-

Legenda živi: dve decenije od odlaska Milana Mladenovića

milanmladenovic

Na današnji dan, pre dvadeset godina, preminuo je Milan Mladenović, poznati rok muzičar, kompozitor, gitarista i pevač, najpoznatiji kao frontmen kultnog beogradskog benda Ekatarina Velika. Povodom toga, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu održaće se dani sećanja na njegov život i rad.

Milan Mladenović je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. U šestoj godini se s porodicom seli u Sarajevo, gde je živeo narednih nekoliko godina, a od 1970. u Beograd, gde je bio učenik 11. beogradske gimnazije, zajedno s Dragomirom Mihajlovićem Gagijem, s kojim je osnovao svoj prvi bend, Limunovo drvo.

Godine 1980., Milan je s Mihajlovićem, Dušanom Kojićem Kojom i Ivanom Vdovićem Vdom, osnovao bend Šarlo Akrobata, jedan od kultnih u to vreme koji je izdao samo jedan album („Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“) i kompilaciju „Paket aranžman“. S hitovima poput „Ona se budi“, „Oko moje glave“ i „Mali čovek“, ovi mladi muzičari promenili su domaći rokenrol.

Krajem 1981., s Dragomirom Mihajlovićem je oformiro novi bend – Katarina II (kasnije Ekatarina Velika). Godine 1982. bendu su se priključili klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar Šarla Akrobate Ivan Vdović. Milan i njegovi prijatelji stvarali su drugačiju muziku, koju nije bilo lako svrstati u određen žanr. Za 10 godina rada EKV je objavio sedam albuma, a sveopštu euforiju izazvali su 1989. s pločom „Samo par godina za nas“, mada se njihova treća ploča „S vetrom uz lice“ iz 1986. s klasicima „Ti si sav moj bol“, „Budi sam na ulici“, „Stvaran svet oko mene“, „Novac u rukama“ i „Kao da je bilo nekad“, smatra prelomnom u karijeri EKV-a.

„To su bile prave pesme, obične po zvuku i aranžmanima, ali progresivne“ – opisao ih je Milan.

Početkom ratova u bivšoj Jugoslaviji, 1992. godine, Milan s članovima grupa Partibrejkers i Električni orgazam formira projekat Rimtutituki, koji je bio koncentrisan na antiratnu propagandu. Njihov najpoznatiji singl „Slušaj ‘vamo!“, s ključnim refrenom „Mir, brate, mir”, promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda. EKV, Partibrejkers i Električni orgazam su septembra 1993. godine svirali antiratne koncerte u Pragu i Berlinu sa zagrebačkim sastavom Vještice, u okviru akcije „Ko to tamo pjeva“.

Zoran Kostić Cane (Partibrejkers) tvrdi da je Milana najviše nervirao nedostatak dobrog ukusa, primitivizam. Po njegovim rečima, on je bio oličenje pravednika i imao pozitivnih vibracija dovoljno za čitav svet.

U leto 1994. godine Milan je otišao u Brazil, gde je s dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem Subom i nekoliko brazilskih muzičara snimio album „Angel’s Breath“ („Dah anđela“).

Svoj poslednji koncert održao je u Budvi 1994. kada mu je pozlilo i nakon toga je prebačen u bolnicu gde  je dijagnostikovan rak pankreasa.Preminuo je dva meseca nakon hospitalizacije, u svojoj 36. godini.

Klavijaturistkinja EKV-a Margita Stefanović, koja je preminula pre 12 godina, prisetila se poslednjeg susreta s Milanom u knjizi Aleksandra Žikića „Mesto u mećavi“:

„To je bilo dan pre kraja. Nismo ništa pričali o njegovom stanju i samo smo se dogovorili da me, ako se opet oseti nesigurnim, odmah zovu. Njegova majka me je zvala sutradan rano ujutru, jer je on počeo da ustaje, hteo je da ide, imao je potrebu da ode i govorio je ‘Hajdemo, hajdemo’. Ja sam odmah otišla, jer to ‘hajdemo’ se u neku ruku odnosilo i na mene, pošto smo stalno putovali, stalno smo nekuda išli. To je poslednje o čemu je mislio i poslednje što je rekao. Da treba da ide.“

milanmladenovicPodsetimo se, mnoge ulice i trgovi danas nose ime Milana Mladenovića. Njegovi poštovaoci i večeras će na razne načine da se prisete svog uzora. U rok klubovima širom bivše Jugoslavije organizovane su razne manifestacije u njegovu čast, razne ustanove kulture organizovale su tribine o delu Milana Mladenovića. Najave nekih od njih slede u nastavku.

U Domu omladine u Beogradu, večeras će se organizovati veče sećanja na njegov život i rad. Biće prikazan film “EKV – Kao da je bilo nekad“, a o Milanu će govoriti mnogi eminentni kulturni radnici: Dragan Ambrozić,  Moma Rajin, Dušan Vesić, Aleksandar Žikić, Goran Filipović

Važno je pomenuti da će se nakon filmova o bendovima EKV i Šarlo akrobata uskoro pojaviti i najnoviji dikumentarac Branka Radakovića o prvom bendu Milana Mladenovića “Limunovo drvo”.

U beogradskom klubu Blue Moon večeras će svirati bend Deca iz vode, specijalno sastavljen za ovu priliku od kvalitetnih muzičara iz poznatih bendova, dok će u UK Palilula biti održana svečana akademija. U okviru dvočasovnog programa biće prikazani inserti iz filma „Kao da je bilo nekad“ koje će komentarisati autor Dušan Vesić, a nakon toga će biti promovisana knjiga „Vrati unatrag“ Aleksandra Ilića o kojoj će pored autora govoriti rok kritičar Saša Lokner i prof. Rastko Jevtović. Grupa Orasi će izvoditi svoje i numere EKV-a, a u muzičkom delu programa nastupiće i učenici Pete beogradske gimnazije.

U Novom Sadu, u klubu Fabrika večeras će biti održano besplatno veče posvećeno Milanu Mladenoviću i njegovom bendu EKV, pod nazivom „Pogledaj me očima deteta”. Pre i posle nastupa u klubu će se puštati pesme EKV-a, kao i pesme Šarla Akrobate i Milanovog projekta sa Subom – Rex Iluzivii „Angels Breath“.

Početak ovog događaja obeležiće otvaranje izložbe plakata inspirisanih delom grupe EKV. Reč je o radovima studenata IV godine Akademije umetnosti u Novom Sadu Katedre za grafičke komunikacije. Nakon otvaranja uslediće koncert grupe IQV, benda koji izvodi pesme EKV-a.

Koncert grupe KRUG – Tribute to EKV u Nišu održaće se u klubu Feedback u petak, 14. novembra u znak obeležavanja godišnjice smrti Milana Mladenovića.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=o1DUE9_P-Z8&w=420&h=315]