-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članci5 minuta slave brzo prođe - What's Up

5 minuta slave brzo prođe – What’s Up

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Kako neki muzički stil doživi svoju ekspanziju i postane mejnstrim muzičke scene, javlja se i prava eksplozija bendova koji pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod reflektorom javnosti. Pregršt bendova je pažnju masovne publike uspelo da drži samo jednim hitom koji se i dan danas sluša i pamti, ali njegov tvorac najčešće ode u zaborav. Svake srede čitajte o tim hitovima i njihovim autorima, koji su doživeli samo „5 minuta slave“. Danas Vam predstavljamo “What’s Up“.

Rok numeru „What’s Up“ napisala je Linda Peri za svoj bend „4 Non Blondes“. Svetlost dana ugledala je kao drugi singl sa jedinog albuma benda „Bigger, Better, Faster, More!“ iz 1992. „4 Non Blondes“ u prevodu znači ,,4 ne-plavuše“ i u njemu su svirale već pomenuta pevačica Linda Peri, Krista Hilhaus, Šona Hol i Vonda Dej. Osnovani su 1989. u San Francisku i zvanično su bili aktivni do 1995. U tom periodu izdali su samo jedan studijski i jedan koncertni album.

Glavno pitanje za ovu pesmu glasi: zašto se numera zove „What’s Up“ kada se ta reč ne javlja u pesmu, već stihovi „What’s going on“? Odgovor je jenostavan. Već postoji poznata Marvin Gejova pesma „What’s Going On“, pa je bend promenio ime numere kako bi izbegli ikakvu konfuziju.

Pesma je jedna jednostavna balada, jako pevljiva i melodična. U spotu, Linda je centralna figura zbog svog imidža. Na glavi nosi pilotske naočare i šešir ispod koga vire njeni dredovi. Kada je bend prestao sa radom, najuspešniju solo karijeru imala je upravo Linda. Izdala je 3 albuma, ali se istakla i kao odličan tekstopisac i producent radeći, iz pozadine, na albumima Ališe Kiz, Kristine Agilere, Pink, Džejm Blanta, Gven Stefani, Robi Vilijamsa, Keli Ozborn, Enrike Iglesijasa…

Do sledeće srede uživajte u video snimku izvođenja ove hit pesme