-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciNa današnji dan rođen je Branimir Johnny Štulić

Na današnji dan rođen je Branimir Johnny Štulić

branimir džoni štulićBranimir Johnny Štulić, pevač i gitarista, osnivač grupe Azra, jedan od najznačajnijih protagonista ex jugoslavenskog roka iz generacije zagrebačkog novog talasa, rođen je 11. aprila 1953. godine u Skoplju, u Makedoniji.

Štulić je jedan od retkih jugoslovenskih rokera čije su se ploče prodavale u stotinama hiljada primeraka. Zvanično, prema podacima njegove izdavačke kuće u Hrvatskoj, do rata su njegove pesme prodate u milionskom tiražu.

Muzičku karijeru počeo je sedamdesetih godina prošlog veka kada je osnovao svoj prvi bend Balkan sevdah bend. Njegov glavni hit bila je pesma “Balkan” koju je Štulić napisao po povratku iz vojske, 1974. godine. U to vreme prijatelji su ga savetovali da se okani pevanja i posveti svirci i komponovanju. Tri godine posle formirao je novi bend po imenu Azra. U to vreme je samom sebi dao nadimak Johnny. Odluka je bila da u Azri peva Jura Stublić, a on da svira gitaru, jer je hteo da odustane od pevanja. Međutim, ubrzo ga napušta čitava ekipa, koja formira Film. Štulić tada postaje član Parnog valjka. Ni ta kombinacija nije dugo potrajala. Vrativši se ideji Azre izdaje prvi singl sa pesmama “Balkan” i “A šta da radim”. Bend je tokom tog leta svirao po trgovima na moru kaleći se u direktnim kontaktima sa publikom. Prvi album Azre izašao je 1980. godine i smatra se jednim od najjačih debija u istoriji jugoslovenskog roka…

Mnoge pesme Štulić je posvetio svojim devojkama. Pesma “Gracija” nastala je samo za jedan dan, a inspiracija mu je bila tadašnja devojka Gracija Pedić. Austrijanki Suzi F. iz Beča, s kojom je bio u kratkoj ali strasnoj vezi, posvetio je pesme “Suzy F” i “Hladan kao led“.

Nekima je svirao i pod prozorom. Naime, svojoj devojci koja ga je vozila na prve koncerte Branki Bakarić, starijoj ćerci poznatog političara Vladimira Bakarića, napisao je pesmu “Odlazak u noć”. Pozorišnoj rediteljki Snježani Banović-Dolezil, koja mu je bila devojka tri godine, posvetio je pesmu “Volim te kad pričaš“.

Početkom 80-ih Štulić odlazi u Holandiju gde i danas živi sa suprugom Žozefinom Frudmajer u mestašcu Haueten, petnaestak kilometara od Utrehta.

Mnogi ljudi koji su sarađivali sa njim, uglavnom ga opisuju kao hirovitog, svojeglavog, tvrdoglavog, tiranina, svađalicu i egomanijaka. Oni koji ga lično poznaju kažu da je lakše voleti Džonija nego razumeti Štulića. Zbog toga je uvek sam. On na sve kaže: “Uvek sam tražio mnogo. Tražio bolje od sebe, a ja najbolji.”