-

Naslovna Autorski članci Kolumne i članci Dan kada su se The Beatles čuli u svemiru

Dan kada su se The Beatles čuli u svemiru

“Across the Universe” grupe The Beatles, prva je muzička numera koja je direktno poslata u svemir. To se dogodilo na današnji dan 2008. godine.

Reč je o pesmi koju je napisao John Lennon. Prvobitno se našla na albumu kompilacija ”No One’s Gonna Change My World” iz 1969. godine, a kasnije, u drugačijoj formi, na poslednjem objavljenom albumu benda – ”Let It Be”. Tipičan je klasik, sa hippie prizvucima, ali opet i pomalo neveseo i otužan, koji idealno prikazuje usamljeni odlazak na kosmički put i u prostranstvo univerzuma.

Cela pesma je bila pod velikim uticajem Lennonovih prolaznih interesovanja za transcedentalnu meditaciju na kraju 1967. i početku 1968. kada je pesma i nastala. Bazirano na tome, dodao je mantru Jai guru deva om kao deo koji je postao horski motiv.

Sanskrit fraza je fragment rečenice čije reči mogu da imaju mnogo značenja, ali se mogu otprilike prevesti kao “Pobeda Bogu božanskom”, “Zdravlje za božanskog gurua”, ili izraz koji se uobičajeno pripisuje Maharishi Mahesh Yogi – “Sva Slava Guru Devi”. Mističan slog OM je teorijski i kosmički zvuk u svemiru i koriste ga sveštenici za vreme meditacije.

Lennon je bio vrlo ponosan na ovu pesmu i smatrao ju je jednom od najboljih koje je napisao, kada je reč o tekstovima.

U ponedeljak, 4.2.2008. godine, tačno u ponoć po univerzalnom vremenu, “Across the Universe” je lansirana ka zvezdi Polaris (udaljena preko 430 svetlosnih godina od Zemlje) od strane“Deep Space Networka”. Ovaj događaj je bio upriličen povodom 40 godina od snimanja pesme „Across the Universe“, 50 godina od osnivanja agencije NASA, 45 godina od projekta „Deep Space Network“ i 50 godina od osnivanja prvog američkog satelita „Explorer 1.

I pored svega, “Across the Universe” ni danas ne spada među najpoznatije pesme iz opusa planetarno popularne liverpulske četvorke. Slovenački bend Laibach obrado ju je 1988. godine i objavio na svom cover albumu “Let It Be”.