-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciNa današnji dan: Priča o naslovnici albuma "Animals" grupe Pink Floyd

Na današnji dan: Priča o naslovnici albuma “Animals” grupe Pink Floyd

Ako te nije briga za ono što mi se događalo, a ja ne marim za tebe, koračaćemo krivudavom stazom dosade i bola, povremeno dizati pogled kroz kišu, pitaćemo se koga da okrivimo i gledaćemo za svinjama u letu

(“Pigs on the wing”, “Animals”)

Članovi kultne britanske rokenrol grupe Pink Floyd, inspirisani “Životinjskom farmom” Georgea Orwella (1945), snimili su svoj deseti studijski album “Animals, koji je objavljen u februaru 1977. godine. Tematski, on je bio nastavak socijalne kritike započete na prethodna dva albuma benda: “The Dark Side of the Moon” (1973) i “Wish You Were Here” (1975). Pesme na ovom albumu-basni govore o svinjama, psima i ovcama, aludirajući na ljude i njihove postupke. Obojene su mračnim tonovima očajanja, strahova i depresije, dok tekstovi zadiru u samu srž problema koji se ignoriše i prećutkuje.

Priča o kultnoj naslovnici albuma “Animals” datira od 2. i 3. decembra 1976. Na njoj se našla ružičasta balon-svinja Algie, što je bila ideja Rogera Watersa, a delo dizajnera Jeffreyja Shawa i studija Hipgnosis. Mesto na kojem je nastala fotogafija je elektrana Battersea Power Station, koja se nalazi u Londonu, južno od mosta Chelsea. Industrijski kompleks deluje pomalo zastrašujuće, kao da je napravljen u stilu koncentracionog logora, dok crni oblaci iznad impresivnih dimnjaka, zgusnuti i zagađeni izduvnim gasovima, deluju kao da ih ništa ne može razbiti i bar na momente odagnati, a kao takvi, savršeno oslikavaju beznađe u društvu.

Prvog dana Algie nije poletela, jer svetlost nije bila zadovoljavajuća. To se dogodilo narednog dana. Međutim, pošto niko od zaduženih za tehničke proračune, nije uzeo u obzir snagu vetra, ona je slobodno odletela 40-ak km zapadno, na aerodrom Heathrowa, a strelcu, koji ju je trebao ustreliti u slučaju da se odveže i poleti u nebo, zaboravljeno je javiti da dođe. Nekoliko sati ona je dočekivala i ispraćala svetske putnike, a potom odletela dalje. Ceo menadžment Pink Floyda je bio u panici. Radijske stanice su ponavljale upite da li ju je neko od slušalaca ugledao. Tokom celog dana javljao se veliki broj šaljivdžija, sve dok u toku večeri nije nazvao jedan stanovnik Kenta, udaljenog čak sto kilometara od elektrane, ogorčen na vlasnike ružičastog balona koji mu je uplašio i rasterao krave sa farme.

Satiričnim tekstovima sa albuma “Animals”, Pink Floyd je sa Rogerom Watersom na čelu, uspešno secirao društvo i nemilosrdno ga osvetlio iznutra. Muzika benda svojom dramatikom uspela je naglasiti tu surovost i apsurd gramzivih sistema, kao i nehumanost i zlobu koja je odraz praznih ili zatrovanih ljudskih duša. Groktanje svinja na početku pesme “Pigs“, stavlja u prvi plan proždrljivost i pohlepu, iz koje se rađaju beda, patnja, nasilje i ratovi. Dok jedni grokću od sile i prejedenosti, drugi umiru od gladi i očaja. Teške tonove u ovoj pesmi, donekle uspeva da ublaži gitarska solaža Davida Gilmoura i lagano dizanje tempa, koji bar na trenutak rasteruje mračne oblake nadvijene nad Londonom i svetom…

Članovi Pink Floyda često su Algie koristili i na koncertima. Kako nije bila uvek leteća, često su imali problema sa instalacijom, pa se događalo da im je nekoliko puta pala na binu. Album “Animals” bio je i ideja za naziv knjige Marca BlakeaPigs might fly” (2007), koja je prva kompletna biografija grupe Pink Floyd.