-

Dum i tras: Mitch Mitchell

Ove nedelje ćemo govoriti o bubnjaru koji je imao najteži zadatak na svetu: da prati, verovatno, najvećeg gitaristu svih vremena, Jimi-a Hendrix-a. Muzičar koji je postao poznat po svojoj eksplozivnosti i neverovatnoj izdržljivosti. Pionir fusion načina sviranja bubnjeva. Dame i gospodo, Mitch Mitchell.

John „Mitch“ Mitchell
(9. jul 1946. – 12. novembar 2008.)
Mesto rođenja: Iling, Engleska
Žanr: Hard rock, acid rock, psychedelic rock, jazz fusion
Bendovi: Johnny Harris and the Shades, The Pretty Things, The Jimi Hendrix Experience, Gypsy Sun and Rainbows, The Dirty Mac

Mitchell je, svakako, jedan od najoriginalnijih bubnjara svih vremena. Njegov pristup muzici i neverovatna prilagodljivost za bubnjevima ga svrstava u sam vrh svetskih bubnjara. Kao jazz bubnjar u rock bendu i rock bubnjar u jazz bendu, Mitchell je uspešno kombinovao različite principe i tehnike i tako doprineo stvaranju pravca koji danas zovemo fusion. Iz jazz-a je „pozajmljivao“ brze i eksplozivne triplete, koristio je veliki broj rudimenata na dobošu, a i činele je koristio na krajnje netipičan način za rock bubnjara. Sa druge strane, snaga, energija i izdržljivost kojom je odisao su posledica približavanja rock standardima bubnjanja. Koristio je i „tradicionalni“ i „match“ hvat prilikom sviranja, podjednako uspešno. Kao član legendarnog benda „The Jimi Hendrix Experience“, imao je potpunu slobodu u sviranju, naročito na live nastupima od kojih je najpoznatiji svakako nastup na Woodstock festivalu 1969. godine. Mitchell je kroz karijeru koristio komplete različitih proizvođača (Premier, Ludwig, Gretsch), a često je i menjao strukturu seta koji je varirao od „klasičnog“ jazz kompleta (rack tom i dva floor toma pored standardnog bas bubnja i doboša), do kompleta više karakterističnog za rock bubnjare (dva bas bubnja, dva rack toma, veći broj činela).

Mitchell je bio samouk, mada je često razmenjivao iskustva sa drugim bubnjarima. U njegovom sviranju se može, veoma lako, primetiti uticaj, prvenstveno Elvin-a Jones-a, ali i drugih jazz bubnjara poput Max-a Roach-a i Joe-a Morello-a.

Nakon smrti Jimi-a Hendrix-a, Mitchell je nastavio kao studijski muzičar.

Mitch Mitchell je preminuo 12. novembra 2008. godine u hotelskoj sobi u Portlandu. Autopsija je pokazala da je umro u snu, od prirodnih razloga. Bio je poslednji živi član legendarnog benda „The Jimi Hendrix Experience“.

Preporuke za slušanje: Fire, Manic Depression, Hey Joe, Third Rock From The Sun, Voodoo Child (Slight return) Live, Machine Gun..