-

„Blackout“ – 40 godina pomračenja

Scorpions BlackoutBend Scorpions sje sedamdesetih bio novotarija iz Hanovera, koju su cijenili samo istinski znalci hard rock žanra. Sve to se promijenilo 29. marta 1982, kada je bend objavio album „Blackout“. Upravo ovo izdanje će ih utemeljiti kao jednu od najvećih grupa iz hard rock žanra, te poslužiti kao uspješna formula za svaki sljedeći Scorpions album, sa idealnom kombinacijom rock balada i žestokih riffova.

Probijanje na scenu i komercijalni uspeh

„Blackout“ je album koji ih je probio na scenu, ali nije njihov prvi pokušaj komercijalnog uspjeha. Dva prethodna albuma Scorpionsa, „Lovedrive“ i „Animal Magnetism“ su znatno pojednostavljeni u odnosu na  žešće albume koje su izdali prije toga. Uprkos tome što ih rock historija smatra klasicima, u to vrijeme Scorpionsima je trebalo nešto novo. Baš kao što ni Judas Priest nije pronašao idealnu formulu sve do albuma „British Steel“, tako su i Scorpionsi tragali sve dok nisu postigli uspjeh koji su zacrtali. Upravo je „Blackout“ rezultat te potrage i truda, bend je napokon došao do slave nakon skoro deset godina rada.

Pjesme sa „Blackouta“ se i danas nalaze na set listama svakog koncerta Scorpionsa, a fanovi na njih reaguju gromoglasno, sa istim stepenom entuzijazma kao i prije 40 godina kada je album tek izašao.

Zvuk albumu „Blackout“

„Blackout“ počinje istoimenom pjesmom koja žestokim riffovima zagrijava atmosferu, dok „No One Like You“ dokazuje da metal može biti privlačan i ljubiteljima pop muzike, bez kompromisa kvaliteta i žestine. Kada je u pitanju kvalitet, glavni snabdjevači su bili gitariste Rudolf Schenker i Matthias Jabs. Njihove harmonije i skale se čuju i danas u mnogim tradicionalnim i power metal bendovima, koji su upravo i nastali zahvaljujući albumima kao što je „Blackout“.

Vokal koji stoji iza svih pjesama je Klaus Meine, jedan od najljepših iz heavy metal žanra, uprkos tome što je potrošio glas na snimanju ovog albuma, što je nemoguće za primijetiti. Uspješno je uspio iznijeti agresivnije stvari kao što je pjesma „Dynamite„, a opet i biti emotivan na baladama kao što je „When the Smoke is Going Down„.

Iako je bend pronašao novu formulu, nisu zaboravili na svoje heavy korijene. Pjesma „China White“ je čisti primjer toga, sa malo žešćim riffovima i vokalima Klausa, te idealan pokazatelj toga da Scorpionsi nisu htjeli da pristanu na kompromis samo da bi imali uspješan singl, već su bili svjesni svog dugog putovanja ka ovom albumu.

Prema tome, možemo reći da je „Blackout“ savršena kombinacija hard rocka i heavy metala, koji od 1982. drži svoj zasluženi status u očima kritičara i fanova do današnjeg dana.