-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciLica sa omota The Smiths - Legenda američkog filma

Lica sa omota The Smiths – Legenda američkog filma

Lica sa omota The Smiths - James Dean

The Smiths su možda najbolji primer gde fanovi vole muziku benda, ali ne vole njihovog frontmena. Što se toga tiče, Morrissey je prešao igricu. Kako zbog svojih izjava, tako i zbog ponašanja na sceni i van nje. Pored toga ako samo malo zađete u njegov život saznaćete da sve što je radio pod velikim uticajem Shelagh Delaney i Jamesa Deana. Maltene ih je kopirao, tako da su njihove reči završavale u pesmama The Smiths. Takođe, on se i ponašao i oblačio kao oni ili neko od likova koje su tumačili. Njemu u odbranu, sve svoje idole je hvalio na sva vrata i neki od njih su završili na omotima. O Shelagh Delaney smo već pričali, a ovaj tekst posvećujemo drugoj polovini frontmena mančesterskog benda, James Deanu koji se nalazi na omotu singla „Bigmouth Strikes Again„.

Njegova opsesija Jamesom Deanom započela je već u šestoj godini kada je odgledao film „Rebel Without a Cause„. U intervjuu objavljenom za Melody Maker u novembru 1984. godine pevač je rekao: Nikada nisam mnogo razmišljao o njegovim glumačkim sposobnostima, ali aura oko njega me je uvek fascinirala. Taj film je bio samo početak koji je doveo do toga da Moz 1983. godine objavi knjigu „James Dean is Not Dead„, a iste godine u maju mesecu izašao je i prvi singl benda „Hand in Glove„. Tu njegova opsesija ne prestaje, pa je na aukciji kupuio ručni sat u vrednosti od 40.000 dolara koji je nekada bio u vlasništvu Jamesa Deana. Sat je jedan od omiljenih stvari koje je glumac posedovao, a nosio ga je tokom snimanja filma „East of Eden“ za koji je nagrađen Zlatnim globusom.

The Smiths Bigmouth Strikes Again James Dean

James Dean rođen je 8. februara 1931. godine u Indijani (SAD) kao jedino dete u porodici. U šestoj godini života, zbog očevog posla, morao je da se preseli u Santa Moniku (Kalifornija, SAD). Nakon iznenadne smrti majke za koju je bio jako vezan, morao je opet da se seli jer otac nije mogao da ga čuva. Tako je od svoje devete godine počeo da živi na farmi kod ujaka. Tokom puberteta družio se sa metodističkim sveštenikom Jamesom DeWeerdom koji je ostavio na njega veliki uticaj i ljubav prema borbi bikova, trkama automobila i pozorištu. Kasnije se ispostavilo da su bili u seksualnoj vezi koja je počela pri kraju srednje škole. Navodno je sve krenulo dve godine nakon majčine smrti, kada ga je DeWeerd seksualno zlostavljao (tada je Dean imao 11 godina).

Kada je završio srednju školu u kojoj je bio odličan đak, vratio se da živi sa ocem i maćehom u Santa Moniki. Upisao je fakultet i nakon jednog semestra promenio glavni smer u glumu, što je dovelo do toga da se posvađa i udalji od oca. Izabran je iz grupe od 350 studenata da glumi Malcolma u Šekspirovoj tragediji „Magbet„, što je bila prva prava uloga u njegovom životu. U januaru 1951. godine napustio je fakultet da bi se potpuno posvetio glumi.

The Smiths Bigmouth Strikes Again James Dean

Nakon što su se The Smiths rastali, Morrissey je započeo svoju solo karijeru singlom „Suedehead” koja je posvećena američkom glumcu. Snimanje spota za pesmu je rađeno na teritoriji rodnog grada glumca Fermauntu (Indijana, SAD), a u spotu se može videti kako Morrissey posećuje njegov grob i drži kopiju „Malog princa“ koja je jedna od omiljenih knjiga glumca. Gotovo sve scene koje se nalaze u spotu su imitacije poznatih fotografija Jamesa Deana.

Morrissey je iskoristio i malo oblikovao reči kojima reditelj Howard Sachler opisuje glumuca. A tough kid who sometimes sleeps on nails bile su inspiraicija za tekst pesme „I Want the One I Can’t Have.

And I want the one I can’t have
And it’s driving me mad
It’s all over, all over my face

A tough kid who sometimes swallows nails
Raised on Prisoner’s Aid…

U jednoj od epizoda tv serije „Danger!“ koja se snimala sve do glumčeve smrti 1955. godine, on izgovara “My only weakness is well… never mind”. Što je iskorišćeno za pesmu „Shoplifter of The World Unite„.

Learn to love me
Assemble the ways
Now, today, tomorrow and always
My only weakness is a list of crime
My only weakness is well, never mind, never mind…

The Smiths Bigmouth Strikes Again James Dean

Na omotu za singl „Bigmouth Strikes Again“ nalazi se James Deen dok vozi motor. Ova pesma izašla je 22. maja 1986. godine i odmah se našla u vrhu muzičkih listi na radio stanicama po celoj Velikoj Britaniji. Pored toga, Dean se našao na još jednom omotu i to za kompilacijske albume „Best… I“ i „Best… II„. Za omot albuma uzete su fotografije iz filma „East of Eden“ na kojima se vide Richard Davalos i ruka Jamesa Deana. Uloga u ovom filmu jedna je od poslednjih na kojima je radio.

„Bigmouth Strikes Again“ je zapravo poruka u kojoj Morrissey opisuje svoju frustraciju muzičkom industrijom i kako ga novinari progone, a sebe upoređuje sa Jovankom Orleankom (Joan of Arc). Ovo nije jedini put da je pesmom uperio prst ka medjima, jer pored „Bigmouth Strikes Again“ tu su i „The Boy With A Thorn In His Side“ i „Rubber Ring„. Na Marrovo insistiranje, pesma je završila kao prvi singl koji je objavljen s albuma „The Queen is Dead„, umesto „There s a Light That Never Goes Out“ koju su svi želeli da vide na njenom mestu. Britanski bend Placebo obratio je pesmu i pri tome zamenio reč Walkman u Discman koji je u vreme kada je izašla obrada bio popularan uređaj. Sada Morrissey na svojim turnejama u istoj pesmi izgovara iPad, a u skladu sa vremenom verovatno možemo očekivati da se i to zameni u Spotify ili nešto slično.

Lica sa omota the Smiths James dean

Devet dana pre svoje smrti, James Dean je kupio novi auto Porsche 550 Spyder koji je tada bio jedan od najbržih komercijalnih automobila na tržištu. U njemu je i preminuo 30. septembra 1955. godine kada je pri punoj brzini udario u Ford Tudor, kojeg je vozio američki ratni veteran Donald Turnupseed. Od siline udarca James je polomio vrat i preminuo na putu do bolnice u svojoj 24. godini života. Donald je preživeo sudar, a iako je policijskim uviđajem utvrđeno da nije kriv dobijao je pretnje smrću od fanova glumca, kao i nebrojano mnogo poziva za intervjue. Fotografije sa mesta nesreće prodate su 2019. godine na akciji za 22.498 dolara.