-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciLica sa omota The Smiths - Pobednica Evrovizije koja je zamenila Morrisseya

Lica sa omota The Smiths – Pobednica Evrovizije koja je zamenila Morrisseya

The Smiths Lica sa omota Sandie Shaw

Nakon superzvezdi Andyja Warhola, devojke koja je zaslužna za polovinu njihovih pesama, legende američkog filma, vojnika iz vijetnamskog rata i drugih ljudi pomenutih u ovom serijalu, dolazimo do novog lica sa omota The Smiths. U pitanju je Sandie Shaw, prva pobednica Evrovizije iz Velike Britanije i jedina za koju se može reći da je bar na trenutak bila frontmenka benda umesto Morrisseya. Ova dama krasi omot limitiranog CD izdanja „There Is a Light That Never Goes Out“ iz 1992. godine na kojem se nalazi 8 pesama, a tri pesme Sandie izvodi zajedno sa The Smiths.

Sandie je ikona britanske muzike čija je karijera započela dok je još imala 16 godina. Pre nego što je kročila u muzičke vode, morala je da napusti školu i da se zaposli u Fordovoj fabrici automobila. Pored toga, radila je kao model da bi zaradila koju paru više. Osvojivši drugo mesto na lokalnom takmičenju za talente, njen potencijal je prepoznat i nedugo zatim je potpisala ugovor sa Pye Records. Od tog trenutka započinje njen doprinos britanskoj, ali i svetskoj muzičkoj sceni.

Samo godinu dana od tog takmičenja, postala je svetska zvezda i već sa 17 godina imala pesmu koja se našla na radio stanicama širom sveta. U pitanju je „There Is Always Something There To Remind Me„. Posle premijere na muzičkom programu Ready Steady Go! u septembru 1964. godine, rađena je masovna proizvodnja singla. U prve tri sedmice prodato je više od 65.000 primera. Do kraja te decenije, Sandie je imala 20 hitova u TOP 40 u Velikoj Britaniji. Na sve to počela je da snima na francuskom, nemačkom, italijanskom i španskom jeziku. Imala još jedan svetski broj jedan s pesmom „Long Live Love„.

Pored mnoštva singlova, izbacila je 7 studijskih i 11 kompilacijskih albuma. Samo četiri godine od početka karijere pauzirala je sa muzikom, jer je sa prvim mužem Jeff Banksom očekivala svoje prvo dete (ćerku Gracie). Nedugo zatim malo menja svoj zanat, pa se posvećuje pisanju i crtanju knjiga za decu. Okušala je svoju sreću i u svetu glume u ulozi Ofelije u Šekspirovoj drami „Hamlet“, kao i zahtevnijoj ulozi Jovanke Orleanke.

The Smiths Sandie Shaw

Za razilku od uspešne karijere, njen prvi brak nije prošao sjajno. Stalni stres koji se stvarao od muža i njegovog lošeg upravljanja sopstvenim poslom, doveo je do toga da je počeo da troši i njen novac. Od silnog stresa pretrpela je fizički i emocionalni kolaps koji zamalo nisu doveli do njene smrti. Usledio je razvod sa Jeffom, a četiri godine kasnije udaje se za Nick Powella, koosnivača Virgin Recordsa, koji joj je pomogao da se vrati na pobedničke staze.

Nastavila je da radi punom parom i prima mnogobrojne nagrade, stvarajući talase uzbuđenja gde god se pojavi. Samo deset dana nakon što je napunila 20 godina, u Beču je održano finale Evrovizije gde je osvojila prvo mesto sa pesmom „Puppet On a String„. Iste godine Jugoslavija je zazela 8. mesto sa pesmom „Vse rože sveta“ u izvedbi slovenačkog pevača Lada Leskovara i orkestra kojim je dirigirao Mario Rijavec. Za razliku od današnje Evrovizije, tada je bilo od velikog značaja osvojiti prvo mesto, o čemu govori i to da je posle osvojenog zlata, Sandie dobila još jednu svetsku numeru broj jedan. Zanimljivo je da je tom pesmom postala prva pobednica Evrovizije iz Velike Britanije.

Postala je i prva britanska umetnica koja je nastupila iza „Gvozdene zavese“, granice koja je razdvajala države članica NATO i Varašavskog pakta, postavljene nakon kraja Drugog svestkog rata. Njen nastup snimljen je u Čehoslovačkoj i emitovan širom Sovjetskog Saveza i drugih država.

Sandie Shaw

Tokom karijere, koja je trajala gotovo pola veka, osvojila je srca mnogih, a u moru fanova našli su se Johnny Marr i Morrissey. I jedan i drugi su joj slali pisma, međutim Morrissey ne bi bio to što jeste da se ne izdvaja na neki način. Slao joj je gomile kratkih pisama, na šta je ona u jednom intervjuu rekla: Prvo je bilo baš dugačko, pomislila sam kakav čudak.

Kada su The Smiths započeli rad na prvom singlu „Hand in Glove„, dobili su šansu da je upoznaju preko produkcijske kuće. Došlo je do međusobne saradnje na veliku inicijativu Marra i Moza. Ta saradnja rezultovala je njenim gostovanjem u bendu gde je zamenila Morrisseya na vokalu pevajući upravo „Hand in Glove“. Njena verzija našla se u javnosti samo nekoliko meseci od objave originalne verzije. Kao i „I Don’t Owe You Anything“ koja se našla na drugoj strani singla.

Nakon što su se upoznali, Morrissey se oslobodio pa joj je slao još više pisama. Ovog puta je bio neodlučan oko toga šta će se naći na omotu debitanskog singla. Pa je između ostalog slao razne verzije na njenu adresu na kojima su se nalazili goli muškarci slikani otpozadi. Time joj je pravio probleme sa mužem Nickom Powellom. Sandie nije dozvolila da sličan omot krasi njenu verziju pesme, pa se na novoj umesto golog muškarca našla Rita Tushingham. U pitanju je kadar iz filma iz filma „A Taste of Honey“ za koji je zaslužna Shelagh Delaney, najveća muza Morrisseya.

Sandie Shaw and Morrissey

Naslov jednog od najvećih hitova mančesterskog benda „Heaven Knows I’m Miserable Now“ inspirisan je njenom pesmom Sandie Shaw „Heaven Knows I’m Missing Him Now„. Pesma je nastala u isto vreme dok su snimali zajednički singl. Kada je Morrissey u intervjuu za dokumentarni film Brit Girls upitan kako je došao na ideju za naslov pesme rekao je: To je bila interna šala između mene i nje, ali je bila toliko interna da je niko nije shvatio.

Tokom turneja The Smiths su izvodili neke njene pesme poput „Girl Don’t Come„, a „You’ve Not Changed“ i „Voice In The Crowd“ kao i njena verzija pesme „Jeane“ puštane su pre samog nastupa na Kill Uncle turneji iz 1991. godine.

Nakon operacije stopala 2007. godine nije mogla da hoda par meseci, pa je time usledilo njenom povlačenju sa scene. 2013. objavljuje da se povlači iz muzičke karijere, a iste godine dobija viteško odlikovanje Britanske monarhije (MBE) za doprinost kulturi. Sada je predsednik udruženja umetnika (The Feature Artist Coalition) zajedno sa koopredsednicima Nickom Masonom, bubnjarom Pink Floyda i Ed O’Brienom, gitaristom Radioheada. Zajedno se bore za prava umetnika, usmerujući pažnju ka odnosima velikih korporacija prema tvorcima umetnosti.