-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciLica sa omota The Smiths - Ona je zaslužna za polovinu pesama The Smiths

Lica sa omota The Smiths – Ona je zaslužna za polovinu pesama The Smiths

Svako lice sa omota The Smiths je na neki način uticalo na karijeru ovog benda ili je taj omot imao za cilj da prikaže vrednosti koje je Morrissey smatrao bitnim. Prethodnih puta pričali smo o Viv Nicholson i Billy Furyu, a tragove njihovog uticaja danas slušamo u pesmama. Može se reći, da je svaki omot neka vrsta zahvalnice tim ljudima.

Ako napravimo listu najuticajnjih ličnosti na njihovu muziku, na prvom mestu bi se našla Shelagh Delaney i to ubedljivo, daleko iznad svih. Ova večita muza Stevena Patricka Morrisseya po zanimanju je bila dramaturg i scenarista. Morrissey nikada nije skrivao to da bar 50 posto razloga za njegovo pisanje pripada upravo njoj. Njeno lice možemo videti na omotima za kompilaciju „Louder Than Bombs„, kao i za singl „Girlfriend in a Coma„. Ipak, to je samo jedan mali deo onoga što nju povezuje sa bendom, jer će njen rad inspirisati mnoge pesme i omote.

Oduševila je čitavu Englesku svojom predstavom „A Taste of Honey“ koju je napisala za manje od dve sedmice kada je imala svega 18 godina. Predstava se bavi pitanjima razlika u društevnim klasama, rasizmom i seksizmom na jedan iskren i ljudski način. Priča prati samohranu majku alkoholičarku, njenog gej prijatelja umetnika i ćerku koja zatrudni u vezi sa mornarom (ona je belkinja, a on crnac). Koliko je značajna i popuplarna u britanskoj kulturi, govori to da je jedna od najigranijih predstava koje su napisane od strane ženskih scenarista.

Rođena je kao Sheila Mary Delaney, a par dana pre nego što se njena predstava prvi put pojavila u pozorištu promenila je svoje ime u Shelagh Delaney. Želela je da njeno ime zvuči više irski jer joj je otac bio Irac. Njeno delo je prvi put došlo do publike 1959. godine, u  vreme kada se ženski glasovi u britanskom pozorištu gotovo nisu čuli. Tokom svog života i kroz svoj rad, borila se za prava žena i za to da se život i duh jezika radničke klase postavi na scenu. Da se prikaže život u svim bojama i užasima koji ga prate.

Samo dve godine nakon njenog prvog nastupa, predstava je dobila svoju verziju na filmskom platnu. Fotografija koju možemo videti na omotu kompilacije „Louder Than Bombs“ nastala je na snimanju tog filma, mesec dana pre nego što se pojavio u bioskopima. Iz istog filma uzeta je fotografija glumice Rite Tushingham za omot singla „Hand in Glove“ u kom se umesto Morrisseya na vokalu pojavljuje Sandie Shaw. Pored „A Taste of Honey“ iz filmske adaptacije njene predstave „Charlie Bubbles“ uzet je i materijal za omot „William, It Was Really Nothing„. Prvobitno se na omotu nalazio muškarac koji je sedeo na uglu kreveta, međutim došlo je do problema sa autorskim pravima. Omot je onda promenjen, a na novom se nalazi još jedna engleska glumica Billie Whitelaw.

Morrissey kaže da je scenario za „A Taste of Honey“ pročitao bezbroj puta, kao i da je često posećivao pozorište kako bi gledao ovaj komad. Toliko mu se svidelo da može da citira sve od reči do reči. Onda i ne čudi što je posvetio pesmu samom delu. Reč je o „This Night Has Opened My Eyes„. Pesma zapravo prepričava glavni zaplet i skoro u potpunosti citira reči koje je Shelagh Delaney napisala. Navodno, i tekst za „Shelia Take A Bow“ je Morrissey napisao misleći upravo na nju.

Pored svega toga, ima još. Naziv pesme „I Don’t Owe You Anything“ je inspirisan njenom predstavom. Takođe iz njenih predstava „A Taste of Honey“ i „The Lion In Love“, se mogu naći citati u sledećim pesmama:

  • And I’ll probably never see you again – Hand In Glove
  • I dreamt about you last night, and I fell out of bed twice. You’re the bees knees, but so am I – Reel Around The Fountain
  • Six months is a long time – Shoplifters Of The World Unite
  • As merry as the days were longYou’ve Got Everything Now
  • Sing me to sleepAsleep
  • Anything’s hard to find, when you will not open your eyes – Accept Yourself
  • It’s my life to ruin my own way – Alma Matters

Ovo su samo primeri, a te iste pesme sadrže još njenih reči. Čak to nije ni cela lista pesama jer pored gore pomenutih, tu su i „Suffer Little Children“, „Still Ill“, „These Things Take Time“, „There is a Light That Never Goes Out“, „The Hand That Rocks the Cradle“, „The Boy Racer“… koje takođe sadrže citate iz njenih predstava.

Sve to očigledno nije bilo dovoljno da se pokaže koliko je Morrissey obožavao i cenio njen rad. Fraza „Marry me!“ naškrabana na njegovim grudima koju je otkrio cepajući svoju košulju u toku izvođenja pesme „William It Was Really Nothing“ na Top of The Pops 1984. godine, je još jedna referenca na „A Taste of Honey“.

Shelagh Delaney je tokom svog života nagrađivana više puta, a opet nekako nije postala naročito poznata. Kako su The Smiths osvojali top liste 80tih i njeno ime je dobilo veći značaj u kulturi, pa je 1985. uvršćena u Kraljevsko društvo za književnost i tako nagrađena za svoj književeni rad i doprinos kulturi. Borila se sa rakom dojke, a preminula je od srčanog udara pet dana pred svoj 73. rođendan u kući svoje ćerke. Sledeći put kad pustite The Smiths, setite se i Shelagh Delaney jer vrlo verovatno čujete njene reči, jer je ona zaslužna za bar polovinu tih stihova.