fbpx

-

Naslovna Izdvajamo Mali bedeker za otkrivanje rokenrola - Ilustrovani rokenrol vodič

Mali bedeker za otkrivanje rokenrola – Ilustrovani rokenrol vodič

Retko koja nekomercijalna knjiga, naročito ilustrovana, kod nas doživi više od jednog izdanja. Utoliko više iznenađuje čak(!) četvrto izdanje knjige Davida Vartabedijana “Ilustrovani rokenrol vodič”.

Poslednjih nekoliko godina pojavljuje se sve više knjiga o rokenrolu. One svakako variraju po pristupu, tematici i kvalitetu. Publika je imala priliku da se upozna sa ličnim putovanjima kroz povest rokenrola kakva opisuju „Godine na 6“ “(Laguna, 2008) Vlade Jankovića Džeta ili „Nostalgične priče o pločama“ (Rock Express, 2012) Duška Antonića, rok trudbenika i veterana. U istom periodu izašla je i prva stručno napisana istorija rokenrola na prostoru bivše SFRJ, „Rokenrol u Jugoslaviji 1956 – 1968: izazov socijalističkom društvu“ (Arhipelag, Beograd 2011) istoričara dr Aleksandra Rakovića, autora mlađe generacije. Upravo iz pera autora sličnih godina, sa pristupom između ličnog putovanja i zvanične istorije, konačno se 2014. godine pojavilo i delo Davida Vartabedijana „Ilustrovani rokenrol vodič” (Pčelica, Čačak).

Iako je „Vodič” objavljen pre dve i po godine, činjenica da je pred nama četvrto ispravljeno i dopunjeno izdanje (u međuvremenu se pojavilo i u Poljskoj), govori da je knjiga naišla na dobar prijem kod publike. Uprkos tome, do sada nije bilo detaljnijih osvrta na ovo nesvakidašnje delo.
Оva knjiga je, pre svega, plod tragalačkog ali i profesionalnog staža. Za Davidom Vartabedijanom je zavidno iskustvo rok novinara, radio voditelja, DJ-a, organizatora koncerata i ilustratora. Dugogodišnjim ilustratorskim radom autor je izgradio svoj višeznačni i slojeviti stil koji je došao do izražaja na stranicama ove knjige.

Knjiga je pitko i neposredno napisana i odlikuje је encikolopedijski pristup. U kratkim tekstovima sažete su glavne crte stvaralaštva i karijere svake odabrane ličnosti ili benda (u pitanju je šezdesetak odrednica). Autor čitaoca ne vodi samo kroz biografije stvaralaca i njihova najvažnija ostvarenja, već obrađuje uticaj na muziku ali i kulturu uopšte, što lepo ilustruje primerom Bitlsa. Vrlo su korisni i dodatni komentari uz ilustracije, iz kojih čitaoci mogu da saznaju informacije o nagradama, tiražima ali i izreke samih muzičara ili šta su o njima rekli drugi. Takođe se navode filmska ostvarenja u kojima se ovi muzičari pojavljuju i daju preporuke koje albume treba obavezno poslušati. Na kraju knjige čitalac će naći i „Mali rečnik za bolje razumevanje rokenrol termina“, koji će biti od koristi novim ljubiteljima rok muzike.

Bon Jovi

Može se uočiti da su neki muzičari detaljnije obrađeni od drugih, kao i da su zastupljeniji oni koji neguju tvrđi zvuk. Tako je posebna pažnja posvećena bendovima poput Kiss, Aerosmith, Ramones, Mötley Crüe i Metallica, dok je Bob Dilan dobio kratak pasus pri kraju knjige. Međutim, takvom pristupu se ne može puno zameriti, već ga treba posmatrati kroz prizmu umetnika kao neizbežno pristrasnog fana. Kako i sam autor u uvodu kaže, njegov izbor predstavljenih umetnika је krajnje subjektivan. Zagriženi ljubitelji bilo koje grupe ili pravca će to vrlo lako razumeti.

Koliko dobro poznaje junake svoje knjige David najbolje pokazuje kroz sitne ili krupne, a katkad, karikaturalne detalje na ilustracijama, kojima je uspeo da dobro uhvati duh svakog muzičara. Maestralan je prikaz Džonija Keša sa prstenom u plamenu kao asocijacijom na njegov veliki hit “Ring of fire” i zgradom zatvora Folsom kao podsećanje na čuveni album “At Folsom Prison”, takođe i krunisanog kralja guštera uz Džima Morisona, što je bio njegov alterego ali i duhoviti prikaz čeličnog konja koga jaše Džon Bon Džovi, prema refrenu pesme “Wanted Dead or Alive”, i niz drugih. Iako je knjiga namenjena i najmlađoj publici, autor ne pristaje na kompromise političke korektnosti, te da bi muzičare prikazao u što auteničnijem svetlu, tako ne izostavlja problematične sitnice – cigarete, boce sa pićem i slično. Nagrada za najbolju ilustraciju na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2014. godine, nagrada za „Estetsko tehnološki tretman knjige” na sajmu knjige u Pirotu, kao i nagrada za dečiju knjigu godine na sajmu knjiga „Trga od knjige” u Herceg Novom 2015. godine, dobrе su preporuka za „Vodič”.

Ostaje nam da se nadamo da će knjiga, kao što je i najavljeno, imati nastavak. Dobar znak da iščekivanje nije uzalud, jeste to što David vredno iz nedelje u nedelju obogaćuje muzičku „Hit stranu“ Politikinog zabavnika. Na kraju autoru možemo da poželimo uspešan rad na nastavku i poručimo mu: „,ROCK ON’, Davide“!