-

Majstori gitare: Eric Clapton

Majstori gitare

Ovaj gospodin je pravi kameleon među gitaristima, ne zbog promene izgleda, već konstantne ekspanzije žanrova koje je svirao. Od blues-a koji najviše praktikuje, preko hard rock-a i klasičnog rock-a, regge-a, pop-a, pa sve do jazz improvizacija. Već sa 18 godina je svirao u Yardbirs-ima, gde je i pokupio nadimak Slowhand, najviše zahvaljujući tome što je žice na gitari menjao tokom koncerata. Izgradio je zavidnu solo karijeru, a pored talenta za sviranje obdaren je i lepim glasom, što ga u kombinaciji sa smislom za komponovanje čini kompletnim muzičarem. O njegovom značaju govori činjenica da je tri puta uvršten u rock ‘n’ roll kuću slavnih, što nije pošlo za rukom nijednom drugom muzičaru. Sa zadovoljstvom predstavljam Eric Clapton-a.

Eric Clapton
(30. Mart 1945 – )
Mesto rođenja: Surej, Engleska
Žanr: Blues, blues-rock, hard rock, pop, psychedelic rock, reggae, jazz
Bendovi: Casey Jones and the Engineers, The Roosters, The Yardbirds, John Mayall & the Bluesbreakers, Powerhouse, Cream, The Dirty Mac, Blind Faith, The Plastic Ono Band, Martha Veléz, Delaney, Bonnie & Friends, Derek and the Dominos, T.D.F., Roger Waters, solo karijera.

Clapton ili „Slowhand“ je jedan od najuticajnijih rock/blues gitarista. U kući slavnih Rock ‘n’ roll-a njegovo ime se pominje u čak 3 kategorije. Claptona su odgajili baba i deda, koje je smatrao svojim roditeljima. Sa 13 godina je dobio svoju prvu akustičnu gitaru, ali je zamalo odustao od sviranja jer mu je bilo teško da savlada instrument. Ali sa 17 godina se pridružio bendu „The Rooters“, nakon čega je njegov put ka slavi počeo. Veliki uspeh je postigao u bendu „Cream“, da bi se kasnije reafirmisao kao solo gitarista. 70ih Clapton je postao narkoman i alkoholičar i svi su mislili da je njegova karijera muzičara gotova, ali posle par godina rehabilitacije Clapton se izlečio i uspešno nastavio svoju karijeru. 1990. je doživeo još dve tragedije, dok je bio na turneji sa Stevie Ray Vaughn-om, Stevie je poginuo u helikopterskoj nesreći, a Claptonov četvorogodisnji sin je ispao kroz prozor 53-spratnice i poginuo. 1991. godine Clapton izdaje pesmu „Tears in Heaven“ koju je posvetio svom sinu. Eric Clapton najviše svira na Fender Stratocaster gitari, a njegovim omiljenim je dao imena „Brownie“ i „Blackie“. Njegov stil sviranja je stalno varirao. U osnovi je uvek bio bluz, samo se u „Yardbirds“-ima (bend iz kog su ponikli Jimmy Page i Jeff Beck) i Bluesbreakers-ima javljao u vidu blues rock-a, u Cream-u kao psihodelični rock i hard rock, čime je postavio temelje heavy metala, a tokom svoje solo karijere je promenio stilove od blues-a, preko popa i rock-a, do regea. Clapton je organizator Crossroads festivala na kome se okupljaju vrhunski svetski gitaristi kako bi sakupili novac za centar za lečenje narkomanije u Antigvi.

„My driving philosophy about making music is that you can reduce it all down to one note if that note is played with the right kind of sincerity.“