-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članci"Kada sunce obasja" - 10 kratkih priča o Rachel Goswell (Slowdive)

„Kada sunce obasja“ – 10 kratkih priča o Rachel Goswell (Slowdive)

rachel goswell

Sa 19 godina zajedno sa drugom osnovala je bend od kojeg je kasnije nastao Slowdive, shoegaze velikani koji i dan danas dolaze do srca fanova svih onih koji bar malo zadru u britansku alternativnu scenu slušajući The Smiths, Nicka Cavea, The Cure, Joy Division i mnoge druge. Njeno ime je Rachel Goswell, danas joj je rođendan i ovaj tekst posvećujemo upravo njoj.

Bila je protiv imena Slowdive

Rachel često izjavljuje kako obožava Siouxsie and the Banshees što dovodi do mišljenja fanova da je bend dobio naziv po njihovoj pesmi „Slowdive“. Ono što se zapravo dogodilo jeste da su se Nicku Chaplinu, basisti benda, tokom sna pojavile reči slow burn koje su kratko bile ideja za ime benda ali je vremenom postalo Slowdive. Rachel kao veliki fan Siouxsie bila je protiv toga i govorila No, you can’t call it that, ali su zavoleli reč i prosto nastavili sa tim.

Muzika zbog koje je poželela da bude u bendu

Bez obzira o kom muzičaru se radi, svako od njih pominje bendove i muzičare koji su ih inspirisali da budu tu gde jesu. Međutim, ako počnete da čitate intervjue sa Rachel, dobićete utisak da više priča o gore pomenutim Siouxsie and the Banshees, nego li o Slowdive ili Mojave 3. 

Nakon The Smiths pretvorila sam se u pravu gotičarku slušajući Siouxsie i The Cure. „Tinderbox“ je bio prvi album koji sam čula i zaljubila sam se u ovaj album svim srcem. 

Siouxsie je ikona i velika inspiracija za mene. Snažna i upečatljiva frontmenka bila je nešto što je meni bilo zaista potrebno sa 15 godina, kada sam još pronalazila sebe odrastajući u okruženju i školi gde sam se osećala izuzetno neskladno sa svojim vršnjacima, izjavila je Rachel za MusicOMH.

Časovi gitare i prijateljstvo sa Neilom Halsteadom

Sa sedam godina je počela da svira gitaru, uglavnom svirajući folk pesme, a učitelj joj bio njen otac. Tri godine kasnije krenula je na časove klasične gitare kod mamine najbolje prijateljice zajedno sa Neilom Halsteadom, koji će je kasnije pratiti kroz sve naredne projekte kao gitarista. Iako su se znali od malih nogu, njih dvoje nisu baš pričali međusobno sve dok nisu počeli da sviraju u omladinskom klubu. Ono što ih je takođe spojilo jeste što su bili jedini od svog društva koji su slušali The Smiths i Velvet Underground. Kako je Rachel većinu svoje muzičke karijere bila gotičarka, a Neil okrenut ka indie muzici, može se reći da su u jednom jako čudnom muzičkom braku koji dan danas traje. Priča o jednoj osobi nije moguća, a da se ne pomene ova druga.

„Tvoja cigareta i dalje gori“

Zajedno sa školskom prijateljicom odlučila je da napravi bend kada su imale 15 godina. U okviru omladinske škole nalazilo se i muzičko odeljenje sa instrumentima koje su učenici mogli da koriste. Pošto njih dve nisu znale da povežu i podese opremu kako bi mogle da vežbaju, Rachel je pozvala Neila koji je to sve podesio. Nedelju dana kasnije njena prijateljica je odustala od ideje da bude u bendu, a Neil i Rachel su nastavili da sviraju. Ime prijateljice je Alison po kojoj je istomena pesma dobila ime.

Prvi bend

Rachel i Neil su nastavili da sviraju i ubrzo počeli da prave svoje pesme. Tako su nastali The Pumpkin Fairies, koji predstavljaju samo jedan korak pre nego što će nastati Slowdive. Njima koji su svirali gitare i pevali (Rachel je povremeno svirala i klavijature) se kasnije pridružio basista Nick Chaplin i gitarista Christian Savill, koji je toliko želeo da se priključi bendu da se prijavio na oglas za ženskog člana benda i rekao da bi nosio i suknju ako treba samo da svira sa njima. Njegova motivacija i želja da uradi bilo šta da bi postao deo njihove družine sigurno mu je donelo dosta bodova, jer je i dan danas njihov gitarista.

Dva gotičara

Iza svakog člana Slowdive stoji neka pomalo čudna priča kako se našao tu gde jeste, pa tako i za Nicka. Rachel i on su se družili pre nego li je postojala bilo kakva priča o sviraju, Alison, omladinskom klubu i svemu onome što je prethodilo The Pumpkin Fairies. Problem je bio u tome što Neil nije voleo gotičarsku fazu u kojoj je Rachel bila i kako je jednom izjavila “On to nije mogao da podnese, dva gotičara u bendu”. Vremenom ga je Rachel ubedila i promenila mu mišljenje.

Pygmalion

Snimanje albuma „Pygmalion“ je pripalo teško celom bendu, međutim najviše je ispaštala upravo Rachel koja maltene nije ni učestvovala. Čitava ideja oko albuma je bila Neilova koji je u to vreme slušao elektroniku i hteo da progura taj zvuk u shoegaze, u kojem su već postali poznati i donekle vodilje žanra. Zbog istih okolnosti odnosi u bendu nisu bili najbolji, pa je Rachel snimanje najviše provela u kontrolnoj sobi studija. Nedelju dana nakon objave albuma njihova izdavačka kuća prekinula je ugovor. Nedugo zatim su se raspali i prestali sa radom.

Mojave 3

Nakon raspada Slowdivea, Rachel i Neil su započeli rad na novom projektu pod nazivom Mojave 3. Prvobitno nisu imali to 3 u imenu, ali kako su saznali da postoje i drugi bendovi sa istim imenom pa samo su dodali taj broj. Inspiraciju za ono što bi trebalo da bend predstavlja našli su u onome što su učili dok su još bili na časovima klasične gitare i svirali nešto više folk muziku. Od nastanka benda do danas objavili su pet albuma od kojih je poslednji Puzzles Like You.

Infekcija

Mojave 3 je morao da prestane sa radom 2006. godine kada je Goswell zadobila jednu vrstu viralne infekcije na levom uvetu što je učinilo da ima zujanje u ušima i probleme sa ravnotežom. Time je godinu dana bila primorana na fizioterapiju i pauziranje muzičke karijere. Tek pet godina kasnije stupila je na binu sa Mojave 3 kada su imali povratničku turneju, međutim i to je bilo jednokratno. Rachel je opet imala dužu muzičku pauzu, ovog puta od tri godine, što je prekinuto povratničkom turnejom Slowdivea.

Solo album i drugi projekti

Tokom turneje Mojave 3 i promocije „Spoon and Rafter“ radila je na svom solo albumu  „Waves Are Universal“ koji je izašao godinu dana kasnije, a na njemu se našlo 12 pesama. Pored toga radila je i na drugim projektima kao što je Minor Victories, supergrupom koju zajedno sa njom čine Stuart Braithwaite (Mogwai) i Justin Lockey (Editors) preko kojeg je bila gost na pesmi „The Law“ grupe Editors. Poslednji deo njene muzičke karijere za sada je sastav The Soft Cavalry u kom stvara zajedno sa svojim mužem Steveom Clarkeom.

Srećan rođendan, Rachel!