-

Majstori gitare: Brian May

Majstori gitare

Jedna od najvećih časti za Britanca je verovatno služiti Kraljici, a Brajan Mej je imao tu priliku da je zabavlja na proslavi takozvanog zlatnog jubileja (50 godina na čelu britanskog kraljevstva). Na ceremoniji Kraljice Elizabete u Londonu, gitarista Queen-a popeo se na krov Bakingemske palatu i na svojoj „Red Special“ gitari odsvirao himnu „God Save The Queen“. Do toga nikada ne bi došlo da Brajan Mej nije ostvario ogroman muzički uticaj na kulturu svoje zemlje. Karijeru uspešnog gitariste počeo je, bukvalno, da gradi sa 16. godina kada je od delova bicikle, motora i drveta iz XVIII veka sa svojim ocem konstruisao svoju prvu gitaru. Studirao je astro-fiziku, pa se otuda može reći da je postojala inspiracija za Queen-ov kosmički zvuk.

Brian Harold May
(19. jul 1947. – )
Mesto rođenja: London, Engleska
Žanr: Rock
Bendovi: Smile, Queen, The Brian May band

Biografija:

Mej je slavu stekao kao gitarista engleske rok grupe Queen. Njegovu „Red Special“ gitaru je napravio sa svojim ocem od raznoraznih automehaničarskih delova. Zahvaljujući toj gitari uspeo je da stvori razne, “čudne” efekte. Umesto trzalice koristi kovani novac kako bi bolje kontrolisao zvuk. Stilistički kombinuje tehnike svip pikinga, tejpinga, slajd gitare i tejp-dileja. 2005. proglašen je za Komandanta Reda Britanskog Carstva za njegove usluge muzičkoj industriji. Mej se služi kontrapunktalnim harmonijama umesto paralelnim, sto je prava retkost za rok muziku. Brajan Mej je jedini gitarista koji je ikada gostovao na nekom od albuma Black Sabbath-a. Pored gitare svira klavir, bas, harfu i bandžo ukulele. Talentovan je pevač, tekstopisac i producent, a zajedno sa diplomom iz astrofizike može se reći da je svestrana osoba. 2008. godine u njegovu čast jedan asteroid nosi ime 52665 Brianmay. Njegovi muzički uzori mogu se pronaći u radovima Klifa Ričardsa, Džimija Hendriksa, Henka Marvina i drugih.

”I like a big neck – thick, flat and wide. I lacquered the fingerboard with Rustin’s Plastic Coating. The tremolo is interesting in that the arm’s made from an old bicycle saddle bag carrier, the knob at the end’s off a knitting needle and the springs are valve springs from an old motorbike.”