-

Majstori gitare: Angus Young

Majstori gitare

Australijski rokeri AC/DC sledeće nedelje gostuju u Beogradu, a prava uvertira za taj događaj je predstavljanje njihovog osnivača i legendarnog gitaristu – Angus-a Young-a. Visok svega 157cm jedan je od najnižih rokera, ali to ne umanjuje njegovu žestinu na bini. Angus na pozornicu izlazi u školskoj uniformi i kačketom na glavi. Tokom celog nastupa ne staje sa trčanjem i skakanjem, iako ima 54 godina. Stoga je njegov bend imao i poseban zahtev od ,,Komune“ – bocu sa kiseonikom iza bine, kako bi ovaj gitarista mogao da izgura ceo nastup izvodeći egzibicije. Angus je prepoznatljiv i po svom čuvenom „grču“ koji izvodi tako što se baci ne zemlju, šutira nogama, trese i okreće u krugove ne prestajući da svira gitaru. Što se tiče gitarske tehnike, Angus prati američku školu bluz roka, a često je i kritikovan jer mu se pesme zasnivaju na istoj progresiji akorda. Angusovi muzički uticaji su Chuck Berry, Muddy Waters, Leslie West, B.B. King… Dok je gitarista AC/DC-a postao svojevrsan model mlađim naraštajima poput Guns N’ Roses-a, The Cult-a, Def Leppard-a, Disturbed-a i mnogih drugih.

Angus Young
(31. mart 1955 – )
Mesto rođenja: Glazgov, Škotska
Žanr: Hard Rock, Heavy Metal, Blues-Rock, Rock ’n’ roll
Bendovi: Kantuckee, AC/DC

Biografija: Vođa i osnivač australijske hard rok grupe “AC/DC”. Počeo je da svira gitaru sa 5 godina. Poznat je po svom Gibson SG modelu, školskoj uniformi i velikoj količini energije na bini. Na listi 100 najvecih gitarista svih vremena Rolling Stone časopisa nalazi se na 96. poziciji. Njegov stil sviranja se zasniva na bluz pentatonici, škotskom folku, i pull-off arpeđima.

„It’s just rock and roll. A lot of times we get criticised for it. A lot of music papers come out with: ‘When are they going to stop playing these three chords?’ If you believe you shouldn’t play just three chords it’s pretty silly on their part. To us, the simpler a song is, the better, ’cause it’s more in line with what the person on the street is.“ – Angus Young