-

Metalni oktobar

lemmy_bog

Pokrećemo novu kolumnu vezanu za najtvrđi muzički žanr – metal. Početkom svakog meseca preporučujemo izdanja koja su ugledala svetlost dana u prethodnih trideset dana. Dobrih metal albuma u oktobru nije bilo mnogo, odmah da se zna.

Odmah da proglasimo najbolje izdanje proteklog meseca. U pitanju je „heavy metal bog“ Lemmy Kilmister i njegov Motorhead. Album nosi naziv “Aftershock” i sa njega je već izbačen i prvi spot i to za pesmu “Heartbreaker “. Ceo album je brz, klasičan Motorhead, a preporučujemo i pesmu “Going To Mexico”. Bravo matorci!

 

Jedan od onih koji su ušli u top pet meseca oktobra su i thrasheri Sepultura sa izdanjem „The Mediator Between The Head And Hands Must Be The Heart“, zatim još jedan iskusan thrash sastav Death Angel sa „The Dream Calls For Blood“, pripadnici alternativnog metala Korn i album “ The Paradigm Shift“, kao i opet provereni Running Wild i njihov „Resilient“, klasičan power metal i sasvim pristojan album.

Posebno mesto zauzimaju i američki metalcore bend Trivium sa albumom „Vengeance Falls“, te nemački viking epic folk black metal, kako vam drago, Falkenbach i CD „Asa“. Zatim, stoner rockeri Monster Magnet sa „Last Patrol“ koji imaju iskustvo, ali su izgubili oštrinu na novom izdanju.

Tu su i još jedni matorci, heavy bend Metal Church sa izdanjem „Generation Nothing“ koji su uvek bili i ostali prosečni, veoma dobri death metalci Kataklysm sa brutalnim „Waiting for the End to Come“, još brži black and thrash sastav Skeletonwitch i album „Serpents Unleashed“.

 Malo da smirimo situaciju na kratko. Bilo je i nekoliko solidnih progressive albuma, na primer Ayreon sa svojom rock operom „The Theory Of Everything“, zatim Eden’S Curse u kome peva frontmen Alogije Nikola Mijić sa svojim albumom „Symphony of Sin“. Ništa posebno, svetla tačka je pesma „Evil & Divine” čiji spot možete pogledati ispod. Tu su i prosečni power metalci Atlantean Kodex sa „The White Goddess“, zatim interesantni farani Tyr sa svojim folk albumom „Valkyrja“ i ne dao bog nikome, veoma loš nemački ženskasti simfo sastav Coronatus i njihov album „Recreatio Carminis“.

Malo odličnog tru black metala nam dolazi od grupe Necrophobic i albuma „Womb of Lilithu“, zatim tu su i sasvim pristojni death thrasheri Hatesphere i „Murderlust“, ponovo okupljeni finski Convulse i veoma dobar album „Evil Prevails“ – stara škola skandinavske scene. A obavezno treba pomenuti i iskusni brutal death sastav Pyrexia sa albumom „Feast of Iniquity“ jer „bez starca nema udarca“.

 

Između redova samo podatak da su proteklog meseca poznati gotičari Paradise Lost izdali mozaični album „Tragic Illusion 25 (The Rarities)“, te da je legendarni Testament izbacio live album „Dark Roots Of Thrash“. Za kraj neobaveznog dela i podatak da je melodični death bend Insomnium izdao singl „Ephemeral“.

Prijatno iznenađenje su priuštili momci iz melodeath sastava Wolfheart. Njihov album „Winterborn“ je odličan, mada mu nedostaje malo raznovrsnosti. Tu je i prilično dosadni deathcore Winds Of Plague sa izdanjem „Resistance“, a još jedan loš album su izdali i klasičan doom sastav Windhand –  „Soma“.

Za kraj tople preporuke, tekst zatvaramo klasičnim thrash sastavom Warbringer koji je izbacio „IV Empires Collapse“. Iznenađenje meseca je dakako ekstremnni progressive projekat sa elementima black metala. U pitanju je Ihsahn, sastav Vegarda Sverrea Tveitana iz black metal benda Emperor. Album nosi ime „Das Seelenbrechen“ i njegovo preslušavanje je obavezno!