-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciMajstori gitare: Eddie Van Halen

Majstori gitare: Eddie Van Halen

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Majstori gitare

Eddie Van Halen je gitarista koji se može smatrati revolucionarom svoje profesije. Ono što su Hendrix, Page, Blackmore, Clapton i ostali gitaristi iz perioda nastanka hard rock-a stvorili, Eddie je podigao na sasvim novi, moderniji nivo. Svojom tapping tehnikom (tehnika sviranja gitare sa dve ruke na vratu) proizvodio je majstorije vredne i samih klasičnih muzičara. Odrastao je u porodici klasičnih muzičara, svoje evropsko kulturno nasleđe preneo je u Kaliforniju i sa bendom Van Halen napravio pravi muzički bum.

Edward Lodewijk “Eddie” Van Halen
(26. januar 1955 – )
Mesto rođenja: Amsterdam, Holandija
Žanr: Hard rock, Rock, Heavy Metal
Bendovi: Van Halen

Kao mali je uzimao časove klavira, dok je njegov brat Alex (bubnjar grupe Van Halen) svirao gitaru. Kada je Alex savladao veštine sviranja bubnjeva, Eddie je prešao na električnu gitaru (0tada je imao 12 godina). Uzor mu je bio Eric Clapton. Njegov bend se prvenstveno zvao “Mammoth” da bi po sugestiji David Lee Roth-a promenio ime u Van Halen. Nakon velikog uspeha sa grupom, 90ih Eddie-jev privatni život bio je u haosu: postao je alkoholičar, majka mu je umrla od raka, razveo se, operisao od raka ustiju…

Gitare na kojima najčešće svira su Super Strat “Frankenstrat” i Ernie Ball Music Man. Što se tiče tehnike Eddie je pravi majstor tapping-a, jednostavno je on taj pojam podigao na sasvim nov nivo. Tu su usavršene veštacke i prirodne harmonije, vibrato, tremolo picking, i melodičnost. Konstruisao je prvi Fender Strat sa Floyd Rose sistemom. Inače, pre nego što stavi nove žice na gitari, Eddie ih prokuva. Njegov Frankenstrat proizvodi zvuk koji je on nazvao Brown sound. Kada je skupio novac i napravio sopstveni studio, počeo je ozbiljnije da eksperimentiše sa zvukom, pogotovo sa sintisajzerom. Zahvaljujući njegovom eksperimentisanju nastala je pesma “Jump”. Eddie je komponovao i odsvirao solažu u pesmi “Beat it” Michael Jackson-a. 2007. Grupa Van Halen je postala član Rock ‘n’ roll kuće slavnih.

“Practice. I used to sit on the edge of my bed with a six-pack of Schlitz Malt talls. My brother would go out at 7 P.M. to party and get laid, and when he’d come back at 3 A.M., I would still be sitting in the same place, playing guitar. I did that for years — I still do that.”