-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članci"Meteora": 19 godina najuspešnijeg albuma Linkin Parka

“Meteora”: 19 godina najuspešnijeg albuma Linkin Parka

Meteora Linkin Park

Posle albuma “Hybrid Theory“, žanrovske prinove na alternativnoj sceni i dakako uspešnog prvenca iz 2000. godine, šestorka iz Arizone, nu-metal/alt-rok sastav Linkin Park, upustila se u dodatno tehničko eksperimentisanje njegovim remiks-izdanjem “Reanimation”. Ovo je postavilo scenu za smeliji, ali komercijalno komforniji album “Meteora“.

Tokom osam meseci, između prve dve koncertne turneje, bend je napisao oko osamdeset demo-pesama, da bi konačno, na današnji dan (25. marta) 2003, objavili svoj ubedljivo najuspešniji album. Nazvan po unikatnim stenovitim formacijama na kojima je izgrađen jedan od najvećih kompleksa pravoslavnih manastira, Meteorima u Grčkoj, album čini trinaest pesama na kojima je, osim članova benda, radio i David Campbell. Kao jedan od traženijih kompozitora današnjice, Campbell je sarađivao sa mnogim velikim imenima u pop, ali i alternativnoj muzici, uključujući Paula McCartneya, Kiss, Journey, Def Leppard, Muse, Evanescence, ali i svog sina, Becka. Prepoznatljive instrumentalne aranžmane na pesmama “Somewhere I Belong“, “Faint” i “Lying From You” napisao je zajedno sa Mikeom Shinodom, a posle nekoliko godina se vratio kao saradnik za žičanu instrumentaciju i na njihovom trećem studijskom albumu, “Minutes to Midnight”.

Svi singlovi s albuma “Somewhere I Belong“, “Faint” “Numb“, “From the Inside” i “Breaking the Habit“, objavljeni ovim redosledom u rasponu od godinu dana, su ubedljivo osvojili vrhove top listi, učinivši tako album “Meteora” jednim od najuspešnijih alternativnih albuma, sa čak 16 miliona prodatih kopija. Uprkos ovome, nominaciju za Grammy nagradu u kategoriji za Najbolju hardrok instrumentalnu izvedbu 2004. dobila je numera “Session“, ali je Grammy tek dve godine kasnije osvojio sedmostuko platinasti singl “Numb”, i to u verziji “Numb/Encore” na kojoj gostuje Jay-Z.

Iako se, kao i svoj muzički prethodnik, okreće interno, intimi emocionalnog života, “Meteora” nije pisana kao konkretan koncept. Prema rečima tragično preminulog Chestera Benningtona, bendu tokom ranog procesa pisanja nije bio prioritet da se sve pesme međusobno stilski uklapaju, već su se oslanjali na spontanost i konstantno eksperimentisali. Univerzalnost teskobe, gneva, zaceljenja i svega što je iz ovih osećanja proizašlo bili su plodno tlo za muzičku i tekstualnu saradnju Benningona i Shinode, a finalni produkt završio je kao, od početka do kraja kompaktno i, poput drame, razrađeno muzičko iskustvo koje se zasluženo upisalo u savremenu muzičku istoriju.

Spisak pesama:

1. “Foreword”
2. “Don’t Stay”
3. “Somewhere I Belong”
4. “Lying From You”
5. “Hit the Floor”
6. “Easier to Run”
7. “Faint”
8. “Figure 0.9”
9. “Breaking the Habit”
10. “From the Inside”
11. “Nobody’s Listening”
12. “Session (Instrumental)”
13. “Numb”