-

Deca cveća – Hipi moda sa Woodstocka 1969.

Za prvi rok festival Woodstock, koji je otpočeo 15. avgusta 1969. godine, prodato je oko 186.000 ulaznica. Organizatori su očekivali ukupno oko 200.000 posetilaca, ali u petak uveče, horda mladih ljubitelja muzike srušili su ograde, a organizatori su saopštili da je koncert besplatan. Policijaci su bili šokirani brojem ljudi, ali i iznenađeni jer nije bilo neprilika. Procenjuje se da je festival za tri dana posetilo više od 400.000 ljudi. Sve je počelo kao ideja da se rok koncerti održe na otvorenom, a završilo se kao simbol jedne čitave generacije, i svet danas nije isti upravo iz tih razloga.

Na Woodstocku su se nosili modeli garderobe koji će do dana današnjeg ostati simboli određenih trendova i svaki modni dizajner, kostimograf ili stilista o njima uči i učiće. Zahvaljujući kreativnosti mladih i slobodnih, onih koje je vodilo srce, a ne razum, mi danas sa poštovanjem govorimo o takozvanom hipi stilu.

Hipi pokret bio je pobuna protiv tadašnjih vrednosti u svetu i kontrakulturni pokret. Kontrakultura se ispoljila kao potpuna suprotnost tada vladajućujoj i shvatanju politike kroz muziku, proteste, marševe, proglase, grafite, te sam način života. Ona je razvila alternativni način delovanja kroz undergraund štampu, komune, zadruge, alternativne kulturne i socijalne centre. Mladići i devojke sa Woodstocka bili su prvi koji su „prošetali“ hipi stil, etno šare, marame, tapiserije, zvoncare, velike sunčane naočare, cipele sa platformama, ručno rađeni nakit, trake za kosu, šešire, kaiševe, rese, kao i raščupanu kosu ili indijanske pletenice.

“Naš program je kulturna revolucija kroz potpuni napad na postojeću kulturu. Naša muzika, naša odeća, naši domovi, način na koji govorimo i hodamo, način na koji raste naša kosa, način na koji pušimo i vodimo ljubav, jedemo i spavamo – sve to predstavlja jednu poruku: sloboda“, objašnjavao je poznati književnik i politički aktivista toga vremena, John Sinclair.