-

Majstori gitare: Joe Satriani

Majstori gitareJoe Satriani je jedan od prvih instrumentalista i progresivaca na gitari. Pored toga što je mnoge muzičare inspirisao, jednu čitavu generaciju vanserijskih gitarista je lično i podučavao. Mali, ćelavi čovečuljak za koga možemo da sumnjamo, zbog razmrdanosti prstiju, da je sa neke druge planete. Ako on nije vanzemaljac, njegova muzika definitivno jeste. Jako je nesrećan kada su u pitanju Gremi nagrade. Od 15 nominacija za najbolje instrumentale nema ni jednu pobedu. Do skora su se on i Coldplay preko medija svađali oko autorskih prava, a trenutno Satriani svira sa Sammy Hagar-om, Michael Antony-om i Chad Smith-om u supergrupi Chickenfoot.

Joe „Satch“ Satriani
(15. jul 1956. – )
Mesto rođenja: Vestburi (Njujork), S.A.D.
Žanr: Instrumental rock, Jazz fusion, Hard rock
Bendovi: Mick Jagger, Deep Purple, G3, Chickenfoot, Solo karijera

Satriani je rock instrumentalista, sa sviranjem je počeo sa 14 godina kada je saznao da je Jimi Hendrix preminuo. 1974. godine je studirao muziku i počeo da drži časove gitare Steve Vai-u. 1978. godine kada je prešao na Berkli univerzitet počeo je da drži časove Kirk Hammett-u (Metallica), David Bryson-u (Counting Crows), Kevin Cadogan-u (Third Eye Blind), Larry LaLonde-u (Primus), Alex Skolnick-u (Testament), Phil Kettner-u (Laaz Rockit) i Charlie Hunter-u.

1987. je radio turneju sa Mick Jagger-om iz The Rolling Stones-a, 1993. je postao član Deep Purple-a, a 1996. je sa Steve Vai-em i Eric Johnson-om organizovao prvu G3 turneju na kojoj su tokom 11 godina, koliko postoji, svirali Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Kenny Wayne Shepherd, Robert Fripp, Patrick Rondat… 2006. je izdao svoj novi album i sarađivao sa Ian Gillan-om ne njegovom solo albumu – „Gillan’s Inn“. Satriani je pravi virtuoz svog instrumenta, majstor je legato tehnike, tejpinga sa dve ruke, sweep-picking-a, volume swells-a… Autor je pitch axis teorije sviranja. Joe Satriani-jeva muzika je inspirisala mngo progressive rock bendove medju kojima je i Dream Theater. Što se tiče gitare, Satriani svira na svojoj Ibanez seriji.

„Redshift Riders“ another song on the Super Colossal album is „…based on the idea that ah, in the future when people ah, can travel through out space, you know and bending space and time and whatnot they’ll take advantage of the cosmological redshift effect so they can be swung around large planetary objects and get across the universe a lot faster than normal“.