-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciLica sa omota The Smiths - Muška erotika prvog singla

Lica sa omota The Smiths – Muška erotika prvog singla

Tokom svoje petogodišnje karijere The Smiths su objavili četiri albuma i preko dvadeset singlova. Za svako izdanje rađen je omot na kojem se nalazila poznata ličnost ili pak neka druga osoba. Iza njih stoje priče zašto su se baš ta lica našla na omotima i koje vrednosti bi trebalo da prenesu. U okviru ovog serijala „Lica sa omota The Smiths“ vam donosimo upravo te priče.

13. maja 1983. godine izašao je njihov prvi singl „Hand in Glove„. Navodno je Morrissey za manje od dva sata napisao tekst za pesmu kada je dobio demo snimak od Johnny Marra, a već sledećeg meseca su već bili u studiju Strawberry u Stockportu, gde je Joy Division snimio „Love Will Tear Us Apart“ tri godine ranije.

Morrissey je želeo da njihov prvi singl sruši barijere kada je u pitanju promovisanje muzike. Publici u to vreme nije smetalo kada se na omotu nađe gola žena, ali je Morrissey rešio da „obrne priču“ – zatražio je od produkcijske kuće Rough Trade da stave golog muškarca. Na kraju je izabrana fotografija iz knjige „The Nude Male“ Margaret Walter, koju potpisuje fotograf Jim French. Međutim, iako je prošlo skoro pa 40 godina od snimanja singla, identitet osobe sa omota je i dalje misterija.

Celebrating 40 years of Rough Trade's revolutionary spirit | Dazed

Dugo se mislilo da je na fotografiji Leo Ford, porno zvezda i model 70-tih godina koji se često dovodio u priču sa poznatim ličnostima. Između ostalog i sa Andyjem Warholom. Nakon izlaska memoara „The Andy Warhol Diaries“, u kojoj je Leo pomenut da je imao trojku sa Warholom i Calvinom Kleinom, ova teorija dobija još više smisla, jer je upravo Andyjev film „Flesh“ bio inspiracija za omot prvog albuma The Smiths. Ipak, to je bilo daleko od stvarnosti i sve je palo u vodu, kako se više informacija skupljalo oko autora fotografije Jima Frencha.

Vratimo se nekih 30 godina unazad pre nego što je singl objavljen, tačnije u 1959. godinu kada je na drugoj strani planete u Čikagu osnovan Kris Studio. Osnovao ga je Chuck Renslow, a vodio ga je zajedno sa svojim partnerom od 1952. do 1970. godine. Njihov studio se bavio pisanjem magazina koji je promovisao isključivo muško telo, a jedan od muškaraca koji su se našli u magazinu je bio George O’Mara. Chuck je upoznao Georgea na plaži te 1959. godine i pozvao da pozira za novi broj magazina. O’Mara je ubrzo postao jedan od poznatijih modela u to vreme i dobijao je ponude za posao sa svih strana. Tako je stupio u kontakt sa fotografom Jimom Frenchom, koji je takođe imao svoj magazin Colt Studios, samo se njegov bavio muškom erotikom.

Originalna fotografija omota „Hand in Glove“, koja se nalazi u arhivi Frenchovog studija, ima na sebi zapisan datum iz 1966. godine, a umesto pravog imena modela stoji pseudonim „Adonis“ za kojeg su asistenti magazina rekli da je upravo O’Mara. Međutim, kada je French upitan da potvrdi identitet modela sa fotografije, on to nije uradio već je samo rekao da je svestan da je korišćena u knjizi, ali ne i da je fotografija završila na omotu albuma britanskog benda. Tako da i nakon skoro 40 godina od objave prvog singla i dalje se ne zna sa sigurnošću ko je na fotografiji, iako Colt arhive kažu da je to O’Mara, potvrda identiteta ostaje s Jimom Frenchom.