Klub 27 ili ‘ Zauvijek 27‘. To su bili ljudi koji živjeli brzim načinom života, vrlo često povezivani s drogom i alkoholom. Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain te Amy Winehouse samo su neki od njih.

Ta 2011. godina za nju je bila više nego turbulentna, sve što je moglo krenuti loše, uključujući i koncert u Beogradu koji je, kako se ispostavilo bio njen posljednji koncert.

Danas bi Amy napunila 32 godine, da se uspjela oteti iz kandži droga i alkohola.

Save