-

Divlje jagode – jeli ostalo još imalo divljaštva u njima?

Divlje jagode su bend koji je definitivno jedan od najboljih, a ako ne i najbolji bend sa ex-yu scene. To je ujedno i bend koji u zadnje vrijeme pokaziva sve više lošeg – u smislu koncerata, zadovoljštine fanova, puno najavljivanja a premalo realizacije. Stoga što su Divlje jagode moj najdraži bend osjećam da se moram osvrniti na današnje stanje koje nije nimalo sjajno i daleko od nekadasnjeg vrhunskog.

OKUPLJANJE I ALBUM 2003.

Ponovno okupljanje Divljih jagoda kao i izdavanje albuma „Od neba do neba“ potaklo je puno pitanja o kvaliteti tog albuma koji nije prošao dobro kod kritičara, ali i usporedivši sa svim prijašnjim albumima definitivno je najslabiji album. Puno obrada, neki zlobnici će reći i plagijata, bez pravog upečatljivog hita. Iskreno rečeno, najbolja stvar što se tiče albuma je miris CD-a na jagode. Tu treba nadodati i neuspjeli koncert u Zagrebu koji je pratilo nedovoljno zainteresiranih. Sve u svemu, ništa spektakularno se nije dogodilo ponovnim stupanjem na scenu.

(NE)ORIGINALNOST POSTAVE

Neprepoznatljiva postava Divljih jagoda veliki je problem od samog okupljanja kad su na scenu stupili sa Dejanom Oreškoviće na basu, Thomasom Balaszom na bubnjevima i Perom Galićem kao vokalom, uz Zelu kao gitaristu (već i vrapci na granama znaju). Vremenom sve do današnjih dana postava nikako nije uspjela da se ustali pa su tu bile i još uvijek jesu razne rošade: Sanjin Karić bi uskakao kao basist, Toni Janković kao vokal, a u novije vrijeme Marko Osmanović iz grupe Cota G4 takodjer. Pitanje koje se postavljalo među fanovima prije određenih koncerata često bi glasilo:“Tko će pjevati?“. To jasno dokazuje kako bend osim Zele Lipovače nema stalnog, prepoznatljivog čovjeka u bendu.

ZELE-ALFA I OMEGA?

Zele je nedvojbeno najvažnija ličnost u razvoju benda Divljih jagoda, koji je najzaslužniji što bend još uvijek postoji. Njegova virtuoznost i prepoznatljivost solaža nikad nije ni došla u pitanje. Međutim iritira situacija koja se može povezati i s gore opisanim slučajem vezan za postavu, da kad su u pitanju promotivno-medijske stvari Zele bude jedini član benda koji se vezuje uz ime Divljih jagoda. Pogledajte samo poster u box setu ili koncertne plakate za protekle dvije godine! Takodjer iritira vrlo mala dostupnost informacija vezana za rad benda, od strane preostalih članova, jer za sve se „treba uputiti Zeli jer on je šef“.

ALEN

Ako ćemo realno, Alen Islamović je najbolji pjevač koji je prošao kroz bend. Na stranu sada njegovi stavovi o relaciji Bijelo dugme-Divlje jagode, netrpeljivosti sa Zelom i ostala neslaganja, u vokalnom smislu nitko nije kao Alen. Njegov razorni, pravi rokerski glas (uz poštovanje prema Tifi i Žaku koji su fenomenalni vokali), je najviše prepoznatljiv široj javnosti. Ali nažalost, pravu je istinu rekao Zele zaključivši da Alen nikad nije ni imao „rokersku dušu“. Jer, tko je jednom roker, zauvijek je roker. Danas je tužno slušati i gledati Alena kako radi duete sa kojekakvim kvazi-zvijezdama, zajedno sa stupidnim narodnjačkim pjesmama. Ali i promašeni projekt „4 asa“ nije daleko od toga. Usto, nekad predstavnik buntovništva i divljaštva danas je fini, mirni uglađeni čovjek u bijelom odijelu, bez imalo trunke rokerstva u sebi. Nažalost, zaboravio je koliko mu je bend Divlje jagode pružio i od njega stvorilo popularnost. Međutim, Alen je i danas u vrhunskoj vokalnoj formi, pa zato još više smeta njegovo priklanjanje radu sa šundom-a ne muzikom! Neki se još nadaju da će se vratiti u bend, ali to je ravno vjerojatnosti da je Elvis živ.

KLAVIJATURE Ovo je ogroman i nedokučiv propust. Pojava klavijatura na sceni ali i ubacivanje u postavu benda kad su snimanja pjesama u pitanju, jednostavno daju bolji dojam i lijepši zvuk. Primjera radi, jedna od najljepših pjesama benda, „Zauvijek tvoj“ jasno dočarava što je moć tog instrumenta. Danas svaki ozbiljniji bend ima klavijature u svom bendu, pa je teško shvatiti zašto se Zele ne slaže s odlukom da ih ubaci. U tom pogledu bend je itekako izgubio. Angažman svjetski poznatog Don Aireya koji je bio i član Deep purplea dovoljno kazuje što su nekad klavijature značile bendu. Danas bez njihovog zvuka Jagode zvuče totalno osakaćeno.

KONCERTI

O ovom problemu bi se dalo nabrojati puno propusta ali ću se osvrnit samo na neke. Live nastupi Divljih su od samog okupljanja manjkavi energičnost na stage-u, a primjetan je i veliki nedostatak inovativnosti. Ta inovativnost je od krucijalne važnosti za obožavatelje, jer se često desi da vas ponavljanje istih stvari odbije od ponovnog dolaska na koncert. A ponavljanja ima mnogo, od repertoara koji rijetko kad ima neke promjene, ali i konstantno jednak izbor poštapalica i uzvika koji vas vraćaju vremeplovom na neku prije viđenu svirku. O energičnosti na stageu da i ne govorim- Zeli kao da je dojadilo skakanje i ludiranje, ali i drugim članovima, a upravo to je ono što je krasilo Divlje jagode u prošlosti pa stoga danas ih nazivati „divljacima“ nije opravdano. Možda nije zahvalno uspoređivati, ali pogledajte Iron Maiden koji su već u poodmakloj dobi, ali na pozornici su kao mladići.
Tu treba još naglasiti vrlo neuvjerljiv vizualni i koreografski dojam, bez specijalnih efekata, bez glomaznih konstrukcija, bez pratećih vokala, sve u svemu vrlo skromno.

LIVE ALBUM i DVD

Zvuči nevjerojatno, ali Divlje jagode su bend koji u svom postojanju nikad nije napravio live album! Za jedan bend na takvom glasu to je stvarno nedokučivo. Teško se iti sjetiti ako uopće postoji, nekog benda sličnog kalibra a da nema u svojoj diskografiji live album. Tu su fanovi ostali uskraćeni, ali ostali su uskraćeni i za službeni DVD zapis benda s nekog koncerta, iako ima video uradaka kao npr. „Live in Stuttgart“, ili po meni apsolutno najbolji nastup Divljih, barem koji je zabilježen, a to je koncert „Bijeli put“ u Zagrebu kad su nastupili uz još druge rock izvođače.

WEB STRANICA

Možda će vam se činiti da bend kao Divlje jagode imaju fenomenalnu web stranicu, ali varate se! Na stranici se nalaze informacije koje su stare i preko 3 godine, nema pravih kontakata sa članovima benda(na email vam sigurno nitko neće odgovoriti ako uopće vaš upit stigne na pravu adresu), a najave koncerata su svako prijestupne. Forum kao i fan klub su odavno „pod konstrukcijom“. Ta stranica gotovo nikakve veze nema s njima samima. Tek je tračak nade njihova službena Myspace adresa gdje se koliko-toliko može komunicirati sa Ćehom, ali ne nadajte se nekim revolucionarnim novostima.

BOX SET

Bez ikakve dvojbe, box set Divljih jagoda je najbolja stvar koju je bend napravio otkad su se ponovno okupili. Zbilja prekrasan pregled i kolekcija studijskih albuma koji su odlično spakirani i urađeni u obliku LP-ova, remasterizacija zvuka i originalni coveri su najbitnije značajke ovog hvale vrijednog poteza. Sve to uz vrlo pristupačnu cijenu, pa stoga bi svi fanovi ovo stvarno trebali posjedovati u svojoj riznici, ali i ostali kojima originalni CD-ovi nešto znače kao i ljubiteljima ex-yu scene.

NOVI PJEVAČ i NOVI ALBUM?

Nakon odlaska Pere Galića problem koji već nepodnošljivo dugo vremena postoji je odabir nasljednika. Opet, s pravom se obožavatelji pitaju gdje je novi pjevač, zašto se dugo čeka, hoće li se više stati na kraj povremenim dolascima na scenu Tonija, Marka, ili nekog stotog, i konačno pronaći neko dugoročno rješenje? Zar na našoj trenutačnoj balkanskoj sceni nema pravog rješenja za Zeline apetite? Čisto sumnjam. .

Novi album o kojem se već dugo priča je isto jedan od pokazatelja kako bend sve više tone, jer je nedopustivo da se na novi album službeno aktivnog benda čeka do dana današnjeg više od pet godina! Poznata je ona Zelina floskula :“Novi album će biti do kraja godine“. Na svu sreću, onaj tko ima imalo soli u glavi zna da je to nažalost jedna obična laž. Još uvijek postoji nada određenog broja obožavatelja da će album zbilja ugledati svjetlo dana, ali taj album ako želi napraviti boom i osvježenje na sceni mora biti vraški dobar.

ZAKLJUČAK

Divlje jagode moraju pod hitno mijenjati svoj live nastup, angažirati novog pjevača, uvesti barem klavijature u pogon, izdati novi vrhunski album, uvesti mnoštvo noviteta najkraće rečeno. Inače, izgubiti će puno postojećih fanova, a novih malo privući.

Bio bih presretan kad bi se sve te želje ostvarile, ali sitacija danas nije sjajna. Želio bih da se Zele i ostali konačno osvijeste i prihvate posla. Zato što su Divlje jagode institucija, bend koji zaslužuje sve najbolje! Ako se više ništa konkretno ne može ponuditi publici u smislu novog materijala, onda bi najbolje bilo da se bend raspadne, ali i to treba znati napraviti sa stilom. Frustrirajuće je i bijedno gledati bend kako ne radi ništa. Danas na ovim prostorima ima bendova koji se bore za svoje fanove, te rade odlične predstave i na pravi se način zahvaljuju njima, npr.kao slovenski bend Šank rock.

U svakom slučaju, AKTIVAN bend mora pokazati da to i jest svojim djelima. Divlje jagode pomalo gube tu bitku.