-

Evrovizija 2023: Mediokriteti, šabloni i Edgar Allan Poe

Možda će delovati pomalo čudno, ali smo odlučili da vam ove godine predstavimo svih 37 pesama koje će se naći na ovogodišnjoj Evroviziji. Svake godine, ovom takmičenju se pridaje ogroman značaj, iako pesme koje se na njemu nađu retko zaslužuju da izađu sa njega.

Postavlja se pitanje za koga se onda prave te pesme i da li takmičenje zapravo služi isključivo da bi se napravilo tržište za taj tip generičkih i po svemu nekreativnih pesama koje se štancaju po šablonu… Naš cilj je bio da upravo u svom tom blatu pronađemo i poneki biser.

Recenziji pesama nismo prilazili iz rok ugla, spustili smo očekivanja i potrudili se da im pristupimo iz ugla onoga što jesu – evrovizijske pop pesme, pa samim tim nećemo previše zalaziti u to koliko su one zaista kvalitetne. Tačnije, nećemo previše zalaziti u one koje nisu, jer je bitan kontekst u kom su pravljene.

Pred vama je gomila pesama zaostalih u vremenu, koje postoje samo u univerzumu Evrovizije i koje se eventualno mogu zavrteti na pojedinim radio stanicama, ali koje će iz vaših ušiju i pamćenja izaći istog trenutka kada se završe.

Pesme u tekstu su poređane po redosledu nastupanja, a na samom kraju možete pronaći i 10 pesama po izboru autora ovog teksta. Pozdrave šaljemo Luke Blacku, Letu 3 i Joker Outu, koje iz pristrasnosti i lokalpatriotizma nismo razmatrali za top listu, mada je veliko pitanje i da li bi se uopšte našli na njoj.

Prvo polufinalno veče, 9. maj:

🇳🇴 Norveška: Alessandra – Queen of the Kings

Pravo među favorite za pobedu na ovogodišnjem takmičenju, iz Norveške dolazi vikinški/piratski vajb spakovan u poprilično energičnu i upečatljivu pesmu. Jaki basovi i keči refren su definitivno lako pobrali simpatije publike, ali velika rezerva bi ipak trebalo da bude što se, bar po nekim live izvođenjima, može čuti da mlada Alessandra iako ima moćan glas, ipak ume da ga izgubi i zafalšira u pojedinim delovima pesme.

🇲🇹 Malta: The Busker – Dance (Our Own Party)

Sa generalno za Evroviziju nebitne Malte, ove godine stiže žurka, a The Busker ekipa donosi klupsku pesmicu, sa sve saksofonom koji je u prvom planu. Iako poprilično generična, ova pesma i zvuk saksofona ipak donose nešto drugačije na Evroviziju. Jedno je ipak sigurno, iako je pesma u celini bolja od Moldavije iz 2010. godine, Epic Sax Guy-a niko neće moći da prevaziđe.

🇷🇸 Srbija: Luke Black – Samo mi se spava

Narativ da smo, poput Konstrakte, ponovo na Evroviziju poslali nešto smelo i drugačije na neki način, mora se priznati, jeste tačan, ali daleko od toga da smo jedini. Pesma nije previše komercijalna, urađena je van kalupa i šablona, pomalo je mračna, pomalo industrial, a i pomalo angažovana. Šanse za uspeh na takmičenju? Ne prevelike, ali bi prolaz u finale bio sasvim ok.

🇱🇻 Letonija: Sudden Lights – Aijā

Iako su jednostavni indie rifovi u ovoj pesmi poprilično fini, kompletna slika ove pesme se često guši u nedovoljno definisanoj buci, pa oni ostaju retka svetla tačka. Sama pesma nema neku radnju, nije pamtljiva, a mi vam postavljamo čelendž da je odslušate po jednom na svakih par dana i da pokušate da se setite bilo kog dela pesme. Teško da ćete uspeti.

🇵🇹Portugal: Mimicat – Ai Coração

Ako smatrate da je ovo dobra pesma, zapitajte se – da li su onda i Frajle dobre? To je to, zar ne? Portugalski narodnjak, odnosno portugalski ekvivalent vojvođanskim tamburašima koji vam za vikend sviraju na uvce i trima gospođama koje su dosadne verovatno i same sebi.

🇮🇪 Irska: Wild Youth – We Are One

Iz Irske na Evroviziju ove godine stiže prototip radio friendly indie pop-rock benda. Iako ova pesmica možda dobija prelaznu ocenu i ne zvuči loše za evrovizijske standarde, urađena je toliko šablonski da će vas podsetiti na beskonačan broj potpuno istih pesama. Setite se recimo grupe Fun i pesme „We Are Young“. #PravdaZaDžonijaRotena

🇭🇷 Hrvatska: Let 3 – Mama ŠČ

Danas je apsolutno svima poznat kontekst pesme i sve reference na Rusiju, njenog u Srba vazda obožavanog predsednika i rat u Ukrajini. „Mama ŠČ“ je zamišljena kao rok opera, a sadrži ozbiljne poruke, humor i edgy stuff na koje nas je navikao Let 3.

Sada, kada smo pomenuli taj protokolarni deo, prosto moramo da kažemo da pesma, za standarde koje je postavio ovaj bend, i nije tako dobra. Tekst, iako u metaforama, zvuči kao da je sklepan za 15 minuta, a aranžman pesme sa ovih nekoliko promena bi možda imao smisla da je to zaista rok opera koja traje sat i po. Ukratko – ofrlje si to buraz.

🇨🇭 Švajcarska: Remo Forrer – Watergun

Mladi Remo nam svojim dubokim glasom, u fazonu Rag’n’Bone Mana, donosi još jednu angažovanu pesmu o ratu u Ukrajini… *uzdah*… Sama pesma, osim solidne završnice kada dostiže vrhunac, je poprilično prazna i zaboravna. Poruka autoru koji u refrenu ponavlja „I don’t wanna be a soldier“ – Druže, da li znaš iz koje zemlje dolaziš?

🇮🇱 Izrael: Noa Kirel – Unicorn

Izraelska Sara Jo na ovogodišnje takmičenje stiže sa definicijom generičke evrovizijske upbeat pop pesme, sa lako pamtljivim „unicorn“ koje za samu pesmu nema gotovo nikakav značaj i ne donosi joj nikakvu dubinu. Naprotiv, samo je čini još više površnom. Pred sam kraj pesme, događa se i određeni dub step upad, koji takođe neće ništa uraditi, osim možda probuditi ponekog gledaoca iz dubokog sna, u koji ga je ova pesma ubacila do tada.

🇲🇩 Moldavija: Pasha Parfeni – Soarele şi Luna

Iako će možda zvučati šokantno, ova pesma nije na turskom, već na rumunskom. Princ od Moldavije sa istokom ima otprilike isto veze kao i Princ od Vranje, ali je za razliku od Srbije, ova pesma u Moldaviji imala prođu. Mora se priznati sa razlogom.

Kada dođe do refrena, ova pesma ubrzo postaje jako keči i frula sa elektronikom podsetiće na „Shum“ ukrajinske grupe Go_A od pre par godina, ali kombinacija zvuči podjednako dobro kao i tada. Dobro upakovani istočnjački melos lako može da kupi publiku širom Evrope.

🇸🇪 Švedska: Loreen – Tattoo

Bivša pobednica Evrovizije ni ovog puta nije izneverila i ponovo je dostavila generičku evrovizijsku pesmu, takođe koncentrisanu oko potpuno nebitne, a lako pamtljive reči „tattoo“. Njena popularnost kao pobednice možda joj daje gurku i prođu, ali se nadamo da će fanovi čuti da ona zapravo ne može da otpeva ovu pesmu i da ostaje bez glasa dok je izvodi. Bar je tako bilo tokom live nastupa koji možete videti ovde.

🇦🇿 Azerbejdžan: TuralTuranX – Tell Me More

Simpatični azerbejdžanski blizanci Tural i Turan u pesmi „Tell Me More“ donose jednostavan, ali za Evroviziju sasvim osvežavajuć zvuk. Fino je što nema elektronike, čujete bend, čujete svirku, pomalo repovanja, ali je problem samo što pesma nema mnogo elemenata za koje se možete uhvatiti i postoje velike šanse da ćete je ubrzo zaboraviti.

🇨🇿 Češka: Vesna – My Sister’s Crown

Kada smo rekli da Srbija nije jedina koja je odlučila da nešto smelo pošalje na ovogodišnju Evroviziju, u glavi smo između ostalih imali i Vesnu sa njihovom feminističkom pesmom. „My Sister’s Crown“ je pesma koja je poprilično u današnjici, u koraku sa aktuelnim muzičkim pravcima u svetu i koja nije zaostala u vremenu, na šta smo generalno navikli na Evroviziji.

🇳🇱 Holandija: Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight

Ova pesma da je izašla recimo 2010. godine, možda bi mogla da bude i radijski hit, ali danas pomalo kasni, iako se određeni kvalitet može čuti u njoj. Nakon uvodnog dela u kom se smenjuje dvoje podjednako zanimljivih kantautora, „Burning Daylight“ upada u energičnu završnicu, koja će kupiti i sve koji su bili ravnodušni tokom prvih dva i po minuta pesme.

🇫🇮 Finska: Käärijä – Cha Cha Cha

Ova pesma se vodi kao jedan od favorita i vrlo je lako shvatiti zašto. Industrial gitare i elektronika u uvodu, tehno igranka u nastavku uz ekscentričnog pevača potpuno odskaču od mediokriteta koji čine većinu na ovogodišnjoj Evroviziji. Ako se gledaju kvaliteti, ova „in your face“ pesma ih nema mnogo, samo odskače jer je drugačija.

Drugo polufinalno veče, 11. maj

🇩🇰 Danska: Railey – Breaking My Heart

Danska ove godine neće daleko stići sa ovakvom pesmom i za ovo vam ne treba Baba Vanga da predvidi budućnost. Ova mekana kliše pop pesmica o slomljenim srcima se prosto davi u svojoj nebitnosti i ni na koji način ne uspeva da ispliva i pokaže bar jednu činjenicu zbog koje bi trebalo da je poslušate ponovo. Izvinjavamo se Reileyu ako smo mu slomili srce ovim rečima.

🇦🇲 Jermenija: Brunette – Future Lover

Ni jermenska izvođačica originalnog imena na Evroviziju ne donosi nešto specijalno novo, ali je svoju pop numericu koja bi možda prošla i nezapaženo, uspela da začini sa delom u kome, pomalo repujući, pokušava da opiše napade panike. Iako ne preterano kreativno, može se osetiti da pesma u tom trenutku ima neku dušu i autorski pečat, odnosno da nije baš totalno čist šablon.

🇷🇴 Rumunija: Theodor Andrei – D.G.T. (Off And On)

Iz komšijske Rumunije stiže nam još jedna pesma koja neće ostaviti nikakav utisak na veći deo publike. Polu-goli, jedva punoletni Teodor, praćen polu- golim muškarcima i ženama koji igraju oko njega, osim toga zaista nema mnogo čega da ponudi u svojoj štagod pesmici.

🇪🇪 Estonija: Alika – Bridges

Sama na klaviru, Alika u pesmi „Bridges“ uspeva da iznese i pokaže više emocije od bilo kog drugog učesnika ovogodišnje Evrovizije. Pesma o anksioznoj epizodi možda neće imati prođu na ovom takmičenju, ali će priča sa porukom i poentom, praćena muzikom koja od klavira gradacijski prerasta u orkestar, svoju publiku bez problema naći van njega.

🇧🇪 Belgija: Gustaph – Because Of You

Neka belgijskom izvođaču neko javi da je napravio bajatu pesmu, kojoj je rok istekao pre nekih 30 godina. Naravno da nije problem da se pravi muzika po uzoru na bilo koji period, ali ljudi pobogu, pokažite trunku inovativnosti.

🇨🇾 Kipar: Andrew Lambrou – Break A Broken Heart

Kiparski Imagine Dragons wannabe, kada se sve stavi na papir i uzme kontekst žanra, možda i nije napravio lošu pesmu. Osim ovog pištanja u refrenu i klišea da „ne možeš da slomiš slomljeno srce“, ova ekipa je dostavila jednu sasvim solidnu radijsku pesmicu.

🇮🇸 Island: Diljá – Power

Islandska pevačica odlučila je da igra na sigurno, pa je još jednu šablonsku pesmu odlučila da utopi u more ovogodišnjih numera koje apsolutno ničemu ne služe. Slično kao i koleginice iz Izraela i Švedske, Diljá je odabrala jednu reč – „power“ i odlučila da je ponavlja do iznemoglosti.

🇬🇷 Grčka: Victor Vernicos – What They Say

Grčka je ove godine odlučila da na Evroviziju ne pošalje jednu te istu pesmu sa svojim prepoznatljivim melosom koju je slala na sva prethodna takmičenja, pa je odlučila da dostavi pesmu koju svakog dana možete na radiju čuti bar dvadeset puta. Izvode je različiti izvođači, ali je ona ista. Nije loša, samo je ista. Potpuno.

🇵🇱 Poljska: Blanka – Solo

Poljska pevačica je ovogodišnji izvođač koji je do sada dobio najviše kritika na račun pevanja od strane šire publike, što se može čuti na pojedinim live snimcima koji su dostupni na internetu. Studijska verzija pesme sama po sebi i nije toliko loša, u Pharrell Williams letnjem fazonu, a fanovima Evrovizije preporučujemo da pažljivo poslušaju živo izvođenje svake pesme, jer će naći mnogo, mnogo izvođača poput Blanke.

🇸🇮 Slovenija: Joker Out – Carpe Diem

Šta je Buč Kesidi u Srbiji, to je Joker Out u Sloveniji – nekada perspektivni indie bend, danas pop diskać. Slovenačka ekipa u svojoj evrovizijskoj pesmi, uz poprilično kliše tekst, ipak donosi finu svirkicu i atmosferu žurke koju su prikazali i u spotu, ali možda nedovoljno atraktivnu da privuče pažnju prosečnog evrovizijskog fana.

🇬🇪 Gruzija: Iru – Echo

Dramatični bubnjevi, visoki vokali i zvuk kazaljki sata su aduti kojima ova gruzijska pevačica računa da će privući vašu pažnju. Iako je zvuk u refrenu nešto dominantniji, ne, ova pesma vam neće privući pažnju. Zaboravićete je istog trenutka kada se završi, ili ćete je, još verovatnije, samo prespavati.

🇸🇲 San Marino: Piqued Jacks – Animal

Kada na bini vidite ceo bend, pomislićete – Konačno! Ovo sam čekao cele večeri nakon gomile šunda! A zapravo, ekipa iz San Marina će vam doneti, bez ikakve sumnje, najgoru pesmu ovogodišnjeg takmičenja. Najveći problem predstavlja poprilično užasni tekst ove pesme, koji bi možda bio prihvatljiv osamdesetih, ali je danas samo jedna teška krindžina.

🇦🇹 Austrija: Teya & Salena – Who The Hell Is Edgar?

Ovaj duo se vešto igra sa stilovima i sa jednom zdravom dozom humora donosi pesmu koja spada u nekolicinu onih koje su se izdvojile iz evrovizijskog mulja i imaju kvalitet koji može da prevaziđe samo takmičenje. Bez pristrasnosti što je jedna od članica iz Srbije (Teodora Spirić), devojke nam na beskrajno simpatičan način donose priču o princu tame, spakovanu u mini misteriju. Ko je dođavola Edgar ćete lako provaliti, ali kakve on baš ima veze sa pesmom malo teže.

🇦🇱 Albanija: Albina & Familja Kelmendi – Duje

Albina će na Evroviziji nastupiti sa svojim porodičnim bendom, od kojih su mnogi poznati muzičari u Albaniji, a pesma „Duje“ je klasičan narodnjak, sa trunku više klase od domaćeg turbo folka. Neko se možda i pronađe u ovoj pesmi o porodičnim odnosima, mi nismo.

🇱🇹 Litvanija: Monika Linkytė – Stay

Litvanka Monika Linkytė predstaviće se pop pesmom u kojoj se bavi temom depresije, a koja ukoliko ne poslušate reči, može zvučati i kao vesela pesma, posebno zbog delova u kojima se bavi neophodnim optimizmom. Pesma na prvo slušanje može proći ispod radara, ali će na drugo, treće i svako sledeće „Čiūto tūto“ prosto odzvanjati vašim mislima, iako nećete imati pojma šta to tačno znači (zna gugl).

🇦🇺 Australija: Voyager – Promise

Pitanje koje se postavlja svake godine je isto, ali – Šta će koji đavo Australija na Evroviziji? Ipak, nakon ove pesme mora se priznati da nam je drago što jeste. Bend Voyager nam donosi treš vaporwave hit dostojan filma Kung Fury, sa nekoliko synth-metal rifova i jednim pomalo neočekivanim, ali veoma brutalnim brejkom.

Finale, 13. maj

🇫🇷 Francuska: La Zarra – Évidemment

Kada pustite ovu pesmu, na prvu ćete pomisliti da je La Zarra na ovogodišnju Evroviziju donela klasičnu šansonicu na francuskom jeziku sa prenaglašenim akcentovanjem, ali ona ubrzo postaje nešto potpuno drugačije i prerasta u klupsku pesmu. Može se reći da će Francuska na ovogodišnjem takmičenju imatu pesmu koju ćete zavrteti bar još nekoliko puta nakon prvog slušanja.

🇩🇪 Nemačka: Lord Of The Lost – Blood & Glitter

Rammstein upakovan u pop formu? Možda je malo nezahvalno reći da je bend koji je relativno poznat i dugo nastupa u Nemačkoj samo onaj „Can I copy your homework“ mim, ali to je utisak koji ova pesma prosto ostavlja na svako slušanje. Glas frontmena ovog benda neodoljivo podseća na Tilla Lindemanna, ali se u muzici ipak može čuti razdvajanje od prepoznatljivog industrial zvuka njegovog benda Rammstein.

🇮🇹 Italija: Marco Mangoni – Due Vite

Taman kada smo se odmorili od loženja na Maneskin, Italija šalje novog lika u koga će se ponovo zaljubiti pola planete Zemlje. Marko će se na Evroviziji predstaviti sa baladom, koja mu, mora se priznati, sasvim fino leži, ali teško da će doživeti slavu kolega koje su koju godinu ranije pobedile na takmičenju.

🇪🇸 Španija: Blanca Paloma – EAEA

Španija je još jedna zemlja koja će se predstaviti sa pesmom koja verovatno nije trebalo da bude namenjena za Evroviziju. Blanka deluje kao vrsna muzičarka i sjajan vokal, ali će, slično kao i sa Konstraktom, njena pesma verovatno biti veoma dobro prihvaćena ali iz sasvim pogrešnih razloga. Slojevitost ove pesme neće doći do širokih narodnih masa, koje će se na nju izložiti zbog španskog melosa i Blankinih glasovnih sposobnosti.

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engleska: Mae Muller – I Wrote A Song

Iako sama Mae Miler ne uliva previše poverenja da će tokom izvođenja uživo zvučati baš kao na poprilično upeglanom studijskom snimku, on nam ipak donosi jednu jako keči klupsku pesmicu. Sam tekst pesme, iako ne previše dubok, zanimljiv je što je urađen u meta fazonu, odnosno što Mae u pesmi koju je napisala, peva o tome kako je napisala pesmu.

🇺🇦 Ukrajina: TVORCHI – Heart Of Steel

Nakon prošlogodišnje pobede, Ukrajina ove godine šalje nešto drugačiju pesmu, oličenu u elektro-pop duu TVORCHI. Pesma radi na više načina, od zanimljivog beata, do glasa frontmena koji je poreklom iz Nigerije. Ukrajina je ponovo među favoritima za osvajanje Evrovizije, ali se ponovo postavlja pitanje da li je to baš zbog same pesme ili nečeg drugog. Jedno je sigurno – ova pesma donosi mnogo, mnogo više od prošlogodišnje pobedničke „Stefania“.

TOP 10:

  1. Estonija: Alika – Bridges
  2. Austrija: Teya & Salena – Who The Hell Is Edgar?
  3. Engleska: Mae Muller – I Wrote A Song
  4. Litvanija: Monika Linkytė – Stay
  5. Holandija: Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight
  6. Malta: The Busker – Dance (Our Own Party)
  7. Moldavija: Pasha Parfeni – Soarele şi Luna
  8. Australija: Voyager – Promise
  9. Ukrajina: TVORCHI – Heart Of Steel
  10. Azerbejdžan: TuralTuranX – Tell Me More