-

5 minuta slave brzo prođe – Mmm Mmm Mmm Mmm

5 minuta slave

Kako neki muzički stil doživi svoju ekspanziju i postane mejnstrim muzičke scene, javlja se i prava eksplozija bendova koji pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod reflektorom javnosti. Pregršt bendova je pažnju masovne publike uspelo da drži samo jednim hitom koji se i dan danas sluša i pamti, ali njegov tvorac najčešće ode u zaborav. Svake srede čitajte o tim hitovima i njihovim autorima, koji su doživeli samo „5 minuta slave“. Danas Vam predstavljamo “Mmm Mmm Mmm Mmm“.

Ponovite 8 puta „mmm“ i već znate ceo refren ove akustične hit pesme grupe Crash Test Dummies. Zašto je ovo mrmljanje glavni motiv pesme ili odakle inspiracija za „mmm“ nije poznato, predpostavljam da je u pitanju samo smisao za humor članova benda. Ako se izbaci refren, u stihovima može se naći ozbiljnija tema. U prvoj strofi opisan je dečak koji je prisustvovao saobraćajnoj nesreći i od straha osedeo, a u drugoj devojčica prekrivena mladežima. Međutim, njihove probleme vide kao nešto sasvim normalno jer imaju prijatelja koga roditelji teraju da pravo posle škole ide kući i sa njima ide u crkvu, ali se iz stihova zaključuje da je u pitanju sekta.

Sve je ovo dočarano i u video spotu gde deca svoje probleme prezentuju na školskoj pozornici dok sa strane svira bend. Pesmu je producirao Džeri Harison, član Talking Heads-a. Karakterističan dubok glas peva Bred Roberts koji je smatrao pre nastanka pesme da ne ume da peva. Danas retko koji pevač može da peva toliko duboko. „Mmm Mmm Mmm Mmm“ se visoko kotirala na svetskim listama kada je izašla 1993. ali je kritičari često karakterišu kao lošu numeru pa je na Rolling Stone listi „smarajućih“ pesama i VH1-ovoj“ izuzetno loših pesma, zauzela 15. mesto.

Crash Test Dummies su kanadski rok bend osnovan krajem 90ih godina. Već su sa prvim albumom imali hit pesmu – „Superman’s song“, ali je popularnost pesme bila ograničena samo na Kanadu. Njihov prvi međunarodni hit bio je „Mmm Mmm Mmm Mmm“ sa drugog albuma „God Shuffled His Feet“. Do danas imaju 8 izdatih albuma, a tokom proleća objaviće i deveti „Toys“.

Kako je bend primenio Šekspirovu predstavu u predstavi, pogledajte u video spotu ove hit numere.