-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciMajstori gitare: Steve Stevens

Majstori gitare: Steve Stevens

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Majstori gitare

Steve Stevens je jedan od najpodcenjenijih i malo poznatih gitarista iako je duži niz godina prisutan na svetskoj rock sceni. Veći deo karijere bio je desna ruka Billy Idol-u sa kojim je radio na velikim hitovima „Rebel Yell“, „White Wedding“, „Speed“… Jedan od malobrojnih gitarista koji je u hard rock implementirao flamenco muziku. Pored gitare svira i bas, klavijature i sintisajzer. Kao solo gitarista poznat je po instrumentalu „Top Gun“ za koji se često provlače greške po internetu, koje za autora stavljaju Satriani-a ili nekog drugog gitaristu. Broj muzičara sa kojima je sarađivao je veliki, od Sheridiana iz Dream Theater-a, pa do Michael Jackson-a.

Steve Stevens
(5. maj 1959 – )
Mesto rođenja: Bruklin (Njujork), S.A.D.
Žanr: Hard rock, New Wave, Electronica, Blues, Progressive rock, Instrumental rock, Jazz fusion, Tribal house, Goa Trance, Flamenco
Bendovi: Billy Idol, Juno Reactor, Bozzio Levin Stevens, Atomic Playboy, Derek Sherinian, Vince Neil, Solo karijera

Biografija: Gitarista poznat po svom radu sa Billy Idol-om i Vince Neil-om (pevač grupe Motley Crue). Sa Billy Idol-om je radio na albumima „Billy Idol“ (1982), „Rebel Yell“ (1984), „Whiplash Smile“ (1986), „Speed OST“ (1994) i DVD-u „Billy Idol VH1 Storytellers“ gde su se posle duže pauze on i Billy ponovo okupili i 2005. izdali album „Devil’s playground“. Steve je malo manje poznat po svom albumu i istoimenoj grupi Atomic Playboy. Njegov najveći solo uspeh je glavna instrumentalna tema iz filma „Top Gun“ koju je svirao sa Harold Faltermeyer-om. Tokom svoje karijere sarađivao je sa Michael Jacskon-om (pesma „Dirty Diana“), Derek Sheridian-om (album „Mythology“), Juno Reactor-om (pesme „Pistolero“ i „Hotaka“), Steve Lukather-om (album „Lukather“)… Zajedno sa Terry Bozzio-m i Tony Levin-om je osnovao supergrupu Bozzio Levins Stevens sa kojom je izdao dva albuma. 2006. godine je nastupao sa Billy Idol-om na EXIT festivalu. Izdao je 2 studijska solo albuma „Flamenco A Go Go“ na kome se nalaze flamenko instrumentali, hard rock album „Memory Crash“. Stevens je školovani gitarista i jedinstven je zbog kombinavanja rock muzike sa flamencom. Steve svira na Hamer Steve Stevens I & II modelu, Gibson les Paul-u, Washburn-u, Ernie Ball-Musicman-u. Radio je na proizvodnji Rebel Yell magneta. Ostao je upamćen i po upotrebi „Raygun“ efekta na pesmi „Rebel Yell“ koristeći jedinstvenu picking tehniku.