-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciMajstori gitare: Jimi Hendrix

Majstori gitare: Jimi Hendrix

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Majstori gitare

Priča o genijalnim gitaristima ne može se početi bez onog koga kritičari i slušaoci decenijama proglašavaju za najboljeg. To je osoba koja gitaru nije videla samo kao instrument već kao deo svoga tela, kao njegov produžetak. Svoje emocije i nasilnu strast je prenosio na šest žica, a prljav zvuk koji je distorzija iz magneta proizvodila bio je čista genijalnost. Dame i gospodo, veliki Jimi Hendrix.

James Marshall Hendrix
(27. novembar 1942. – 18. septembar 1970.)
Mesto rođenja: Sijetl (Vašington), S.A.D.
Žanr: Hard rock, blues-rock, acid rock, psychedelic rock
Bendovi: Curtis Knight & The Squires, The Jimi Hendrix Experience, Gypsy Sun and Rainbows, Band of Gypsys

Hendrix se smatra najboljim svetskim gitaristom svih vremena. Javnosti se predstavio 1967. na festivalu Monterey Pop kada je svoj fenomenalan nastup završio čuvenim paljenjem gitare, a status najboljeg je potvrdio 1969. na Woodstock-u. Nažalost svoju karijeru je završio 1970. kada je umro od predoziranja drogom u svojoj 27. godini. Bio je samouk, levoruki gitarista koji je svirao fender stratocaster za dešnjake okrenut naopačke. Od efekata maksimalno je iskorišćavao feedback i distorziju. Godine 1992. je primljen u kuću slavnih rokenrola, a 2003. je u izboru časopisa „Rolling Stone“ proglašen za najboljeg gitaristu svih vremena. Sam stil njegovog sviranja jedni opisuju kao buku a drugi kao umetnost.

Jedne večeri je Pete Townshend rekao Eric Clapton-u da se pojavio neki novi klinac gitarista i da će obojicu da ih ostavi bez posla. Taj gitarista je naravno bio Hendrix, koji je pomerio granice električne gitare svirajući sa do tada neviđenom virtuoznošću. Njegova pesma „Little wing“ je jedna od najobrađivanijih numera (obradili su je Skid Row, Toto, The Corrs, Stevie Ray Vaughn, Sting, Pearl Jam, Metallica, Derek and the Dominos, Megadeth, G3, Sepultura, Yngwie Malmsteen, Marty Friedman, Def Leppard i mnogi drugi). Treba spomenuti da je Hendrix naučio da svira samo gledajući druge. Džimi je svojim sviranjem postao legenda čije se ime u svetu muzike redovno pominje, čije se pesme stalno obrađuju i na koga su se generacije i generacije muzičara ugledale.

„The story of life is quicker than the wink of an eye, the story of life is hello and goodbye, until we meet again.“