-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciMetal i satanizam: Black metal (VI deo)

Metal i satanizam: Black metal (VI deo)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

church burning

Jedan od najekstremnijih podžanrova hevi metala najrazvijeniji je u Norveškoj. Nastao pod uticajem Venomovog „Black Metal“ albuma istoimeni metal pravac ujedno je religijski gledano i jedan od najozloglašenijih.

Devedesetih godina, kada je pravac počeo da se razvija na Skandinavskom poluostrvu, sa njim je povezivano mnogo smrti i mržnje. Prvo je 1991. godina pevač benda Mayhem izvršio samoubistvo, da bi dve godine kasnije gitaristu istog benda ubio ozloglašeni Varg Vikernes. U periodu između 1992. i 1996. godine preko 50 hrišćanskih crkava je zapaljeno, a zločine su priznavali članovi i fanovi blek metala. Članovi različitih blek metal bendova u javnosti su hvalili ovakve postupke i otvoreno priznavali da veruju u satanu.

Ideologija celog blek metal žanra je protivljene hrišćanstvu i isticanje individualizma. Bendovi u svojim pesmama promovišu ateizam, antiteizam, paganizam i satanizam. Naspram toga, postoje i takozvani „ne-blek metal“ (unblack) bendovi koji promovišu hrišćanstvo. Ako bi i moglo da postoji neko racionalno objašnjenje za izvore ovolike mržnje prema hrišćanstvu, to bi verovatno bila jaka veza sa skandinavskom mitologijom i vikinškom tradicijom.

Proces uvođenja hrišćanstva u Norvešku počeo je u X veku, a kompletiran je u XI. Jedan od načina da se nametne hrišćanstvo bila je izgradnja crkava na svetim mestima. Do 1964. godine i ustavom propisane slobode veroispovesti, mnoge religije bile su zakonski zabranjene. Iako je sloboda na veroispovest dozvoljena više od 40 godina i dan danas u obrazovnim ustanovama postoji religijska zatvorenost u korist hrišćanstva. Muzika stoga i predstavlja borbu protiv takvog religijskog ugnjetavanja.

Sličan blek metalu je det metal (death ), još jedan podžanr hevi metala u kome se otvoreno šalju poruke satanizma i anti-hrišćanstva. U det metalu postoji više komercijalno orijentisanih bendova nego li u blek metalu, pa su ova dva pravca često i u sukobu. Deicide je jedan od najkontroverznijih bendova ovog pravca, koji poentu svoje muzike vide u prkosu crkvi, ali i dalje tvrde da ne veruju u đavola.