-

Lica sa omota The Smiths – Engleski psiho

Lica sa omota The Smiths Engleski pishoU završnoj sceni filma „Psycho“ Alfreda Hitchcocka čujemo reči Normana Batesa (tj. njegove majke) „They’ll see and they’ll know, and they’ll say „Why, she wouldn’t even harm a fly.„, koje jasno potrvđuju sadističku stranu glavnog lika. Hitchcock će time postaviti standard i pokrenuti lavinu filmova u kojima su glumci predstavljeni kao zgodne ubice. Jedan od njih je „The Collector“ Williama Wylera, u kojem glumi Terence Stamp, lice sa omota singla „What Difference Does It Make?„.

Za razliku od Normana (Anthony Perkins) koji se kroz čitav film prikazuje kao odlučna osoba koja zna šta radi, Freddie Clegg (Terence Stamp) pokazuje sve suprotno od toga – smotan je, nepredviljiv i stidljiv. Fotografija sa omota singla nastala je upravo na snimanju  filma „The Collector“.

Ovaj film govori o mladiću koji kidnapuje devojku (Miranda) i drži je zaključanu u podrumu stare seoske kuće. Sve počinje tako što Freddie prati Mirandu i sačekavši je na kraju jedne ulice, nasilno je zgrabi i ošamuti jastučićem napunjenim hloroformom. Ona gubi svest, a on je ubacuje u svoj crni kombi, odvozi na selo, zaključava u podrum i ophodio se prema njoj veoma nežno i pažljivo. Donosio joj hranu i cveće i moli je da se zaljubi u njega.

Lica sa omota The Smiths Engleski pisho

Isti jastučić u kojem se nalazio hloroform, vidi se u ruci glumca na omotu singla. Međutim, to nije sve što povezuje ovaj film sa bendom ili bolje da kažemo Morrisseyem. Tokom filma se mogu naći reči Take me and mount me like a butterfly, koje su iskorišćene u pesmi „Reel Around the Foundatin„. Takođe film je jednim delom inspirisao Morrisseya da napiše pesmu „Tomorrow„, pa se u njoj pominje Put your arms around me, I won’t tell anybody, baš kao u filmu. Navodno je i izvor inspiracije za „I Want the One I Can’t Have„. Šta više gotovo svi tekstovi The Smiths sadrže fraze iz filmova, knjiga ili predstava koje Morrissey voli. Time i „What Difference Does It Make?“ ne pravi nikakvu razliku, kako i sam nastavak pesme kaže It makes none. Najbolji primer je Shelagh Delaney o kojoj možete čitati ovde.

Zašto je baš Terence Stamp izabran za lice omota The Smiths, vidi se i u tome da u toku istog filma izgovara reči What differences does a few specimens make? Pored toga Morrissey je izdvojio film kao jedan od omiljenih, a među njima su i „Billy Budd“ i „Poor Cow“ u kojima je Terence, takođe, glavni glumac.

Prvobitno omot je trebalo da sadrži fotografiju iz samog filma, međutim, ovu koju možemo sada videti nastala je tokom pauze na snimanju. Glumac nije bio svestan da je njegov lik iskorišćen za omot, pa ih je tužio za autorska prava. To je nateralo bend da brzo reaguje i tako se Morrissey našao na omotu, samo umesto hloroformskog jastučiča držao je čašu mleka. Ta verzija krenula je da se prodaje po Nemačkoj, Australiji, Novom Zelandu i kasnije u Velikoj Britaniji.

Lica sa omota The Smiths Engleski pisho

Iako je prodaja išla veoma dobro, tvrdoglavi Morrissey i dalje nije odustajao od Stampa na omotu (iako ih je ovaj tužio). Na njegovo insistiranje Sandie Shaw, povremena pevačica benda, je preko zajedničkog prijatelja ubedila Stampa da prihvati ponudu i da se nađe na omotu. Nakon nekog vremena, glumac je prihvatio i nova izdanja singla su konačno objavljena s njegovim likom.

Od samog početka snimanja dešavali su se problemi. Morrissey je napustio snimanje pesme da bi nešto jeo, međutim, uopšte se nije ni vraćao u studio. Navodno je seo na voz i iz Mančestera se uputio u London, tačnije u proukcijsku kuću Rough Trade, gde je odbio da snimi pesmu ako se ne srede finansijski računi između benda i Rough Trade. Došlo je do usmenog sporazuma, a Morrissey je ostao u Londonu i završio snimanje vokala sledećeg meseca.

To nije prvi put da je bio u klinču sa tom produkcijskom kućom, jer „What difference does it make?“ uopšte nije trebalo da bude singl. U svojoj biografiji kaže „Predložio sam „Pretty girls make graves“ kao treći singl, ali bastion bradatih bojnih sekira Rough Tradea pada na mene kao tona pasulja i suprotstavi se pesmi.„. Uprkos tome što je Morrissey hteo, Rough Trade je ipak išao po svome i „What difference does it make?“ izlazi kao treći singl benda.

Lica sa omota The Smiths Engleski pisho

Više puta je izjavio kako mu je pesma jedna od najmanje dragih koje je snimio tokom cele karijere, a gledajući samo one sa The Smiths. Kaže da je zažalio što pesma uopšte postoji, posebno zbog teksta koji je kako on kaže „kliše“. Johnny Marr je takođe imao slične izjave, konkretno to da pesma predstavlja sve suprotno od onog zbog čega su nastali i svirali zajedno. Među fanovima postoji teorija, da bend namerno toliko kritikuje pesmu jer previše otkriva lični život Morrisseya i seksualnost o kojoj odbija da priča. Navodno, pesma govori o tome kako je priznao najboljem drugu da je homoseksualac, ali da ovaj to nije dobro prihvatio. Što se može videti u početnim stihovima pesme:

All men have secrets and here is mine
So let it be known
For we have been through hell and high tide
I think I can rely on you
And yet you start to recoil
Heavy words are so lightly thrown
But still I’d leap in front of a flying bullet for you

Vratimo se na glavnu zvezdu, Terencea Stampa, koji je takođe trebalo da se nađe na još jednom omotu, a u pitanju je singl „The Headmaster Ritual„. Izabrana je fotografija iz filma „Term of Trial“ na kojem se nalaze Laurence Olivier i Terence Stamp, međutim, ovog puta je pravio problem Oliver koji nije dao dozvolu da se njegov lik nađe na omotu. Zanimljivo je to da je Oliver izgovorio „A jumped-up pantry boy who never knew his place“ u filmu „Sleuth„, a ta fraza je iskorišćena u pesmi „This Charming Man„. I tako je Terence izgubio šansu da se njegov lik nađe na dva omota.

Politics & Culture: Senate's and Sith | Star Wars Amino

No, taj njegov trag koji je ostavio na muzičku karijeru benda iz Mančestera je jedno od najmanje bitnih stvari po kojem bi trebali da pamtimo njegovo lice. Trenutno ima 82 godine, a do sada smo mogli da ga vidimo kao Generala Zoda u prva dva dela „Superman„, kao kancelara Valoruma u prvoj epizodi „Star Wars„, u „The Limey“ gde igra lik okrutnog Vilsona. Takođe pozajmljuje glas i lice u igricama, Mankar Camoran u „The Elder Scrolls IV“ ili Prophet of Truth u „Halo 3„.

Tokom svoje karijere snimio je preko 60 filmova i 7 serija od kojih je poslednja „His Dark Materials„, a za sledeću godinu rezervisana je premijera psihološkog horora „Last Night in Soho“ u kojem deli glavne uloge sa Anayom Taylor-Joy i Matt Smithom. Do sada je osvojio mnogo nagrada od kojih je verovatno najprestižnija Zlatni globus i to za njegov prvi film „Billy Budd„.