-

Metalni novembar

metalni_novembar

Nastavljamo sa predstavljanjem novih metal albuma i to onih koji su svetlost dana ugledali u novembru. Bilo ih je malo, ali bliži se nova godina, te je zastoj u industriji neminovan.

Pobednici meseca novembra su death metal veterani Deicide i njihov album „In The Minds Of Evil“. Ceo album je odličan. a osim naslovne numere, izdvajamo i pesmu „Beyond Salvation“. Čista desetka.

U narednih top pet meseca ulaze legendarni danski thrasheri Artillery sa sjajnim izdanjem „Legions“, southern groov metal sastav Southern Whiskey Rebellion i njihov „Acquisition Of Perception“, gde se izdvaja pesma „Prodigal Son“. Tu su još moderni metalci Five Finger Death Punch sa „The Wrong Side of Heaven & the Righteous Side Of Hell, Vol. 2“, te melodic black metal bend Hecate Enthroned koji su izdali odličan album „Virulent Rapture“. Za kraj sjajnih izdanja u ovom odeljku je sjajno izdanje matoraca iz sastava Pestilence koje nosi naziv „Obsideo“, prepuno odličnih rifova i mnogo progresivnije od prethodnih izdanja.

Malo da presečemo sa onim šta ne preporučujemo. Sastav Cruxiter je izdao istoimeni album i stiče se utisak da su ovi ljudi stvarno izgubljeni u vremenu, produkcija im je kao iz 1981. godine. Prilično su smešni, naročito pokušaj imitiranja legende kao što je Rob Halford u pesmi izvikanog naziva „Devils of heavy metal“. Dalje, tu je i bend Dethklok sa albumom „The Doomstar Requiem – A Klok Opera“, koji autori ovih redova nisu shvatili, ovo je neka rock opera, ali veoma šaljiva i neozbiljna. Ne smemo da zaboravimo ni progressive jazz metal grupu Exivious i njihov naporan „Liminal“, instrumentalni album koji nikako nije za metalce. Preskočite i moderne State Faults i izdanje „Resonate Desperate“, kao i možda najveće razočarenje, simfo gothic epic blabla metal bend Leaves’ Eyes koji su za muzičare ovakvog kova poznatih iz grupe Atrocity izdali ispodprosečni „Symphonies of the Night“. Suviše vuče na Nightwish, a pevačica Liv Kristine je definitivno svoje zvezdane trenutke doživela u prethodnom sastavu Theatre of Tragedy.

Ovog meseca je bilo dosta novih albuma bendova koji sviraju power metal i njegove podvarijante, te ćemo im dati zaseban odeljak. Verovatno najbolji od svih je jedan od utemeljivača ovog pravca, sastav Rhapsody of Fire koji su izdali odličan „Dark Wings of Steel“. Luca Turilli i drugari su isprašili za sve pare. Tu su i folk epic power nemci The Privateer čiji album „Monolith“ takođe možemo da pohvalimo, jer nije toliko raspevan kao npr. Iron Mask čiji je album „Fifth Son Of Winterdoom“ suviše evrovizijski, kao da slušate Abbu sa električnim gitarama. Samo za tvrdokorne ljubitelje pravca. Tu spada i brazilski Almah sa albumom „Unfold“ koji je generički odrađen, sa svim elementima pravca, bez inovacija i eksperimentisanja. U bendu peva bivši pevač Angre, a odskače pesma „Cannibals In Suits“. Još jedno prosečno izdanje je epic power bend Operadyse i „Pandemonium“ koji nije previše zanimljiv. A za kraj ovog bloka topla preporuka za grčki power metal sastav Wardrum koji su izdali album „Messenger“ koji je idealan za fanove pravca. Ko voli ovaj žanr, slušanje je obavezno.

Malo podsećanja i na izdanja koja ne ulaze u zvaničnu konkurenciju. A Perfect Circle je izdao best of „Three Sixty“, Alestorm živi „Live at the End of the World“, Black Sabbath takođe „Live…Gathered In Their Masses“ , heavy doom sastav Orchid kompilacijski „The Zodiac Sessions“, Nightwish uživo sa „Showtime, Storytime“, i Epica sa rođendanskim „Retrospect – 10th Anniversary“.

Za kraj ovog javljanja, par pristojnih albuma raznih pravaca. Bend Freya je izdao „Paragon of the Crucible“. U pitanju je moderni metal-hard core, pun jakih rifova, prelazna ocena. Dobar album su izdali i metalcore sastav Living Sacrifice, a ime mu je „Ghost Thief“. Preporučujemo pesmu „The reaping“. Tu je i pristojan, mada ne senzacionalan heavy sastav Chastain sa izdanjem „Surrender To No One“, industrial black bend Psyclon Nine i album „Order Of The Shadow Act I“, veoma neobičan i zanimljiv, kao zajednica Marilin Mensona i Gorgorotha.

Priču završavamo sa legendarnim gitaristom Michael Schenkerom koji je sa svim sastavom Michael Schenker’s Temple Of Rock i prijateljima iz ex Scorpionsa i Rainbowa izdao dostojno hard and heavy izdanje „Bridge The Gap“.