-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciMetal i satanizam: Razbijanje mitova (I deo)

Metal i satanizam: Razbijanje mitova (I deo)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

satantenasciousD

Hevi metal muzika i njeni podpravci često su na ‘optuženičkoj klupi’ kao navodni obožavaoci đavola, uz ubeđenje da je sva simbolika te muzike nekako povezana sa satanizmom. Narednih dana na Balkanrocku pratite serijal tekstova koji će objašnjavati metal simboliku i mic, po mic, pobijati argumente koji muzici prepisuju delovanje nekih zlih viših sila.

satanbibleDok je u mračnom srednjem veku crkva zabranjivala knjige, spaljivala na lomači i optuživala za jeres sve one koji su razmišljali izvan okvira hrišćanske doktrine, danas se represija, u daleko blažem obliku, usmerava sve češće na pop kulturu.

Jedna od formi pop kulture koja je „trn u oku“ hrišćanske crkve je hevi metal muzika, kao i njene preteče džez, bluz i rokenrol. Fanovi hevi metala i bendovi koji sviraju tu muziku su od strane medija predstavljeni kao satanisti. Duga masna kosa, crna odeća, vulgarni i antiteistički tekstovi pesama, agresivna muzika koja izaziva nasilje i slično, u očima religijskih predstavnika definicija su pristalica hevi metal muzike i stoga su automatski obožavaoci đavola. Dokazivati da gospodar pakla stoji iza ove muzičke forme jednako je empirijskim pokušajima da se dokaže postojanje Boga. Oba ne mogu dati konačne odgovore, pa stoga neće ni ovaj rad. Cilj ovog teksta je da razbije predrasude i generalizacije koje su hevi metal stavile na zao glas.

DEFINISANJE POJMOVA „SATANA“ I „SATANIZAM“

Reč „satana“ potiče od hebrejske reči satan što prevedeno znači „protivnik“. Prema Vujaklijinom leksikonu stranih reči i izraza, termin „satanizam“ može označavati „religiozno poštovanje, kult satane“ ili „strahopoštovanje prema načelu zla u životu; đavolstvo“ .

U judaizmu, satana, tačnije ha-satan, bio je anđeo koji je Bogu ukazivao na zle ljudske aktivnosti. Tek sa pojavom hrišćanstva satana se poistovećuje sa đavolom, a neki od sinonima koji se koriste su Lucifer, Velzevul, Levijatan… U Islamu đavolovo ime je Iblis ili Šeitan. To znači da je satana tek u kasnijim religijskim učenjima predstavljana kao oličenje zla.

anton laveyU modernom smislu, satanizam i satanistička crkva ne klanjaju se satani, đavolu ili nekom drugom nadprirodnom biću. Satanistička crkva prati pisanja iz Satanističke biblije koju je 1968. godine napisao Anton Lavej. Lavej je ideje za knjigu preuzimao direktno iz učenja filozofa Fridriha Ničea i rituala okultiste Alistera Kroulija. Osnovno načelo satanističke crkve je isticanje indivudalizma i vere u samoga sebe. Poštuju se pravila poput „ne čini zlo maloj deci“ i „ne ubijajte ne-ljudske životinje osim ako ste napadnuti ili za hranu“.  Sa druge strane, postoje i pravila koja upućuju na uništenje ljudskog bića ili na osvetu. Na primer „Kada hodate otvorenom teritorijom, ne smetajte nikoga. Ako netko vas smeta, zamolite ih da prestanu. Ako ne prestanu, uništite ih.“

Naravno, satanistička crkva je samo jedan ogranak verovanja u Satanu i nije isključeno da postoje i ekstremnije sekte, ali je ova bitna jer je Alister Krouli jedna od figura koja se najčešće povezuje sa hevi metal muzikom i satanizmom.

U ponedeljak pišemo o izvoru predrasuda o hevi metal muzici