-

Metal i satanizam: Zaključak (VII deo)

dio

Matematičari imaju običaj da govore, da ukoliko tražite određeni niz ili šemu, naćićete je svuda. Izuzetak nije ni hevi metal čije smo pojedine elemente i simbole analizirali i uspeli da nađemo povezanost sa satanizmom i ujedno i pokazali slabosti, nedoslednosti i nelogičnosti koje sprečavaju te veze da budu održive.

Hrišćanska crkva decenijama vodi borbu sa hevi metalom, a opravdava postojanje hrišćanskog hevi metala i hrišćanskog roka. Upravo je sama muzika, a ne tekstovi, jedna od najvećih smetnji crkve, a opet ta ista muzika kada peva o Bogu nailazi na njihovo odobrenje.

Postojanje blek i det metal bendova, kao i uopšteno muzičara koji otvoreno propagiraju satanizam, samo je posledica hrišćanske religije koja je na sve načine pokušavala da zabrani postojanje ovakvog muzičkog pravca. Crkva neće ni pohvaliti pozitivne primere hevi metal bendova poput Brus Dikinsonove volonterske akcije u kojoj je pilotirao jednim od aviona koji su vratili britanske putnike iz zemalja u kojima su tokom praznika ostali „zaglavljeni“ zbog avio kompanije koja je u međuvremenu bankrotirala.

Da li ćemo muzici suditi zbog akcija pojedinaca? Da li je ceo hevi metal osuđen na večnu hrišćansku mržnju samo zbog toga što je autor satanističke biblije na jednog fotografiji rukom pokazivao rog? Da li ćemo zaboraviti da većina članova hevi metal bendova privatno poštuje hrišćansku religiju? Ako želimo da živimo u društvu gde je kreativna i umetnička sloboda dozvoljena, moramo dati sve napore da je odbranimo i ne dozvolimo nikome da je cenzuriše.

God gave rock’n’roll to you. Save rock’n’roll for ev’ryone
(Argent, „God gave rock n roll to you“, 1973)

Prethodni delovi teksta:

Literatura:

Filmografija

  • 1. Dunn S./McFadyen S. Metal: A Headbangers journey, 2005
  • 2. Solt A. Seven ages of rock. London: BBC