-

5 minuta slave brzo prođe – One of Us

5 minuta slave

Kako neki muzički stil doživi svoju ekspanziju i postane mejnstrim muzičke scene, javlja se i prava eksplozija bendova koji pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod reflektorom javnosti. Pregršt bendova je pažnju masovne publike uspelo da drži samo jednim hitom koji se i dan danas sluša i pamti, ali njegov tvorac najčešće ode u zaborav. Svake srede čitajte o tim hitovima i njihovim autorima, koji su doživeli samo „5 minuta slave“. Danas Vam predstavljamo “One of Us“.

Pesmu je napisao Erik Bazilian iz benda The Hooters, a čast da je objavi imala je pevačica Džoan Ozborn. Marta 1995. izašla je na njenom albumu „The Relish“ i ubrzo je postala jedan od najvećih hitova u godini. Tekst pesme preispituje veru u Boga iz više aspekta. Sa jedne strane kritikuje licemere koji sebe predstavljaju kao vernike, a ne pomažu ljudima oko sebe. Stoga pesma postavlja pitanja, ,,Šta da je Bog jedan od nas… samo stranac u autobusu?“. Sa druge strane, postavlja i pitanje: ,,Kada bi ste videli Boga pred vama, da li bi to značilo da morate da verujete u Isusa, raj, Svece, proroke“…? Upravo zbog tog preispitivanja tekst je naišao na žustre kritike Vilijama Donohjua, predsednika Katoličke lige, ali nisu pokrenute nikakve tužbe, niti građanske parnice.

Ova hit pesma počinje stihovima gospel pesme „Heavens Airplane“, a kasnije Ozbornova peva stihove numere uz pratnju standarne rok postavke instrumenata – gitara, bas i bubanj. Karakteriše je pop-rok zvuk za razliku od njenih ostalih pesama koje imaju korene u folku, kauntriju i bluzu.

Album „Relish“ i numera „One of Us“ bili su nominovani u čak pet kategorija za Gremi nagradu, ali je Ozbornava sa dodele otišla praznih ruku.

Džoen Ozborn je američka pevačica, a „Relish“ joj je bio drugi album, i jedini koji je postigao komercijalni uspeh. Do današnjeg dana je izdala još osam albuma koji su imali probleme da su uopšte upišu na neku od top listi, a kamoli da joj donesu neki značajniji uspeh. Tokom svoje karijere sarađivala je sa više muzičara, gostovala na raznim kompilacijama, ali je jednu od najboljih saradnji ostvarila pevajući sa bendom The Dead, koji su oformili članovi Grateful Dead-a nakon smrti Džeri Garsije.

Hit pesma „One of Us“ pojavljuje se u više filmova i tv emisija, a za potrebe svog „Emancipation“ albuma, obradio ju je muzičar Prince.

Do sledeće srede uživajte u spotu ove lepe pesme.

https://www.youtube.com/watch?v=5G5XzQN_SDM