-

Majstori gitare: Duane Allman

Majstori gitare

Čuveni „Skydog“ i jedan od braće Alman imao je samo 24 godina kada je stradao izgubivši kontrolu nad svojim Harli Dejvidson motoru, ali je već tada postao gitarski heroj.

Duane Allman
(20. novembar 1946. – 29. oktobar 1971.)
Mesto rođenja: Nešvil (Tenesi), S.A.D.
Žanr: Southern rock, blues-rock, jazz
Bendovi: The Allman Brothers Band, Derek & The Dominos, The Allman Joys, The Hour Glass

Biografija:

Smatra se jednim od najuticajnijih gitarista rokenrola i pionir južnjačkog roka. Poznat je po svojoj fantastičnoj slajd tehnici koju je naučio prešavši bočicom za pilule preko žica na gitari. Na listi 100 najboljih gitarista Rolling Stone magazina bio je drugi, iza Džimi Hendriksa. Nadimak mu je bio „Skydog“. Bio je osnivač grupe The Allman Brothers i radio je sa Erik Kleptonom u supergrupi Derek and the Dominos na albumu „Layla and Other Assorted Love Songs“. Gitaru je počeo da svira sa 14 godina, a da mu je suđeno da bude muzičar shvatio je kada je posetio koncert Bi Bi Kinga. Pored toga što je svirao u dva jako popularna američka benda, Alman je bio priznati studijski gitarista gde je sarađivao sa mnogim zvezdama tog vremena poput Arete Frenklin, Vilsona Piketa, Otisa Raša, Persija Sledža, Herbi Mena…

Roni Van Zent iz grupe Lynyrd Skynyrd pesmu „Freebird“ je posvetio upravo Almanu, iako zapravo nije napisana za njega.

Na početku svoje karijere Duejn Alman je svirao na Fender Starokasteru, da bi kasnije prešao na Gibson modele.

„How are you helping the revolution?“: „There ain’t no revolution, only evolution, but every time I’m in Georgia I eat a peach for peace. „, čuvena izjava pokojnog gitariste.