-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciLica sa omota The Smiths – Kralj rokenrola

Lica sa omota The Smiths – Kralj rokenrola

The Smiths Kralj rocknrolla rokenrola

Većina lica koja su se našla na omotima mančesterskog benda bili su pokretači pop kulture ili su na neki način uticali na nju. Jedan od najznačajnijih među njima je Elvis Presley, a The Smiths su kralja rokenrola odabrali da krasi omot singla „Shoplifters of the World Unite„.

Fotografija sa omota nastala je 1955. godine kada je Elvis bio kod frizera koji ga je i uslikao. U tom trenutku imao je 19 godina i snimao je svoj prvi album „Elvis Presley“. Godinu dana kasnije album se pojavio na prodajnim mestima, a sam Elvis polako počinje da gradi svoje ime.

Odrastao je u velikom siromaštvu u Tupelu, gradu na severu Misisipija (SAD), a tokom tinejdžerskih dana preselio se u Memfis. Njegova porodica je živela od socijalne pomoći iz koje su bili isključeni samo nekoliko sedmica pre nego što je producent Sam Phillips odgovorio na njegovu audicijsku traku. Tada Elvisov život dobija obrt, usledili su meseci snimanja pesama zbog kojih će oduševiti čitavu Ameriku, a kasnije osvojiti i mnogo udaljenije granice. U tom trenutku, njegov bend su činili basista Bill Black i gitarista Scotty Moore koji su ga pratili narednih 10 godina. Repertoar im se uglavnom sastojao od bluza, kantrija i gospela, koje je Elvis slušao preko radija, muzičkih grupa u crkvi u kojima je i sam pevao i par bluz klubova koje je posećivao kao tinejdžer.

Rodna kuća Elvisa Presleya

Popularnost mu je nezaustavljivo rasla što su primetile veće medijske kuće poput RCA Victor koja je i otkupila njegov ugovor za 35.000 dolara od čega je 5.000 pripalo Elvisu. Zbog snimanja preselio se u Nešvil i sa većim brojem muzičara započeo rad na novim pesmama. Iste godine praktično je postao senzacija cele nacije izbacujući hit za hitom kao što su „Heartbreak Hotel“ i „Don’t be Cruel„, ali je pokazao i glumačke sposobnosti u svom prvom filmu „Love Me Tender“ za koji je snimio istoimenu pesmu. Naravno, ta pesma je, kao i prethodni veoma uspešni hitovi, oborila razne rekorde i time dodatno postavila Elvisa u vrh muzičke istorije.

To se sve dogodilo 1956. godine, a sledeće, pored brda muzike, usledio je još jedan film „Loving You“ u kojem Elvis tumači glavnu ulogu u liku Deke Riversa. Scenario za film rađen je po priči „A Call from Mitch Miller“ koja donekle opisuje i početak Elvisove karijere. Za potrebe filma snimljena je i pesma „Is It So Strange?“ za koju se smatra da je inspirisala The Smiths za pesmu „Is It Really So Strange?„. Da li je zaista tako? Nikada nećemo znati. Povezanost je verovatna ako uzmemo u obzir da je Elvis imao veliki uticaj na Morrisseya i Marra.

Gde god da je kralj rokenrola kročio, dočekivale su ga vrišteće horde mladih devojaka, bio je poput hodajuće ikone koju su svi obožavali. Krajem 1957. godine objavio je svoj treći studijski album „Elvis’ Christmas Album“ koji je dostigao 20 miliona prodatih kopija što ga čini najprodavanijim božićnim albumom, ali i jednim od najprodavanjih ikad. Kada je 1958. godine regrutovan za američku vojsku to je dovelo do tuge velikog broja njegovih fanova, zbog straha da će stradati. Pre odlaska na vojni rok snimio je pesmu „A Fool Such As I“ koja je i veoma značajna za fanove The Smiths, jer se dovodi u priču oko raspada benda.

Kada su radili na svom poslednjem singlu „Girlfriend in a Coma„, došlo je do sukoba između Morrisseya i Marra koji nisu mogli da se dogovore koje će pesme upotpuniti singl. Morrissey je insistirao da se na singlu nađe i „Work Is a Four-Letter Word“ od Cillae Black, što se Marru nije sviđalo. Ubrzo nakon toga, Marr je napustio bend, zamena je brzo nađena i Ivor Perry se priključio kao novi gitarista. Međutim, to je trajalo nepuna dva meseca, do trenutka kada su The Smiths zvanično prestali sa radom.
„Work Is a Four-Letter Word“ sam zaista mrzeo. To je bila poslednja kap koja je prelila čašu. Nisam osnovao grupu da bih svirao pesme Cillae Black. To je bilo to, zaista. Doneo sam odluku da ću napustiti bend i otišao sam na odmor. Jedino mesto koje mi je prolazilo kroz glavu je LA, jedino mesto gde sam znao da će biti sunca i tamo samo otišao. Nikada više nisam video Morrisseya.“ – rekao je Marr 1992. za jedan engleski magazin.

Ono što vezuje The Smiths i „A Fool Such As I“ jeste to što je jedna od ideja bila da upravo obrada Elvisove pesme upotpuni singl. Pesmu su snimili i negde u nečijem trezoru ova verzija stoji sačuvana što je čini poslednjom pesmom koju su The Smiths snimili, a da nije izašla u javnost. Dok na listi onih koje su dospele do javnosti titulu poslednje snimljene pesme nosi „I Keep Mine Hidden“.

Tokom 1960. godine Elvis se vratio iz Nemačke gde je služio kao vojnik. Po povratku dočekan je medijskim hajkama. Govorili su da nema talenta i da će prosto nestati sa muzičke scene. Umesto toga, on je nastavio tamo gde je stao i opet ređao hitove, većinom one koje je nagomilao snimajući pre odlaska u vojsku. Pored toga, u narednih osam godina snimio je više od 30 filmova, a gotovo svaki film se uklapao u istu mešavinu laganog, komičnog i romantičnog filma u kojem su se promovisale njegove pesme. Tako je i taj skup dobio svoj žanr pod nazivom „Elvisov film“.

Jedna od prvih pesma koje su objavljene nakon povratka iz vojske je „Are You Lonesome Tonight?“ koju su The Smiths iskoristili i napravili malu igru reči „Are You Loathsome Tonight“, koja se nalazi na dizajnu prvog izdanja ploče za singl „Ask“. Pošto je napisano „rukom“ veruje se da je to rukopis Marra ili Morrisseya.

Elvisov život u svetu muzike doneo mu je poteškoće u privatnom. Zbog velikog stresa i slabijeg zdravlja od turneja, stalnog pokreta, loše ishrane i ljudi koji su ga okruživali i iskorišćavali, počeo je da pije lekove. Poslednje dve godine njegovog života obeležili su pogoršano zdravlje i stavljanje pauze na muzičku karijeru. Da ne bi ponovo pao u siromaštvo, kakvo je iskusio u detinjstvu, rizikovao je sve da bi se vratio na binu. Počeo je da pije još lekova, što je dovelo do toga da bude maltene nepokretan. U leto 1977. godine, noć pre nego što je trebalo da započne još jednu koncertnu turneju, Kralj rokenrola umro je u svojoj 42. godini od srčanog udara većinom izazvanog preteranom upotrebom lekova.