-

Alternativa ili mejnstrim?

Coldplay, Arctic Monkeys, Franz Ferdinand, Muse, Yeah Yeah Yeahs i mnogi slični bendovi nalaze se na samom vrhu muzičke scene prve decenije XXI veka. Zbog zvuka koji ima dodirnih tačaka sa više muzičkih pravaca, a opet ne pripada njima, ovi bendovi se svrstavaju u bendove alternativnog ili indi roka. Ako znamo da „alternativno“ bukvalno prevedeno označava nešto drugačije, a u muzici je definišemo kao „nešto drugačije od mejnstrima“, kako je moguće bendove koji zarađuju milione dolara i pune svetske festivalske prostore nazivati alternativnim?

Alternativna muzika je termin koji se pojavio na samom početku ’80ih, u fazi post panka. Rečju alternativa ili indi, a prethodno koledž rok, označavani su bendovi koji su ponudili drugačiju vrstu muziku u odnosu na vladajuću pank i sve jaču pop scenu. Prvi bendovi koji su pokrenuli alternativni talas bili su U2, The Cure, R.E.M., Siouxsie & the Banshees, The Fall, Echo & the Bunnymen, Bauhaus, New Order i mnogi drugi.  Međutim, i pre njih smo imali bendove koje možemo smatrati pionirima ovog muzičkog fenomena. To su bili T.Rex, David Bowie, Velvet Underground, Joy Division, Talking Heads, Iggy Pop i njima slični. Ako ćemo biti temeljni izvućićemo zaključak da se alternativnom muzikom mogu smatrati čak i džez, bluz, rok i svaki drugi pravac koji se javio kao bunt masovno prihvaćenoj muzici.

Da bi se lakše pratio razvoj i evolucija alternativne muzike moraćemo razdvojiti Britaniju od Amerike i sagledati ih posebmno. Svi gore navedeni bendovi uticali sa na razvoj novih muzičkih pravaca koji su vremenom postajali i komercijalni i mejnstrim, pa je dolazilo do potrebe da se osnuju novi indi i andergraund stilovi.

U Britaniji najbolje su prolazili U2, The Cure, Depeche Mode i posebno The Smiths. The Smithsi su posebno izdvojeni jer su imali ključnu ulogu za nastanak takozvanog madčester zvuka u kome su ponikli alternativni sastavi Happy Mondays, The Stone Roses, ali i britpopa kome su pripadali prvobitno Blur, Oasis, Suede, Pulp, Supergrass, Elastica…

U Americi je muzika išla drugim pravcem. T.Rex, David Bowie, i nešto kasnije Van Halen, zaslužni su za nastanak glama koji je vladao 80ih u S.A.D.-u. Tako da Amerika osim R.E.M.a, Velvet Undergound-a i sličnih bendova nije imala mnogo čime alternativnim da se pohvali u toj deceniji. Prvobitni indi rok sastavi nisu imali veliki uticaj na tadašnju američku populaciju, kao što se to dešavalo u Britaniji. Štaviše, američki alternativni bendovi bili su najviše zaslužni za razvoj novih indi pravaca u Engleskoj. Tako se termin indi rok ustalio i nizu madčester i britpop bendova pridružuje se Radiohead. Takođe, američki indi utiče na pojavu šugejzinga isto poznatog i kao „Scena koja je slavila sebe“. U taj pravac su spadali Cocteau Twins, My Bloody Valentine, The Verve…

Prva, prava alternativna muzička evolucija u Americi odigrala se tek na samom kraju ’80ih sa pojavom Sijetl zvuka. Sastavi Sonic Youth i Pixies su bendovi koji su bili od velike važnosti za nastanak Kobejnove Nirvane i pravca nazvanog grandž. Zahvaljujući grandžu glameri su izgubili na popularnosti a američka scena je dobila bendove Pearl Jam, Alice in Chains, Soundgarden…

Na svim ovim primerima vidi se da su alternativni bendovi počinjali kao andergraund sastavi nastali iz bunta i želje za nečim novim, ali kada god su postajali komercijalno uspešni nastajale su nove generacije bendova koje su donosile novinu u zvuku. Drugu polovinu 90ih u Americi je alternativu obeležio post-grandž, a u Britaniji dobijamo bendove tipa Arctic Monkeys, Franz Ferdinand i Coldplay koji su muzički nadogradili madčester i britpop.

Kroz pregled istorijata alternativne muzike uvideli smo i da je svaki novi alternativni pravac dobijao i zasebno ime. Jednostavno alternativa ne može da bude muzički žanr, ali može da bude povezivana sa pravcem koji ima njene osobine i vremenski je ograničen. Današnji alternativni bendovi su već čitavu deceniju prisutni na sceni, a finansijski grafikoni pokazuju da po zaradi jesu komercijalni i mejnstrim. Zašto su onda muzikolozi i rok kritičari zakazali u osmišljavanju nove žanrovske kovanice ovim alternativnim sastavima i kada će već jednom da se rodi nova alternativna generacija koja će ovu smaknuti  sa muzičkog trona?