-

Metal i satanizam: Backmasking (V deo)

backmasking

The Beatles, Led Zeppelin, Judas Priest, Queen i mnogi drugi bendovi optuživanu su za korišćenje skrivenih satanističkih poruka koje se mogu otkriti jedino puštanjem ploče unazad. Hrišćanske grupacije u Americi svojevremeno su optuživale rok muzičare da navodne bekmasking (u originalu backmasking) poruke pozivaju mlade da koriste drogu i alkohol, iako naučno nije dokazano da teskt snimljen ovom tehnologijom može manipulisati ljudskim umom.

Kontroverzno polje rok muzike otvorili su Beatlesi 1966. godine sa albumom „Revolver“ u kome su prvi put iskoristili ovu tehnologiju. 1969. godine u jednom radio emitovanju otkriveno je da njihova pesma „Revolution 9“ puštena unazad otkriva poruku da je Pol Mekartni, član benda, mrtav. U javnosti su počele da kruže glasine kako je Mekartni ubijen i da ga u bendu menja njegov dvojnik. Apsurdnost ovakvih izjava nije potrebno dokazivati. Od tada je postalo hit puštati ploče unazad i snimati takvu vrstu poruka. Problemi su nastali kada su pojedine grupe bivale optužene da te poruke imaju satanističko značenje. Tako se verovalo da Led Zeppelinova pesma „Stairway to heaven“, u jednom delu puštana unazad šalje poruku „O, evo mojoj dragoj satani“. Pevač benda Robert Plant odbacio je ovakve optužbe. Slično je bilo i sa AC/DCevom „Highway to Hell“ koja navodno sadrži skriveni tekst „Ja sam zakon, moje ime je Lucifer“, na šta je gitarista Angus Jang izjavio „Niste morali da puštate ploču unazad, jer nikada nismo sakrili poruku. Nazvali smo album „autoput do pakla“.

judas priest trial1988. godine serijski ubica Ričard Ramirez na svom suđenju je izjavio da ga je muzika grupe AC/DC navela da ubija. Dve godine kasnije na sudu su se našli članovi grupe Judas Priest pod optužbom da su skrivenom porukom naveli dva mladića da izvrše samoubistvo. Na snimku jedne od pesama razaznana je poruka „uradi to“ koja je prema tužiocima upućivala poruku da mladići oduzmu sebi život. Pevač Rob Halford je na to rekao da je ubijanje fanova kontraproduktivno i da bi, kada bi mogli, skriveno stavili poruku „kupite ploču“.

Svojevremo je situacija eskalirala, pa su javno paljene ploče, što je u istoriji već viđeno samo kao spaljivanje knjiga, a u nekim američkim državama su donešeni i zakoni kojima se na nosiocima zvuka morala stavljati etiketa upozorenja ukoliko postoje bekmasking poruke. Bendovi su nakon toga počeli namerno i u sve većoj meri da stavljaju šaljive, i za razliku od navodno satanističih, jasno razumljive poruke, a Frenk Zapa je ovu tehnologiju koristio kako bi izbegao cenzuru i mogao slobodno da iznosi svoje stavove. Hevi metal bendovi poput Slayer i Cannibal Corpse namerno su stavljali „zle“ poruke, i javno objašnjavali da su ih koristilo radi boljeg efekta njihove muzike, a to se ujedno pokazalo i kao dobar komercijalni potez.

Pojedini inženjeri zvuka objašnjavali su da je praktično nemoguće osmisliti tekst i njegov izgovor tako da kada se sluša unazad dobije drugo smisleno značenje. Zato su i gore pomenute humorističke poruke bile nalepljene u originalu naopačke i nerazumljive, tako da jedino kada se puste unazad mogu da imaju smisao. Postoje i psihološke studije koje nisu uspele da ovakvom tehnikom dopru do ljudske podsvesti. Postoje i psihološka mišljenja koje objašnjavaju da ljudski mozak uvek pokušava nepoznatom da da značenje i reči koje nemaju smisla obično se zamenjuju poznatim.

„Hello, hunters. Congratulations. You’ve just discovered the secret message. Please send your answer to Old Pink, care of the funny farm, Chalfont.“ (voice in background) „Roger! Carolyne is on the phone!“…bekmasking poruka koju je Pink Floyd ostavio znatiželjnim fanovima na pesmi „Empty Spaces“.