-

Lica sa omota The Smiths – Žena koju je Morrissey obožavao

The Smiths Viv Nicholson

Prethodnog puta, govorili smo o tome kako je jedan model za muške erotske magazine završio na omotu prvog singla benda The Smiths. Nastavljamo sa pričom o Viv Nicholson, koja je postala prava zvezda početkom 60-ih u Velikoj Britaniji nakon što je njen muž dobio veliku sumu novca na kladionici. Dobitni tiket iznosio je 152.319 funti ili tri i po miliona po današnjoj vrednosti. Njena uloga u The Smiths se vezuje za nekoliko njihovih omota, a prvi od njih je singl „Heaven Knows I’m Miserable Now„. Na B strani singla našla se i pesma „Suffer Little Children“ od koje priča zapravo počinje.

Između jula 1963. i oktobra 1965. petoro dece staro između 10 i 17 godina oteto je, seksualno zlostavljano i ubijeno od strane Iana Bradya i Myre Hindley. Ovi zločini su se dogodili u okolini Mančestera, grada u kom su nastali The Smiths. Dvadeset godina kasnije Morrissey zajedno sa Marrom piše pesmu „Suffer Little Children“ koja govori upravo o ovim događajima. Nakon što su gradske novine objavile da se imena troje dece nalaze u pesmi, došlo je do toga da su album i singl sklonjeni sa polica muzičkih prodavnica. U pesmi se spominju imena Lesley-Anne, Edward i John, a dvoje nepomenutih su Pauline i Keith. Pominje se i Myra Hindley, njihova zlostavljačica i ubica:

Hindley wakes and says:
Hindley wakes, Hindley wakes, Hindley wakes, and says:
„Oh, whatever he has done, I have done“

Pored sporne teme o kojoj pesma govori omot singla je, takođe, dobio svoju medijsku pažnju. Navodno, bend je namerno izabrao Viv Nicholson da se nađe na njemu jer podseća na Myru Hindley.

Viv Nicholson je rođena 1936. u Castlefordu, malom gradu koji se nalazi 40tak kilometara istočno od Mančestera. Čitavo detinjstvo provela je u velikom siromaštvu i bila prinuđena da čuva svoju mlađu braću i sestre. Napustila je školu već sa 14 godina da bi radila u lokalnoj fabrici slatkiša. Sa 16 godina ostala je trudna i stupila u brak sa Matthewom Johansonom. Razvela se dve godine kasnije i udala se za svog komšiju Keitha Nicholsona, dobitnika tiketa.

Radili su na slabo plaćenim poslovima, tačnije za 7 funti nedeljno, a nakon plaćanja računa jedva su sklapali kraj sa krajem. Kako je rekla u jednom intervjuu za „Observer“ slabo je jela, jer je morala da čuva muža i troje dece, pa je jedno od njih dvoje moralo da gladuje. U subotu veče saznali su da su dobitnici nagrade, ali nisu mogli da nađu tiket. Panična potraga za papirićem koji će im promeniti život završila se u džepovima Keitovih panatalona. Tu noć su otišli u grad i počastili se s nekoliko čaša piva, što su ponovili više noći pre nego što su seli na voz za London da pokupe nagradu.

lica the smiths

Nažalost, čitavo bogatstvo koje je Viv imala nestalo je za nepune četiri godine, nakon što je njen muž preminuo u saobraćajnoj nesreći. Posle njegove smrti nastala je fotografija koja je iskorišćena za „Heaven Knows I’m Miserable Now“ na kojoj se može videti Viv koja stoji ispred kuće u kojoj je živela u detinjstvu. Sam omot je trebalo da asocira na bedu radnog života i izgubljeno vreme na one koje ne volimo. Međutim sve je veoma brzo dobilo svoj obrt jer su tabloidi to pretvorili u skandal. Između ostalog, povezujući je sa Myrom Hindly.

heaven knows im miserable knowViv je nedugo zatim bankrotirala jer su vlasti presudile da ostatak novca od nagrade i sve što su njih dvoje kupili pripada Keithovoj porodici. Izgubivši sve, Viv je počela pravnu bitku koju je dobila nakon tri godine. Vraćeno joj je 34.000 funti, ali je ona sve to veoma brzo potrošila kroz nekontrolisane kupovine, loša ulaganja i sve dugove koji su se naslagali tokom tri godine. Pre nego što se preselila na Maltu nastala je fotografija za nemačko izdanje singla „Barbarism Begins at Home„, na kome se može videti Viv kako stoji ispred fabrike u kojoj je radila s spakovanim koferom, spremna da sedne na avion.

barbarism begins at home

Prve godine na Malti napala je policajca pa su je vlasti deportovale natrag u Britaniju. Od tada je imala tri nova braka, ali nije imala sreće s muškarcima. Jedan je preminuo u saobraćanoj nesreći, drugi se predozirao, a treći je bio veoma nasilan, pa je od njega pobegla posle svega 13 sedmica braka.

U već pomenutom intervjuu za Observer, rekla je da je Morrissey pozvao da se upoznaju na koncertu u Blackpoolu. Dok je prolazila ulicama videla je veliki brojem postera sa njenim likom, što je na neki način bio još jedan trzaj njene prethodne slave. Kada je ušla u koncertni prostor pozvali su je da izađe na binu. Videvši mladog Morrisseya u debelim naočarima i granom koja izalzi iz zadnjeg dela njegovih pantalona, pomislila je „O bože, ko je to?“ Prvo što ga je pitala jeste da se oženi njome, na šta je on rekao: „Da“. Naravno, brak između njih dvoje se nije dogodio, ali to je to svakako bio veliki trenutak u kom je zvezda omota upoznala zvezdu koja te pesme peva.

morrissey i viv

Još dva omota su završila sa njenim likom, a to su reizdanja singlova „The Headmaster Ritual“ i „What She Said„. Pored omota, Viv se našla i u tekstovima pesama. Iz njene autobiografije Morrissey je pozajmio rečenicu „Under the iron bridge we kissed, and although I ended up with sore lips …“ za pesmu „Still Ill“ sa prvog albuma. Iz iste te biografije uzeta je i slika na kojoj ona stoji ispred fabrike, koja će kasnije biti iskorišćena za naslovnicu singla „Barbarism Begins at Home“.

Nakon gubitka bogatstva, ostatak života borila se da povrati staru slavu i zaradi novac koji je imala. Snimila je pesmu „Spend Spend Spend“ u nadi da će pokrenuti muzičku karijeru, a otvorila je i butik koji je relativno brzo i zatvorila. Svi njeni pokušaju su propali. Kad joj je preminuo četvrti muž bila je toliko siromašna da nije imala novca da ga sahrani. Njen život je ekranizovan za jednu epizodu serije „Play for Today“, a postoji i muzička predstava po njenoj autobigorafiji „Spend Spend Spend“. Viv je preminula od moždanog udara 11. aprila 2015. godine u bolnici u Wakefieldu bolujući od demencije.