Na današnji dan: Priča o naslovnici albuma “Animals” grupe Pink Floyd

Ako te nije briga za ono što mi se događalo, a ja ne marim za tebe, koračaćemo krivudavom stazom dosade i bola, povremeno dizati pogled kroz kišu, pitaćemo se koga da okrivimo i gledaćemo za svinjama u letu

(“Pigs on the wing”, “Animals”)

Članovi kultne britanske rokenrol grupe Pink Floyd, inspirisani “Životinjskom farmom” Georgea Orwella (1945), snimili su svoj deseti studijski album “Animals, koji je objavljen u februaru 1977. godine. Tematski, on je bio nastavak socijalne kritike započete na prethodna dva albuma benda: “The Dark Side of the Moon” (1973) i “Wish You Were Here” (1975). Pesme na ovom albumu-basni govore o svinjama, psima i ovcama, aludirajući na ljude i njihove postupke. Obojene su mračnim tonovima očajanja, strahova i depresije, dok tekstovi zadiru u samu srž problema koji se ignoriše i prećutkuje.

Priča o kultnoj naslovnici albuma “Animals” datira od 2. i 3. decembra 1976. Na njoj se našla ružičasta balon-svinja Algie, što je bila ideja Rogera Watersa, a delo dizajnera Jeffreyja Shawa i studija Hipgnosis. Mesto na kojem je nastala fotogafija je elektrana Battersea Power Station, koja se nalazi u Londonu, južno od mosta Chelsea. Industrijski kompleks deluje pomalo zastrašujuće, kao da je napravljen u stilu koncentracionog logora, dok crni oblaci iznad impresivnih dimnjaka, zgusnuti i zagađeni izduvnim gasovima, deluju kao da ih ništa ne može razbiti i bar na momente odagnati, a kao takvi, savršeno oslikavaju beznađe u društvu.

Prvog dana Algie nije poletela, jer svetlost nije bila zadovoljavajuća. To se dogodilo narednog dana. Međutim, pošto niko od zaduženih za tehničke proračune, nije uzeo u obzir snagu vetra, ona je slobodno odletela 40-ak km zapadno, na aerodrom Heathrowa, a strelcu, koji ju je trebao ustreliti u slučaju da se odveže i poleti u nebo, zaboravljeno je javiti da dođe. Nekoliko sati ona je dočekivala i ispraćala svetske putnike, a potom odletela dalje. Ceo menadžment Pink Floyda je bio u panici. Radijske stanice su ponavljale upite da li ju je neko od slušalaca ugledao. Tokom celog dana javljao se veliki broj šaljivdžija, sve dok u toku večeri nije nazvao jedan stanovnik Kenta, udaljenog čak sto kilometara od elektrane, ogorčen na vlasnike ružičastog balona koji mu je uplašio i rasterao krave sa farme.

Satiričnim tekstovima sa albuma “Animals”, Pink Floyd je sa Rogerom Watersom na čelu, uspešno secirao društvo i nemilosrdno ga osvetlio iznutra. Muzika benda svojom dramatikom uspela je naglasiti tu surovost i apsurd gramzivih sistema, kao i nehumanost i zlobu koja je odraz praznih ili zatrovanih ljudskih duša. Groktanje svinja na početku pesme “Pigs“, stavlja u prvi plan proždrljivost i pohlepu, iz koje se rađaju beda, patnja, nasilje i ratovi. Dok jedni grokću od sile i prejedenosti, drugi umiru od gladi i očaja. Teške tonove u ovoj pesmi, donekle uspeva da ublaži gitarska solaža Davida Gilmoura i lagano dizanje tempa, koji bar na trenutak rasteruje mračne oblake nadvijene nad Londonom i svetom…

Članovi Pink Floyda često su Algie koristili i na koncertima. Kako nije bila uvek leteća, često su imali problema sa instalacijom, pa se događalo da im je nekoliko puta pala na binu. Album “Animals” bio je i ideja za naziv knjige Marca BlakeaPigs might fly” (2007), koja je prva kompletna biografija grupe Pink Floyd.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite svoj komenar!
Unesite svoje ime ovde

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.