-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članci5 minuta slave brzo prođe - Stand by me

5 minuta slave brzo prođe – Stand by me

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Kako neki muzički stil doživi svoju ekspanziju i postane mejnstrim muzičke scene, javlja se i prava eksplozija bendova koji pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod reflektorom javnosti. Pregršt bendova je pažnju masovne publike uspelo da drži samo jednim hitom koji se i dan danas sluša i pamti, ali njegov tvorac najčešće ode u zaborav. Svake srede čitajte o tim hitovima i njihovim autorima, koji su doživeli samo „5 minuta slave“. Danas Vam predstavljamo “Stand by me“.

Ben King (Bene E. King) je napisao pesmu „Stand by me“ za potrebe njegovog tadašnjeg ritam i bluz benda „The Drifters“, ali ostali članovi nisu želeli da je snime. Početkom 60ih Ben je radio na svom prvom solo albumu „Spanish Harlem“. Imao je zakupljen studio i ranije je završio sa snimanjem pesama. Kako je imao još plaćenog vremena u studio, producenti Džeri Lajber i Majk Stoler upitali su Bena da li ima još neku pesmu. Muzičar im je na klaviru odsvirao pesmu „Stand by Me“. Njima se dopala numera i pozvali su Kinga da je snimi. Tako je zahvaljujući čistoj sreći 1961. kao singl sa albuma „Don’t play that song“ u etar puštena „Stand by me“. Pesma je nastala pod uticajem istoimene gospel pesme Čarlsa Tindlija iz 1905.

Pesma koristi progresiju akorda koja se zove ,,progresija 50ih“ (C-dur, A-mol, F-dur, G-dur) koja je u to vreme nazivana i „Stand by me promena“.

Ovu hit numeru obradili su mnogi muzičari poput Džon Lenona, „Pennywise“-a, Otis Redinga, Raj Kudera, Sila… Pesma je korišćena i kao odjavna špica istoimenog filma. 1999. godine „Stand by me“ dobila je status četvrte najizvođenije pesme XX veka, sa preko 7 miliona izvođenja.

Pravo ime Ben Kinga je Bendžamin Erl Nilson koji iza sebe ime preko 20 izdatih albuma. Njegove numere „Stand by Me“, „There Goes My Baby“ i „Spanish Harlem“ uvrštene su u Rokenrol kuću slavnih kao 3 od 500 pesama koje su oblikovale rokenrol zvuk, a kasnije su sve tri primljene i u Gremi kuću slavnih.

Do sledeće srede uživajte u spotu pesme „Stand By Me“