-

Na današnji dan održan je poslednji koncert Nirvane

Samo pet nedelja pre nego što je beživotno telo Kurta Kobejna pronađeno u njegovoj kući u Sijetlu, njegov bend Nirvana održao je poslednji koncert. Bilo je to 1. marta 1994. godine u Minhenu.

Pre polaska za Minhen, Kobejn je dobio bronhitis, koji je bio posledica „surovosti“ evropske turneje. Koncertno veče bend je otpočeo sa obradom pesme „My Best Friend’s Girl“, ali nakon nekoliko pesama, odnosno tokom izvođenja „Come as you are“, nestalo je struje. Basista Kris Novoselić, izjavio je tada u šali:

Mi smo na izlazu. Grandž je mrtav, Nirvana je gotova. Naš sledeći album biće hip-hop.

Nažalost, ispostavilo se da je ta izjava bila delom proročanska.

Nakon kraćeg vremena, struja u klubu se vratila, a bend je nastavio sa set listom. Koncert je završen sa „Heart-Shaped box“. Ukupno je trajao 80 minuta i bio je najkraći na čitavoj turneji Nirvane.

Preostale koncerte otkazali su zbog Kobejnovog zdravstvenog stanja, koji je otputovao u Rim radi oporavka. Tri dana kasnije, završio je u bolnici zbog mešanja šampanjca i tableta. U to vreme, pretpostavljalo se da je predoziranje bilo slučajno, međutim, kasnije je objavljeno da je to bio pokušaj ubistva. Mesec dana kasnije, 5. aprila, izvšio je samoubistvo. Imao je 27 godina, a iza njega je ostala supruga Kortni Lov i kćerka Frensis Bin.