-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciDum i tras: John "Bonzo" Bonham

Dum i tras: John “Bonzo” Bonham

Seriju tekstova o najvećim bubnjarima započećemo pričom o čoveku kojeg mnogi, sa pravom, smatraju najvećim rock bubnjarem ikada. Muzičar koji je, sa svojim bendom Led Zeppelin, pomerao granice, inovator koji je konstantno eksperimentisao i bubnjar sa najjačom desnom nogom u istoriji rocka. Pogodili ste o kome se radi? Naravno, u pitanju je veliki John Bonham

John Henry „Bonzo“ Bonham
(31. maj 1948. – 25. septembar 1980.)
Mesto rođenja: Redič, Engleska
Žanr: Hard rock, blues rock, folk rock
Bendovi: Terry Web and the Spiders, Crawling King Snakes, Band of Joy, Led Zeppelin

Bonham se smatra idealnim hard rock bubnjarem. Poznat po svojoj snazi i osećaju za ritam, Bonham je, verovatno, najkopiraniji bubnjar u istoriji rocka. Njegove karakteristične promene tempa, brzi tripleti bas pedalom i fantastično razumevanje ritma i dinamike su i do danas neprevaziđeni. Autor je jednog od najvećih bubnjarskih soloa „Moby Dick“, koji je, kada je izvođen uživo, često trajao i preko pola sata, a Bonham je, neretko, koristio i gole ruke prilikom izvođenja, što ga je često teralo da napusti scenu krvavih ruku. Bonham je želeo veliki zvuk. Bukvalno. Njegov Ludwig komplet je često bio sačinjen od izuzetno velikih delova kao što su 26×14 bas bubanj, 14×12 rack tom i 16×18 i 18×18 floor tom, 38“ gong, a koristio je i najveće i najteže palice koje je mogao da nađe (u šali zvane „drveće“). Tokom cele karijere sa Led Zeppelin koristio je Ludwig Supraphonic doboš i Ludwig Speed King pedale, kao i Paiste činele.
Bonham je bio samouk. Uzori su mu bili veliki jazz bubnjari Buddy Rich i Gene Krupa.
John Bonham je umro 25. septembra od gušenja usled ispunjenja pluća tečnošću. Navodno je, noć pre toga, popio 40 čašica vodke što je uzrokovalo povraćanje u snu. Kasnija autopsija je pokazala da nije bilo drugih narkotika u Bonhamovom telu.
Nakon smrti Johna Bonhama, Robert Plant, Jimmy Page i John Paul Jones su rešili da raspuste bend, iako je bilo brojnih glasina o tome ko će naslediti legendarnog Bonza.

Preporuke za slušanje: Moby Dick, Immigrant Song, Kashmir, In My Time of Dying, Achilles Last Stand, Fool in the Rain, When The Levee Breaks..