-

„Animals“ – Paralele današnjice

Animals Pink Floyd

Poslije velikog uspijeha prethodna dva albuma, „Dark Side Of The Moon“ i „Wish You Were Here„, Pink Floyd je odlučio napraviti pauzu od turneja i po prvi put snimiti album u svom Britannia Row studiju. Snimljen je album pod nazivom „Animals„, koji kada se pogleda njihova cijela diskografija, možda pada u drugi plan. Ali kada odlučite da ga sebi ponovo pustite ili jos bolje, ako budete u prilici da neke pjesme sa tog albuma poslušate uživo i doživite taj audio-vizuelni spektakl koji prirede, tada vidite svu njegovu čar i veličinu. Što bi se reklo sportskim rječnikom, pravi favorit iz sjenke.

Snimanje je počelo u aprilu 1976. godine. U to vrijeme David Gilmour je bio okupiran rođenjem prvog djeteta, Richard Wright se borio sa svojim propalim brakom, tako da je Roger Waters preuzeo gotovo cijeli kreativni proces. To je bio i početak njegovog preuzimanja glavne uloge u bendu. Vrhunac toga je bio sledeći album, „The Wall„, gdje su sve pjesme bile potpisane pod njegovim imenom. Ali kao što znamo, taj period bio je i početak mnogih nesporazuma i neslaganja unutar benda, što je kulminiralo njegovim odlaskom 1985. godine. Ali ostavimo to sa strane i fokusirajmo se na „Animals“.

Velika Britanija je 70-ih prolazila kroz težak period. Period recesije, velike nezaposlenosti i stalnih protesta. Mladi su rasli u vremenu u kojem nisu dobijali priliku, dok sa druge strane sami vrh države se nije previše obzirao na to. U to vrijeme je i pank doživio svoj vrhunac, kao način izražavanja protiv političkog sistema. Pod uticajem svih tih dešavanja, i jednim dijelom inspirisan romanom Georgea OrwellaŽivotinjska farma„, Waters se bacio na snimanje novog materijala.

Kao određena baza bile su dvije pjesme koje su već svirali na određenim live nastupima u godinama prije Animals-a. „Raving And Drooling“ je postala „Sheep„, a numera „You’ve Gotta Be Crazy“ je prerađena u „Dogs„. Čak su i razmišljali da ih uvrste na album „Wish You Were Here“, ali su ih ipak ostavili za neke sledeće projekte. A druga baza bila je već spomenuta „Životinjska farma“. Ukratko, ova knjiga govori o periodu Staljinove vladavine Sovjetskim Savezom, istražuje moć korupcije i predispoziciju ljudske prirode da uništi i najbolje ideale. Roman predstavlja ljude kao životinje na različitim nivoima društva. Svinje sa ostalim životinjama pokreću pobunu protiv nasilnog vlasnika farme i preuzimaju vlast. Sa vremenom vidimo kako ono najgore izlazi iz njih i kako koriste pse kao neku vrstu policije da kontrolišu i ubijaju sve ostale koji nisu ispunjavali sve njihove hirove, ma koliko bili apsurdni i besmisleni. Album „Animals“, iako zvanično posjeduje 5 numera, takođe je podjelio tadašnje društvo na 3 vrste životinja.

Pigs (Three Different Ones)

Bezobrazno, u svom stilu, Waters ovdje prikazuje i proziva tri različite vrste “svinja“. Prva vrsta predstavlja najviši vrh, vladajuće Big man, pig man, koje obmanjuju narod sa lažnim partiotizmom i podrškom When your hand is on your heart/ You’re nearly a good laugh/ Almost a joker. Ipak, istina je da se sve svodi na njihov profit, dok govore ostalima da nastave raditi With your head down in the pig bin/ Saying ‘Keep on digging. Postoje nagađanja da je druga strofa navodno bila posvećena bivšoj predsjednici vlade Margaret Thatcher, ili uopšteno svim hladnokrvnim vođama, koje su opisane kao Radiate cold shafts of broken glass i koji uvode ljude u nepotrebne sukobe i ratove.

U trećoj strofi direktno proziva bivšu aktivisticu Mary Whitehouse koju je opisao kao House proud town mouse. Ona se zalagala za medijsku cenzuru, ili kako Waters navodi You’re trying to keep our feelings off the street. Ali tokom ove numere vidimo da svaki stih započinje sa Charade you are a završava sa frazom But you’re really a cry, koja na neki način ruši i otkriva sve njihove lažne maske koje nose i prikazuje svu njihovu površnost i licemjernost.

Dogs

Ovo remek djelo, koje traje 17 minuta, pažnju prebacuje na nemilosrdni poslovni svijet, opisujući moćnog biznismena, predatora, koji će učiniti sve kako bi ostvario svoje ciljeve. U prvom dijelu se opisuje njegova dvoličnost – izvana ugledan i šarmantan sa svojim Club tie and a firm handshake, a certain look in the eye and an easy smile, dok iznutra čeka da zgrabi svoju priliku i zabije nož u leđa onima koji mu vjeruju. Ali naredni stihovi otkrivaju svu prazninu njegovog postojanja i kako ga u starosti sve stiže dok umire od raka Just another sad old man/ All alone and dying of cancer i utapa se pod težinom metaforičkog kamena So have a good drown as you go down all alone/ Dragged down by the stone.

Završni stihovi istražuju brojne aspekte poslovnog života i upoređuje ih sa psima, od toga kako se pokoravaju svojim nadređenima Fitted with collar and chain, kako bivaju nagrađeni za dobro ponašanje Given a pat on the back, kako rade više od ostalih Breaking away from the pack ili kako u svemu tome sve manje i manje vremena provode kući sa svojom porodicom Only a stranger at home.

Sheep

Ovdje, kao što je za pretpostaviti, imamo priču o ljudima koji su nalik na ovce i slijepo prate svoje vođe i lidere, kretajući se već utabanim putevima, koji nažalost vode u smrt: Meek and obedient you follow the leader, Down well trodden corridors into the valley of steel. Prikazuje se kako vladajući koriste religiju kako bi kontrolisali masu. Ali kada se jednom trgnu i shvate da sve to nije samo ružan san, odlučuju da prevaziđu svoj strah i poduzmu nesto protiv svog vladara. Na kraju imamo veoma čudnu strofu, koji svako može protumačiti na svoj način: Have you heard the news?/ The dogs are dead/ You better stay home/ And do as you’re told/ Get out of the road if you want to grow old.

Pigs on the Wing

Kao i na prethodnom albumu, jedna numera podjeljena na dva dijela otvara i zatvara album. Ali u odnosu na „Shine On You Crazy Diamond“, ovdje imamo dvije znatno kraće numere pod nazivom „Pigs on the Wing„. Ove numere je Waters posvetio svojoj tadašnjoj ženi, Carolyne, sa kojom se oženio godinu dana prije izlaska ovog albuma. U prvom dijelu Waters govorio o tome koliko bi život bio dosadan i težak da se nisu upoznali:
If you didn’t care what happened to me/ And I didn’t care for you/ We would zig zag our way through the boredom and pain/ Occasionally glancing up through the rain/ Wondering which of the buggars to blame/And watching for pigs on the wing.

U drugom dijelu imamo možda i najljepši i najvažniji stih na cijelom albumu, koji prikazuje njihovu ljubav i daje nam neku vrstu nade za bolje sutra:

You know that I care what happens to you,
And I know that you care for me too.
So I don’t feel alone,
Or the weight of the stone.
Now that I’ve found somewhere safe,
To bury my bone, And any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.

Njezina ljubav ga oslobađa i sve manje osjeća težinu kamena. Taj metaforički kamen se spominje kroz cijeli album i na neki način predstavlja sve okove i lance, sav pritisak i očekivanja društva, koja nas sputavaju da se oslobodimo i da u potpunosti ostvarimo svoje ciljeve. Waters priznaje da niko ne može pobjeći od toga, ali da je najbolje što možemo učiniti, zapravo, pronaći svoj dom, svoje sklonište i osobe kojima možemo vjerovati i na koje se možemo osloniti.

Album „Animals“ je ušao pod kožu tadašnjeg kapitalističkog društva i okrutnog svijeta i na brutalan način predstavio sve njegove nedostatke. Za taj svijet, udaljen 44 godine od nas, ne možemo baš reći da i dalje živimo u njemu. Ali isto tako, zastrašujuče je da ne možemo poreći određene paralele koje postoje. O instrumentalnom dijelu ovog albuma, koji predstavlja sami vrh njihovog stvaralaštva, u ovom tekstu nije bilo previše priče. Taj dio ostavljamo Vama, kako bi se prisjetili i ponovo uživali u ovom umjetničkom djelu.
Bezvremenski klasik.

https://www.youtube.com/watch?v=7EpWczY9c68