-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciNa današnji dan: Priča o Hendrixovoj "Foxy Lady"

Na današnji dan: Priča o Hendrixovoj “Foxy Lady”

 

Now-a I see you come down on the scene
Oh, foxey
You make me want to get up and a scream
Foxey, oh baby listen now
I’ve made up my mind
Yeah, I’m tired of wasting all my precious time
You got to be all mine, all mine

Pesma “Foxy Lady” (u Americi “Foxey Lady”) snimljena je 13.12.1966. godine i smatra se jednim od najvećih hitova legendarnog Jimija Hendrixa i njegovog benda The Jimi Hendrix Experience. Istog datuma, bend koji je nastao samo dva meseca ranije, po prvi put je nastupio na britanskoj televiziji u emisiji “Ready Steady Go”. Tri dana kasnije, objavljen je njihov prvi singl “Hey Joe”, dok se “Foxy Lady” našla na prvom albumu benda “Are you Experienced” iz 1967. godie, kao i na kasnijim kompilacijama “Smash Hits (1968/1969)” i “Experience Hendrix: The Best of Jimi Hendrix (1997)”.

Rolling Stone magazin je “Foxy Lady” uvrstio na 153 poziciju liste od 500 najboljih pesama svih vremena. U knjižici koja dolazi u pakovanju CD-a Experience Hendrix, može se naći Hendrixova izjava da je “Foxy Lady” jedina pesma koju je napisao srećan. Isto tako, u jednom inervjuu, u kojem je komentarisao tekstove svojih pesama, objasnio je da se on zapravo nikada nije približavao ženama na tako jasan i direktan način kao što stoji u “Foxy Lady”. (“You got to be all mine, all mine” i slično).

Postoji jedna interesantna anegdota vezana za ovu pesmu, koju je u jednom intervjuu ispričao Peter Tork, klavijaturista i basista benda The Monkees. Naime, Hendrix je kao podrška njegovom bendu nastupao u Britaniji i Americi na leto 1967. godine. U avgustu, u Twin Cities, dogodilo se da su fanovi The Monkeesa, koje Hendrix baš i nije preterano interesovao, umesto “Lady!”, uzvikivali “Davy!”, te su se reči refrena pretvorile u “Foxy Davy”, što je značilo da na ceni žele Davyja Jonesa, frontmena The Monkees.

Manekenka Heather Taylor, koja je u to vreme bila Hendrixova zvanična devojka, tvrdila je da je upravo ona bila inspiracija za ovaj vanvremenski hit, što se može pročitati i u biografiji o Hendrixu “The Jimi Hendrix Experience” Jerryja Hopkinsa. Pre Hendrixa, ona se zabavljala upravo sa Davyjem Jonesom, a nakon njega sa Jeffom Beckom i najkraće sa Jimmyjem Pageom. U brak je stupila sa Rogerom Daltreyom, frontmenom benda The Who, i sa njim ima troje dece. Ovako Roger govori o Heather:

“Zahvalan sam na tome što je Heather “zaglavila” sa mnom. Ona je izvanredna žena. Kada sam pored nje, osećam se kao najsrećniji čovek na svetu.”

Međutim, kao moguća muza za “Foxy Lady” navodi se i muzičarka Lithofayne Fayne Pridgon, nekada najbolja prijateljica Ettae James. Sam Cooke, Sly Stone i Little Willie “otimali” su se za njenu pažnju i posvećivali joj pesme. Mada, kako je jednom prilikom izjavila, nijedan nije bio onakav kakvim se predstavljao u svojim stihovima.

“Fayne je bila zabavna devojka, volela je da se dobro provodi. I dan danas, ne možete je vezati. Njen duh prosto šarmira”… “Hendrix ju je obožavao, do tačke ludila”, reči su njene prijateljice Winonae Williams, koja je u vreme upoznavanja sa Fayne bila manekenka i devojka Paula McCartneyja, a kasnije Davida Bowieja.

Fayne je Hendrixa zvanično upoznala 1963. godine u Apollo Theateru , gde je Sam Cook nastupao, a Hendrix kao mladi gitarista, tražio priliku da upozna velike zvezde i nauči nove gitarske veštine. Međutim, “vraćajući film unazad”, shvatili su oboje da to nije prvi put da se vide. Bilo je to ipak nešto ranije, u apartmanu Fat Jacka, kada joj se taj “mladi, mršavi, previše zajebani momčić, mnogo dopao “na prvu”. Iako ga je tada samo na kratko videla, ostavio je toliko dobar utisak na nju, da kada je shvatila da opet stoji ispred nje, srce joj je počelo preskakati. “Bila sam u fazonu ‘O, moj Bože, to je on.’ Pokušavala sam da budem cool.”, opisala je susret jednom prilikom.

Otišli su ubrzo do stana njene majke, po gramofonske ploče i nakon toga “završili” u sobi hotela Cecil. Od tog trenutka postali su nerazdvojni. Iako nisu bili u zvaničnoj vezi, oni su bili par. Jednom pilikom Fayne je izjavila da je Hendrix svakom kućnom ljubimcu kojeg su imali dao ime “Foxy”… Isto tako, tu reč je upotrebljavao za devojke koje dobro izgledaju ili ako bi joj želeo udeliti kompliment: “Vau, izgledaš ‘foxy’ u ovome.”

Međutim, ona nikada nije želela da bude nečija devojka. Volela je da živi ludo i brzo, a Hedrix je to samo delimično uspeo promeniti. “Jednostavno bio je moja beba, bio je dušica… Bio je mlad i zaljubljen… Znao je biti ljubomoran”, prisećala se Fayne za jedan časopis, dodajući: “Jednom je izjavio: ‘Želeo bih da te zamrznem, pa da te mogu otapati kad poželim…'”.

Pregršt pisama, stihova i zvučnih zapisa, koje joj je Hendrix poklonio, danas su njeno veliko bogatstvo. Pisma u kojima joj je na najnežnije načine izjavljivao ljubav, pisana su u istom stilu koji je kasnije bio očigledan u njegovim tekstovima pesama – bez senke sumnje u intenzitet njegove zaljubljenosti; intenzitet koji ga je u jednom trenutku i uplašio.

“Uvek želite ono što ne možete imati. On je nju imao, ali nije bila samo njegova, i to ga je uništavalo.”, rečenica je kojom je najpribližnije Winonae Williams opisala njihov odnos. Poslednji put Fayne i Hendrix su se videli u avgustu 1970. godine, samo mesec dana pre nego što je preminuo.

“Što više i više pišem, osećam da sam sve slabiji pod tvojom moći”, napisao je Hendrix u jednom pismu za Fayne.