fbpx

-

Naslovna Autorski članci Kolumne i članci Metal i satanizam: Aleister Crowley (IV deo)

Metal i satanizam: Aleister Crowley (IV deo)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Crowley

Alister Krouli (1875-1947) bio je engleski okultista, pesnik, filozof, mag i jedna od najkontroverznijih ličnosti tog vremena. U pop kulturu i hevi metal uveden je zahvaljujući muzičarima poput Džimija Pejdža, Ozija Ozborna i Dejvida Bouvija.

Džimi Pejdž je živeo u jednoj od Kroulijevih kuća i postoje glasine da je bio ospednut njime i njegovim knjigama. Takođe, kao što je ranije pominjano u prethodnim delovima teksta, Alister Krouli bio je jedan od uzora za pisanje Satanističke biblije. Da li je Krouli bio satanista, pitanje je koje nema konkretan odgovor. Najviše zbog toga što ne postoje pisani dokazi koji jasno potkrepljuju ili pobijaju takve optužbe, a isto toliko i zbog samih Kroulijevih tekstova koji su kontradiktorni jedni drugima.

Krouli potiče iz strogo hrišćanske porodice i verovatno se od same hrišćanske religije otuđio upravo iz protesta prema svojim roditeljima, što je česta pojava koju objašnjava razvojna psihologija. U nekim od svojih najranijih delova opisivao je unutrašnju borbu između đavola i Boga gde je pobedu odneo Bog. Kasnije je osnovao religiju telema koja prati verovanje u doba Horusa, vrhovnog egipatskog božanstva.

Bavio se jogom, a na Šri Lanci je izučavao budizam. Nigde nisu postojali pokazatelji na to da Krouli prati đavolja učenja, čak je u jednom tekstu napisao da veruje u đavola, ali da ne želi da mu služi već da postane njegov „šef osoblja“. Sa druge strane, Krouli je sebe poistovetio za biblijskom zveri, mediji su prenosili glasine da se bavio crnom magijom, pio krv, žrtvovao decu, pa ga je čak Musolini proterao iz Italije.

1934. godine našao se na sudu kao podnosilac tužbe protiv književnice Nine Hamnet koja ga je u svojoj knjizi optužila da se bavi crnom magijom. Krouli je izgubio sudski spor i bankrotirao. Važno je napomenuti da je veći deo svog života koristio drogu i razne opijate, što dovodi u pitanje i njegovu mentalnu uračunljivost pri pisanju knjiga. Preminuo je 1947. godine, a veruje se da je i tada bio heroinski zavisnik. Po njegovoj smrti više nije bio u žiži javnosti, sve do 60ih godina kada su muzičari počeli da se interesuju za njegove radove.